vrijdag 7 april 2017

DBL / POSITIEF NIEUWS VOOR DE TOEKOMST / FUSIE JEUGD BPL ACADEMIE & TOP BSW: 'BSW en Academie samen verder'

Steeds weer goed nieuws over stappen vooruit die in Weert/Limburg worden gemaakt. Een van de oudste clubs in de hoogste divisie van het Nederlandse Mannenbasketball, vroeger uiterst succesvol met soms steengoede Amerikanen en soms wat Toppers van elders uit Nederland, en heel af en toe een goede speler uit de eigen contreien, maar de laatste jaren noodgedwongen juist met veel in de eigen regio opgeleid talent met nauwelijks buitenlandse inbreng deelnemer in de DBL. Dat levert natuurlijk niet gelijk grootse resultaten, maar door het goede spel -zeker dit seizoen!- levert wel een flinke 'Gunfactor' op, en dat moet in het Weertse spirit geven er nog wat schepjes bovenop te doen.

De Basketballacademie -een RTC- kan zich zeker meten met de conculega's elders in het land, en verdient in de toch grotendeel witte -dan wel tenminste lichtgrijze vlek- Limburg die status dubbel en dwars. Mijns inziens kunnen er trouwens niet genoeg RTC's bestaan of nieuw in het leven geroepen worden. Ik ving de laatste tijd wat geruchten op dat het aantal RTC's terug zo moeten -dan wel gelimiteerd zou moeten worden tot vijf... Dat lijkt me geen goede zaak! Misschien is dit nu weer eens typisch zo'n punt waar het Nederlandse Basketball maar eens een geheel eigen koers zou moeten varen, en zeker niet de oren moet laten hangen naar NOC*NSF en aanverwante clubs.

Er loopt in Nederland meer dan genoeg Basketball-Talent rond, maar we moeten er eerst maar eens voor gaan zorgen dat we veel meer van die talent -op tijd- het Nederlandse Basketball binnenslepen. En daarvoor dient de drempel zo laag mogelijk te zijn, moet er altijd op relatief beperkte afstand een goede opleidingsfaciliteit zijn, en dan nu het aantal van zulke faciliteiten beperken, is precies het omgekeerde van wat er nodig is!

Hieronder het bericht van de DBL-site over een volgende stap op dit gebied in Weert.

AART DEKKER


WEERT, 6 april 2017 - Met ingang van het seizoen 2017/2018 gaan de stichting TOP BSW/Business en de Basketball Academie Limburg fuseren tot één basketbal entiteit. Ook de verenigingen en aanverwante entiteiten zullen onderdeel vormen van de nieuwe organisatie.

De nieuwe organisatie zal de naam Basketball Academie Limburg gaan dragen. Het plan werd afgelopen dinsdag voor de wedstrijd tegen Donar gepresenteerd in de Businessclub. De ploeg uit Weert debuteerde in 1982 in de eredivisie onder de naam Coveco BS Weert.

De laatste vijf jaren heeft de eredivisietak van Weert het financieel en sportief erg moeilijk. De academie daarentegen maakt nog steeds een gezonde progressie door. Bij de start van het seizoen 2016-2017 is besloten tot een technische samenwerking. De coachingstaf van BSW is afkomstig van de Academie, met Radenko Varagic als hoofdcoach. In het team van BSW zijn daarnaast spelers opgenomen die hun opleiding bij de Academie nog volgen of hebben gevolgd.

Beide partijen hebben sinds september 2016 intensief met elkaar gewerkt aan een bredere samenwerking om een platform te creëren om het basketbal in Weert en Zuid-Nederland terug op de kaart te zetten. Onder het motto ‘Basketball voor iedereen’ wordt de komende jaren nog verder gewerkt aan een gezond en professioneel ‘basketbalbedrijf’ met een sterke maatschappelijke en economische functie.

Voor de komende jaren wordt er blijvend geïnvesteerd in het opleiden van jonge talenten. Varagic zal dan ook de eerstkomende vijf jaar die verantwoording op zich nemen, samen met zijn trainersstaf. Het gedachtegoed blijft dat er topsport bedreven zal worden met zo veel mogelijk Nederlandse (eigen) spelers, zo nodig met aanvulling uit het buitenland.

De komende maanden wordt ook intensief onderzocht of de bouw van een nieuwe topsport- en evenementenhal haalbaar is. De provincie Limburg en de Gemeente Weert hebben hiervoor een ontwikkelingsbudget ter beschikking gesteld. De nieuwe organisatie is van mening dat de huidige accommodatie niet meer aansluit bij de missie en visie voor de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten