zaterdag 13 september 2014

Over Voetbal, Nieuws, en Hypes, en over wie de grootste heeft (Mart Smeets of...)

Wilfried de Jong op NRC.nl:

Fittie

wilfriedlogo3.jpg
De training van het Nederlands elftal was besloten. Tom Egbers had namens de NOS toch gegluurd door een spleet in het stadion in São Paulo. Had hij iets van waarde gezien? Mwah.

In Studio Brasil in Hilversum begonnen de oudjes Mart Smeets en Theo Reitsma te gniffelen. Geen nieuws en toch uitzenden. Gek, vond Smeets, zo had hij het vroeger niet geleerd.

Aan Egbers valt de irritatie altijd mooi af te lezen; wegkijken, zuchten, de rits van zijn jack op en weer neer . „Ook als er geen nieuws is, dan is dat tegenwoordig nieuws, Mart.”

Tom Egbers bokste vergeefs tegen een juten zak aardappelen met een pochet erop als olijk vlaggetje. Die zak heeft hij al vaker voor zijn ogen zien hangen. Smeets keek triomfantelijk terug. Waarmee hij leek te zeggen: „Denk jij mij echt te kunnen schillen, Tom?”

Egbers gaf niet op. Hij vertelde stoïcijns dat hij aan de andere kant van het stadion ging kijken of er nog iets te vinden was: „Televisie anno nu.”

Smeets, met een nieuw gezegde: „Ik smeer het uit over mijn brood.”

Egbers heeft het op zich genomen iedere dag het niets te verwoorden. Minuten praten over een besloten training, een mogelijke opstelling, fantaseren bij een afgeschermd hotel. Het is hetzelfde werk als tv-verslaggevers doen bij een gesloten Haagse deur, een koninklijk hek of een politielint in de polder.

Wachten op iets.

Maar dit geknetter tussen São Paulo en Hilversum ging niet over de veranderende journalistiek. Dat leek maar zo. Het ging over de apenrots. Over: Wie is de beste sportpresentator van Hilversum? Het was een wedstrijdje pik opmeten, met gesloten gulp.

Voor de fysieke uitslag moet je in het pissoir van de NOS zijn. Een besloten plek, maar er is vast een spiekgaatje.

Hoe ik tegen de fittie aankeek? In het weekend liep ik in het centrum van Rotterdam langs een muurschildering met schrijver Multatuli erop. Daaronder stond: „Van de maan af gezien zijn we allen even groot.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten