vrijdag 19 september 2014

Column Politiek: Hoort, zegt het voort! Positief over Rutte...maar wat doen de Media?

Het mag in de krant; sinds Mark Rutte zijn tweestrijd om de macht – met Rita Verdonk – beslechtte, met het ene na het andere wilde plan kwam, en dat net zo gemakkelijk weer liet vallen, en zijn uitlatingen voor het oog van de camera's vooral uit 'spin' bestaan, ben ik niet vaak positief over de VVD-leider geweest. Maar ik ben een genuanceerd mens, dus als hij eens iets belangrijks doet wil ik hem best een pluim geven – al doet hij op dat punt nu pas iets, terwijl hij dat jarenlang eigenlijk altijd weigerde, en de uitlatingen van Geert Wilders vrijwel altijd slechts afdeed met kwalificaties als 'dikke vette VVD-biefstukken' – c.q. 'stukken rood vlees in de arena gooien' –.

Maar nu, nu de 'grote blonde flapdrol' steeds wanhopiger zoekt naar items om weer aandacht te trekken; hij propageert nu o.a. een 'Sinterklaas-wet' en een 'Sharia-wet', en coalitie-partner Samsom steeds verder gemangeld wordt door alle krachten die de onlogische coalitie PvdA-VVD en series gebroken beloften met zich met zich mee brengen, wilde hij dan eindelijk het debat met Wilders – over diens destructieve inbreng voor de (multiculturele) samenleving die Nederland nu eenmaal is geworden – wel eens aangaan. Hij deed dat goed, maar daar kwam ik pas achter toen ik min of meer toevallig Politiek24 nog even aanzette, en dit debatje net begonnen was.

De samenvatting ervan had ik al in Journaal en Niesrubrieken gezien; en nu kwam ik er dus achter dat die samenvattingen totaal verknipte versies van het eigenlijke debatje waren. Wat is dat toch, dat de media wel eindeloos vele minuten investeren als iemand als Wilders weer eens grote onrust veroorzaakt – en alles en iedereen gaan interviewen, en dat weer uitzenden, analyses van zogenaamde kenners, en noem zo maar verder op –, maar dat ze het echte politieke debat nauwelijks aan bod laten komen, of in totaal verknipte soundbites presenteren, die dan vervolgens eindeloos herhaald, en herhaald worden – en zo een eigen leven gaan leiden – ?! De media falen hier in een rol, zoals – helaas – tegenwoordig veel te vaak...

Een 'like' voor Rutte, en een 'don't like' voor de gezamenlijke nieuwsmedia...

Aart Dekker

Wilders probeert al geruime tijd te scoren door Moslims/Marokkanen te bashen; deze spotprent veroorzaakte een rel voor een Verkiezingsdebat bij Pauw en Witteman (Joop.nl)


Bericht op NU.nl:

Rutte neemt voor het eerst afstand van uitlatingen Wilders
PVV-leider Geert Wilders ging over de schreef met zijn Marokkanen-uitspraken op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart.
ANP
Algemene Politieke Beschouwingen

Dat vindt premier Mark Rutte, zo liet hij weten tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Het was voor het eerst dat de premier zo duidelijk stelling nam tegen Wilders. Eerder kreeg Rutte regelmatig kritiek dat hij niet reageerde op de uitspraken van de PVV-leider.

PvdA-leider Diederik Samsom riep hem woensdag daarom wederom op afstand te nemen van de uitlatingen. Hij deed dit naar aanleiding van een nieuw voorstel van Wilders om mensen uit moslimlanden een anti-shariaverklaring te laten tekenen. Rutte noemde dit "een stuk rood vlees dat eigenlijk geen commentaar rechtvaardigt".
Minder Marokkanen

Rutte: "De uitspraken van Wilders dragen niet bij aan een oplossing van de problemen. En bovendien, ik wil in een land leven waar iedereen die een positieve bijdrage levert aan de maatschappij een veilig thuis mag hebben", aldus Rutte.
Volgens Wilders maakt Rutte met zijn houding "Nederland kapot". Hij wees daarbij op de zware oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteitscijfers.

Volgens Rutte onderschat de PVV-leider de impact van zijn uitspraken op de mensen die een constructieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Bovendien gaat het kabinet volgens hem uit van "mensen, in plaats van groepen". "We zijn tegen polarisatie en voor integratie", aldus de premier.

Hij zei tegen Wilders dat die ''niet in de schaduw kan staan'' van Marokkanen die hij kent en die bij de krijgsmacht werken, jongerenwerker of ondernemer zijn. ''Ik heb voor die mensen een oneindig groot respect'', zei Rutte.

In maart riep Wilders op de uitslagenavond tegen zijn toehoorders "wilt u meer of minder Marokkanen?", waarna zijn aanhang massaal "minder! minder!" scandeerde. De ophef die hierna ontstond was voor diverse PVV'ers de reden om de partij de rug toe te keren.


De samenvatting van dit stukje debat van de NOS (is dus m.i. veel te kort)

De complete clip van het debat heb ik nog niet kunnen vinden, misschien later...
Is waarschijnlijk wel te vinden op Politiek24.nl
Dit zegt NRC.nl erover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten