donderdag 22 januari 2015

National Geographic: Reusachtige planetoïde scheert 26 januari rakelings - en zichtbaar - langs de aarde

“Dichter bij de aarde dan op maandag 26 januari zal planetoïde '2004 BL86' de komende tweehonderd jaar niet komen”, zegt NASA.
AUTEUR: CHRISTIAN DE BRUIJN FOTOGRAAF: GETTY IMAGES
NASA maakt melding van een gigantische planetoïde die op dit moment koers zet richting de aarde. Maar, zegt de Amerikaanse ruimtevaarorganisatie er meteen bij: we hoeven ons geen zorgen te maken. Het hemellichaam, met een geschatte diameter van ruim een halve kilometer, zal op maandag 26 januari onze planeet op een veilige afstand passeren.
Sterker nog, de komst van planetoïde 2004 BL86 is juist erg goed nieuws voor ruimtedeskundigen en ruimtehobbyisten. Tijdens zijn flyby later deze maand is het gevaarte ‘slechts’ 1,2 miljoen kilometer verwijderd van de aarde (driemaal de afstand van de aarde naar de maan), en is het dankzij de flinke omvang te zien met een goede verrekijker. “Dichter bij de aarde dan op maandag 26 januari zal 2004 BL86 de komende tweehonderd jaar niet komen”, zegt Don Yeomans, manager voor NASA’s Near Earth Object Program. “Een unieke kans om hem goed te zien.”
Kijkers in Amerika, Europa en Afrika hebben volgens EarthSky de grootste kans op een goede waarneming. Mits de weersomstandigheden gunstig zijn, zullen we de planetoïde langzaam zien bewegen aan de hemel in de buurt van het sterrenbeeld Kreeft. 'Langzaam' voor het menselijk oog dan: in werkelijkheid raast 2004 BL 86 met een snelheid van bijna 57.000 kilometer per uur door de ruimte.
Geen verrekijker bij de hand of geen zin om op de 26ste de kou te trotseren? Geen probleem. Via The Virtual Telescope Project 2.0 is de komst van de kolos live te volgen vanuit je huiskamer. De uitzending start om 20.30 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten