donderdag 28 mei 2015

Column DBL Play-Offs: Het belang van Europees Spelen

Op 5 Mei schreef ik mijn laatste column. De titel was 'Format DBL Seizoen 2014-2015 Niet Gelukkig'. Ik deed er een krantenknipsel uit 'de Oude Doos' bij dat de titel 'Playoffs zonder logica' heeft.

Dat de Play-Offs van 2014-2015 zelf maar weinig logica zouden opleveren, dat wist ik toen nog niet. Wel vond ik al het hele seizoen dat SPM Shoeters Den Bosch het beste team was – en dus favoriet voor de titel –, en juist Den Bosch zat op dat moment aardig in het nauw tegen Landstede Zwolle.

Daarna was ik een dikke week op vakantie in het buitenland. Ik volgde de Play-Offs – zowel DBL als NBA – via mobiel internet op basis van de uitslagen, dus op grote afstand – , en dacht “Wat gebeurt er allemaal?!” Want van mijn prognoses – SPM Shoeters en Zorg & Zekerheid Leiden in de DBL Finals, en Chicago en San Antonio in de NBA Finals – kwam niet veel uit.

En dan die uitslagen; swings van 30-40 punten in enkele dagen, het komt vaker voor in Play-Offs, maar deed mij toch een beetje verbazen.

Voor wedstrijd-4 – waarin Den Bosch bij winst Kampioen zou worden middels een 4-0 'Sweep' van Donar – praatte ik bij met Leon Kersten; de man waar je moet zijn voor een goede analyse – zeker als het om SPM Shoeters Den Bosch gaat. Hij vertelde me dat iedereen bij Den Bosch er vol voor wilde gaan om de Serie al in Groningen af te maken. Eerlijk gezegd dacht ik ook de hele Eerste Helft dat dat zou gaan gebeuren. Maar na de Rust kwam er een heel ander Donar Groningen het veld op dan ervoor; dezelfde spelers, maar met meer vuur, en meer overtuiging. Toch ook deze wedstrijd weer diezelfde onverwachte feiten; Groningen dat zowat 75% van zijn Vrije Worpen mist!? Voor een diepgaande analyse, lees de stukken van Leon Kersten op zijn site, ik hoef dat niet nog eens over te doen.

Ik probeer in mijn stukjes altijd een andere insteek, of een ander thema te kiezen dan dat anderen (waarschijnlijk) zullen doen. Leon Kersten maait daarbij nogal eens het gras voor mijn voeten weg, dus wilde ik eerst zijn stuk over de wedstrijd lezen voor het mijne af te maken.

Ik reed naar Groningen met de gedachte dat er tussen Den Bosch en Groningen (en ook Leiden en Zwolle) dit seizoen een wezenlijk verschil bestond dat niet te maken had met de spelers, de coaching, en de manier van spelen; SPM Shoeters speelde Europees, en de andere drie niet.

Ik weet dat ik gemakkelijk praten heb, en dat de penningmeesters van de clubbesturen te kampen hebben met de financiële realiteit en beperkingen, maar ik vind eigenlijk dat Topteams in een hoogste Divisie de morele plicht hebben om Europees te spelen. Je bent het aan je publiek – en zeker de jeugd onder dat publiek – en je spelers verplicht om niet alleen maar bezig te zijn met Kampioen worden, maar ook om het perspectief op de volgende stap te geven. En dat geldt des te meer als de competitie thuis zo weinig uitdaging biedt als in 2014/15 het geval was.

Maar er is natuurlijk nog een belang bij Europees spelen: het biedt spelers, staf en organisatie de mogelijkheid zichzelf te beproeven. Den Bosch speelde dit seizoen 20 wedstrijden meer dan de drie concurrenten voor de Nationale Titel. En het overgrote deel van die wedstrijden was zwaarder en spannender dan die in de DBL. Bovendien maken het reizen, het minder kunnen trainen en de tijdsdruk de DBL-wedstrijden ook nog eens zwaarder en lastiger.
SPM Shoeters bood dit seizoen als enige Nederlandse club Internationaal Basketball, daarvoor ben ik – en ik denk met mij een aardig deel van het publiek – ze dankbaar. Maar in de overweging dat volgend seizoen weer te doen, zal veel zwaarder wegen dat de extra investering zich dubbel en dwars terugbetaalt aan de organisatie SPM Shoeters Den Bosch zelf; ik denk dat Den Bosch het Kampioenschap zal pakken, en de Europees opgedane ervaring is daarbij waarschijnlijk doorslaggevend...


AART DEKKER meer -- Basketball -- van Aart op zijn Weblog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten