zaterdag 8 april 2017

AANRADER! / PROMOTIE DBL BASKETBALL ARIS LEEUWARDEN / MOOIE INITIATIEVEN: My Take 'Aris Leeuwarden Mag Niet Verdwijnen'

Promofilmpje Aris Leeuwarden


Promofilmpje Aris Leeuwarden

LEEUWARDEN, 5 april 2017 - Aris Leeuwarden komt al 13 jaar onafgebroken uit in de eredivisie. Topsport op het veld, maatschappelijk betrokken buiten het veld. Aris zoekt op korte termijn partners om dit ook de komende seizoenen te realiseren. Van naamsponsor tot maatschappelijk partner. Van veldsponsor tot partner bij Aris Industry.

Vanavond speelt Aris Leeuwarden zijn laatste wedstrijd van het DBL-Seizoen 2016-2017 in de Apollohal tegen Apollo Amsterdam. Twee clubs met een klein budget, maar o zo belangrijk voor het Nederlandse Basketball in het algemeen, en -wat Aris betreft- vooral voor het Basketball in het Noord Oosten van Nederland en Friesland in het bijzonder. Sponsoren vinden valt op dit moment nog voor niemand in het Nederlandse Basketball mee, maar in de Basketballgewijze 'Licht-grijze Vlek op de Basketballkaart van Nederland' is dat al helemaal erg moeilijk. Er wordt hard aan gewerkt, maar het overleven van de FEB-club Aris Leeuwarden in de DBL is verre van zeker... Ik heb niet de illusie dat mijn oproep daar nu direct een doorbraak ik gaat forceren, maar alle beetjes helpen!

Dus: hoort zegt het voort; Aris Leeuwarden MOET blijven! Als er iemand is die een idee heeft dat Aris verder kan helpen, aarzel niet en steun die club door dat aan te kaarten, en bekijk dus ook bovenstaande Promo-clip!!


Ennuuhhh...Aris Leeuwarden is dus niet alleen een team dat zevende eindigt in de DBL; de club is op allerlei terreinen -ook maatschappelijk!- actief. Een mooi voorbeeld:

Ouderen basketballen met Aris


Spelers van Aris reizen door de provincie om ouderen in beweging te krijgen door hen te laten basketballen. Dat kan namelijk ook vanuit een stoel.
‘Dat is een mooie boogbal!’’ Enthousiast complimenteert Aris-basketballer Patrick Frimpong (29) een deelnemer aan zijn basketbalclinic. Hij verschuift de lage basket en plaatst hem voor de volgende kandidaat, die vanuit een rolstoel een worp doet. ,,Ja, top!’’ Tot plezier van de 2,06 meter lange sportman gaat ook deze bal feilloos door de ring. Samen met zijn Amerikaanse teamgenoot Jordan Gregory (24) laat Frimpong de beginselen van het basketbal zien aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuis Berchhiem in Burgum.
De kennismakingsles is afgestemd op de leeftijd van de deelnemers. Die kunnen gewoon in hun stoel of rolstoel blijven zitten. In het midden van de grote kring staan twee lage baskets klaar.

Warming-up

Eerst is er een warming-up om de spieren wat los te maken. Frimpong zit zelf ook op een stoel en doet de oefeningen voor: rondjes draaien met het hoofd en zwembewegingen maken met de armen. Maar dan moet de linkerhand richting de rechtervoet, en dat is toch behoorlijk strekken voor wie in een rolstoel zit.
Daarna komen de ballen tevoorschijn. Zachte ballen, zodat de deelnemers zich er geen pijn aan doen. Eerst moeten ze de bal doorgeven aan de persoon naast zich.
Vervolgens moet de bal de andere kant op. En dan wordt het lastiger: nu moet er een ‘dribbel’ tussendoor, de bal moet een keer stuiteren. Nou, dat is echt nog niet zo makkelijk voor de wat oudere rolstoelgebruikers.
Frimpong blijft zijn gehoor aanmoedigen, terwijl Gregory vooral achter wegrollende ballen aanholt. Ondertussen blijkt dat niet alle aanwezigen basketbal kennen. ,,Is het een binnensport’’, vraagt iemand. ,,Ja, we spelen lekker overdekt’’, antwoordt Frimpong, die helemaal niet verbaasd doet over de vraag.

Wedstrijdje

Als iedereen flink heeft kunnen oefenen, maken de basketballers er een wedstrijdje van. De deelnemers mogen om de beurt de bal gooien en wie de basket mist, is af. Alle pogingen worden door de groep onthaald op gejuich of een welgemeend ‘oehhh’. Uiteindelijk blijkt Koos Wuijster het meest trefzeker.
Aris gaf al lang clinics aan jongeren, maar sinds kort ook aan ouderen, vertelt Sierd Dijkman uit Noardburgum. Hij en Marco van der Tuin uit Ryptsjerk zijn als stagiairs bij Aris aan het project verbonden.
,,Wy prebearje âlderen yn beweging te krijen’’, zegt Dijkman. ,,Boppedat hearre je dat se yn in isolemint sitte en dat se net safolle besite krije. Op dizze manier kinne wy as topsportorganisaasje in positive bydrage leverje.’’

Geslaagde ochtend

Bewoonster Trijntje Hoekstra is lovend over de basketbalclinic. ,,It wie hiel moai’’, zegt ze. ,,Hiel levendich.’’ Toen ze jong was deed ze aan volleybal en de bewegingen doen haar daaraan denken. Wat haar betreft, is het voor herhaling vatbaar. ,,Wy dogge wolris wat te min oan sport hjir.’’
Ook Frimpong kijkt terug op een geslaagde ochtend. Dat hij zo goed overweg kan met oudere mensen heeft een simpele verklaring, zo blijkt. ,,Ik heb een heel oude oma, van 96 jaar, met wie ik graag ga wandelen. Met haar maak ik er ook graag een feestje van. Bij ouderen is de waardering vaak extra groot.’’

Dit artikel heb ik overgenomen van de Leeuwarder Courant, daar is meer te vinden over Aris Leeuwarden ---  Hier  ---, het originele artikel staat   ---  Hier  ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten