woensdag 27 mei 2015

Marques Haynes - een van de Grootste Basketballers Ooit - Overleden op de Leeftijd van 89



De Harlem Globetrotters zijn - nog altijd - een fenomeen, zeker voor kinderen en als kennismaking met Basketball voor mensen die de sport niet (goed) kennen werkt het altijd. Maar de Globetrotters zijn zoveel meer dan een stelletje showmannen met een oranje bal; ze speelde een grote rol in de Geschiedenis van het Basketball in de USA en de hele wereld, en speelde een grote rol in de doorbraak van zwarte basketballers in een ooit witte sport...

Een van de grootste Globetrotters ooit was Marques Haynes. Hij overleed vorige week. Studio sport besteedde aandacht aan dat feit - zie het bericht hieronder -, maar kijk vooral ook het filmpje ter gelegenheid van het opnemen van Haynes in The Basketball Hall of Fame, en dan het eind in het bijzonder; een echte aanrader! Te zien een aantal bejaarde Globetrotters van de lichting die ik ooit voor het eerst zag spelen in een uitverkocht Ahoy, zo rond 1980, die nog een keer hun kunstje doen op het podium van de Hall of Fame.
Dat filmpje biedt dan gelijk doorklikmogelijkheden voor heel veel meer Harlem Globetrotters-video...


NOS Studio Sport:

Globetrotter Haynes (89) overleden
VRIJDAG, 22 Mei 2015, BASKETBAL

Marques Haynes werd 89 jaar oud

Marques Haynes is overleden. Hij werd 89 jaar oud. De voormalig basketballer was een van de bekendste leden van de Harlem Globetrotters en baarde opzien met zijn manier van dribbelen.

Haynes, die de bal per seconde zes keer kon laten stuiteren, wordt gezien als een van de beste dribbelaars uit de historie van de sport. Hij speelde meer dan twaalfduizend wedstrijden voor de Globetrotters in meer dan honderd landen. Het team combineert in demonstratiewedstrijden show met basketbal.

De Amerikaan kwam nooit uit in de NBA, maar volgens experts is hij één van de beste spelers die nooit in de grootste basketbalcompetitie van de wereld speelden.

Pionier
“Marques was een pionier en hij heeft de basis gelegd voor de globalisering van de sport”, aldus Kurt Schneider, de voorzitter van de Globetrotters. “Zijn unieke manier van spelen heeft de toon gezet voor de moderne vorm van basketbal zoals we het nu spelen.”

De Globetrotters zullen hun tour in 2016 opdragen aan Haynes en een speciaal shirt dragen ter nagedachtenis.



Marques O. Haynes' Basketball Hall of Fame Enshrinement Speech


OfficialHoophall

Gepubliceerd op 1 jun. 2012
Marques O. Haynes delivers his speech upon being enshrined to the Naismith Memorial Basketball Hall of Fame as part of the class of 1998. To learn more about Marques O. Haynes take a look at his official Hall of Fame bio at http://www.hoophall.com/hall-of-famer...
Standaard YouTube-licentie

Meer over de historische rol van de Harlem Globetrotters - waarvan Marques Haynes dus een van de allergrootste sterren was - in de volgende documentaire (56 minuten):


Harlem Globetrotters - The Team That Changed The World

Geen opmerkingen:

Een reactie posten