dinsdag 5 mei 2015

COLUMN: Format DBL Seizoen 2014-2015 Niet Gelukkig – Maar de Play-Offs zijn nu Echt Begonnen!

De discussie is van alle tijden, in ieder geval sinds invoering van de Play-Offs voor de Nederlandse Eredivisie Basketball. Het format van de Play-Offs was vaker onderwerp van discussie en ontevredenheid, dan van enthousiasme. Zelfs het bestaan van het concept 'Play-Offs' was – in het land waarin Voetbal 'Koning Keizer Admiraal' was (is) – nogal eens mikpunt voor 'puristen' die het 'oneerlijk' vinden dat een team na een hele(of zelfs twee) ronde(n) reguliere competitie als eerste kan eindigen, en er vervolgens in een Play-Offs-systeem toch nog uit kan vliegen in een Play-Offs-systeem.
Tsja...

Echte Basketball-liefhebbers komen natuurlijk pas flink op toeren tijdens de Play-Offs; want dan doet tenminste iedere wedstrijd ertoe, gaat de intensiteit (steeds verder) omhoog, en valt er het nodige voor-, tijdens-, en na- te bespreken.Play-Offs en Basketball horen bij elkaar!

Ik was voor aanvang van het seizoen 2014/15 van plan om regelmatig met een 'Ranking' met toelichting/argumentatie te komen, en ben daar vroeg in het najaar ook mee begonnen. Dat het geen regelmatige specifieke serie columns is geworden, was te wijten aan meerdere oorzaken. Het lag zeker deels aan mijn eigen beperkingen; mijn gezondheid brengt nu eenmaal met zich mee dat ik niet – zoals veel 'normale' basketballjunkies – van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van hot naar her kan rennen (en rijden). Maar het kwam zeker ook door de DBL-competitie van 2014-2015. Het was het al niet optimaal dat er begonnen moest worden met slechts negen teams, maar toen ook nog eens Den Helder wegviel, bleef er een gedrocht van een speelschema over.

Ik van plan – zoals iedere insider/liefhebber dat doet – mijn serie inschattingen van de krachtsverhoudingen binnen de DBL te beginnen op basis van allerlei externe informatie, en deze dan steeds bij te werken al naar gelang ik meer wedstrijden met eigen ogen had bekeken. Maar het wilde me maar niet lukken om alle teams – een beetje bijtijds – zelf te bekijken; zo zag ik Aris Leeuwarden pas enkele wedstrijden voor het eind van de reguliere competitie voor het eerst.

Daarnaast werd het ook steeds duidelijker dat de DBL uiteenviel in twee groepen teams; de – zeg maar – professionele clubs (SPM Shoeters Den Bosch, Zorg & Zekerheid Leiden, Donar Groningen en Landstede Zwolle, en dus het halverwege sneuvelende Den Helder), en de semiprofessionele clubs (Challenge Sports Rotterdam Basketball, Aris Leeuwarden, Apollo Amsterdam en Weert), waarvan er enkele meer weg hadden van veredelde amateurs, dan van professionals. En dat schrijf ik zonder daarmee ook maar iets in badinerende zin te bedoelen...
Deze realiteit had tot gevolg dat een groot deel van de DBL-wedstrijden van 2014/15 – zo'n beetje de helft(!) – een hoge graad van voorspelbaarheid met zich mee bracht, en dat is natuurlijk nooit goed. Ik heb de uitslagenlijsten van de nummers-1 t/m 4 even gescand, en kwam op misschien vijf wedstrijden tussen de eerste vier en de laatste vier die je – op de uitslag beschouwd – als 'spannend tot het eind', en dan nog enkele die wellicht het predicaat 'een beetje spannend' verdienden...
Dat is een probleem waarvoor ook ik geen gemakkelijke oplossingen voor heb, maar dat er iets moet gebeuren, lijkt me wel duidelijk!
Op wat langere termijn zijn er best oplossingen – anders dan het aantrekken van de economie, en daarmee de sponsor-markt, en wellicht het Oranje-Effect van de Nationale Mannenploeg – te bedenken, daar kom ik wellicht de komende maanden nog wel op terug.

Terug naar de opzet van de Play-Offs. Ik was erg teleurgesteld door de ontwikkelingen rond Den Helder, en het daaropvolgende tumult; met dat team erbij zag het er toch allemaal net iets florissanter, net iets minder voorspelbaar uit. Ook dit weer slechts als constatering; ik bedoel er verder helemaal niets mee.
De Play-Offs-opzet was al voor het seizoen aangepast (als ik het goed heb?), vanwege het aantal clubs van negen; er wordt dit seizoen volgens het Belgische Model gespeeld; de nummers-1 en -2 vrij in de Eerste Ronde, die – als immer – kort zou zijn, en dan verder met Halve Finales en Finale, beiden – voor het eerst – in 'Best of Seven' format.
Maar door de grote kloof tussen de Top-4 en de Laatste-4, wisten we nu al – meer dan ooit – dat de Eerste Ronde nauwelijks meer dan een formaliteit zou zijn...dus zijn er meer stemmen die roepen om de Play-Offs voortaan te beperken top de Top-4.
Best een beetje begrijpelijk.
Maar even zo goed kan ik me voorstellen dat het behalen van de Play-Offs voor teams als Rotterdam en Leeuwarden – net zoals zeker ook voor Apollo vorig seizoen – een wapenfeit op zich is, en een gegeven waarmee je iets kunt richting stakeholders...

Hoe het ook is, ik denk niet dat ik veel verkeerd zeg als ik zeg dat de Play-Offs – in de zin van spanning, strijd, sfeer en sensatie – afgelopen zaterdag pas echt van start zijn gegaan. En dat bleek ook al direct aan de uitslagen en wedstrijdverloop, vooral in de serie tussen Leiden en Groningen.
En daarmee kom ik gelijk tot een bijkomende reden dat het – ondanks de kloof tussen nummer-4 (Zwolle) en de rest – toch lastig was om regelmatig een Ranking op te maken: de verschillen binnen de Top-4 zijn dit seizoen juist heel erg klein!

Dus laat ik dan bij deze alsnog een Ranking opmaken voor de Halve Finales en Finale:

Ik denk dat SPM Shoeters het hele seizoen al het beste team in de DBL is, en dat de Bosschenaren daarom favoriet zijn voor het Kampioenschap.

Donar Groningen heeft in principe het diepste team – wat betreft kwaliteit van spelers en het vermogen fysiek basketball te spelen – en zou tegenstanders daarmee – zeker in een lange serie – kunnen 'slopen'. Daarnaast heb ik ook de indruk dat hun aanvallende spel misschien zelfs iets beter is dan vorig seizoen. Conclusie: Donar is en blijft gevaarlijk.

Toch zet ik Zorg & Zekerheid Leiden neer als mijn favoriet voor het behalen van de Finale, al acht ik de kans groot dat: de serie tegen Groningen zeven wedstrijden gaat duren, spectaculair wordt, en dus heel spannend. Dat zou winst betekenen voor iedereen – het Nederlandse Basketball en de DBL als geheel als eerste – , maar het betekent ook dat een ongeluk voor Leiden in een klein hoekje zit...

Dan heb ik dus Landstede Zwolle nog niet genoemd; met overmacht de vierde plaats gepakt, en tot laat in het reguliere seizoen in de race voor meer. Dik verdiend in de Halve Finale dus! Maar ik schat de kans dat Zwolle al zijn thuiswedstrijden tegen Den Bosch wint, EN dan ook nog minimaal een keer in Den Bosch, beduidend kleiner in dan die dat Den Bosch niet minimaal een keer wint in Zwolle, en waarschijnlijk ook alles thuis. Dat neemt niet weg dat Zwolle taai is, en zijn huid duur zal verkopen.

Mijn voorspelling voor de rest van de Play-Offs:

Z&Z Leiden vs. Donar Groningen 4 – 3

SPM Shoeters Den Bosch vs. Landstede Zwolle 4 – 1

Finale:

SPM Shoeters Den Bosch vs. Zorg & Zekerheid Leiden 4 – 2


Ik wens iedereen veel plezier!


AART DEKKER meer -- Basketball --


P.S. Dat de discussie over de Play-Offs van alle tijden is, blijkt ook uit het onderstaande knipsel – 15 jaar oud – dat ik kort geleden tegenkwam...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten