woensdag 26 april 2017

COLUMN AART DEKKER / FORMAT DBL PLAY-OFFS / ANALYSE / BESCHOUWING: 'De Eerste Ronde, die !&^@!!# Eerste Ronde van de DBL Play-Offs...en de Start van de Tweede-Halve Finale'

Ik heb het altijd een onding gevonden – de opzet van de Eerste Ronde Play-Offs in de DBL, voorheen Eredivisie. Mijn voornaamste bezwaar?

Dat die opening voorbij is voordat iemand -buiten de Echte Basketballiefhebbers/Insiders dan- in Nederland doorheeft dat die Play-Offs zijn begonnen.

Dat was in recente tijden al zo toen er nog rond de tien DBL-teams waren, en er dus begonnen werd met acht teams, en dus iedereen tegelijk. Het is alleen maar erger geworden nu we -op zijn 'Belgs'- een tussenronde spelen.

Natuurlijk, het hele reguliere seizoen, seizoen spelen, met acht teams, of zeven, of negen, tien zelfs -ja ik blijf als reeele positievo natuurlijk altijd hopen!- elf, en dan dus 28x, 32x, of zelfs 36, of 40(!) reguliere wedstrijden spelen en dan (bijna) niemand te zijn afvallen voor de Play-Offs, dat geeft een niet heel serieuze indruk.

Dus is nu -om het reguliere seizoen niet helemaal voor de kat zijn viool te laten lijken- met de huidige acht teams kan immers in theorie een team al zijn wedstrijden in het reguliere seizoen verliezen, en dan toch de Play-Offs halen, gekozen voor een tussenronde met de nummers-3 tot en met -6 in een 'Best-of-3' in de Eerste Ronde, die kan je dus ook Kwart-Finales noemen. In met de nummers-7 en -8zijn er dan tenminste ook twee afvallers. Alhoewel je dat ook typisch Nederlands kunnen noemen dat er afvallers moeten zijn, want professionele sport gedijt vooral door zoveel mogelijk wedstrijden, zeker in zo'n toetje als Play-Offs horen te zijn. Ik heb het niet opgezocht, maar ik gok dat er zomaar NBA-seizoenen zijn geweest waarin wel degelijk alle NBA-teams meededen.

Er valt natuurlijk best wat te zeggen om die Eerste Ronde niet 'Best-of-7' te spelen, zeker in dit scenario; want dan zijn de nummers-1 en -2, die toch echt voordeel van die prestatie dienen te genieten, niet 'een beetje roestig' tegen de tijd dat ze aan de beurt zijn, maar waarschijnlijk volkomen vastgeroest. En dan wordt het hele spel wel een erg rare loterij...

En het verschil tussen 'de Top' en zelfs de nummers-5 en -6 bleek toch ook dit seizoen wel weer flink; niemand zit te wachten op een 4-0 met megagrote verschillen.

Aan de andere kant: als je dan toch de Play-Offs haalt, zoals Apollo Amsterdam en Forward Lease Rotterdam dit seizoen, dan gun je die teams toch wat meer dan een(1) thuiswedstrijd en binnen enkele dagen stil naar de uitgang.
En dan viel dat deze keer nog mee; dankzij de uitzending van ZiggoSport van New Heroes Den Bosch – Rotterdam op donderdag, en het eruit slepen van een Game-3 door Apollo, duurde die Eerste Ronde toch nog een volle week; het is weleens sneller afgelopen geweest.

Een week dus. Dat is veel te kort om buiten dat groepje lokale fans van de deelnemers -en dan nog slechts een deel van hen- en die Insiders, ook maar iemand er van te doordringen dat de Play-Offs toch echt begonnen zijn. Ik geloof dat Charis Sideris in de Telegraaf nog wat ruimte kreeg, maar het zou me verbazen als er een andere niet-lokale krant is die meer dan hooguit een uitslag heeft gemeld.

En buiten de beperkte scope van Ziggo en de Live-streams, hebben Radio en TV er al helemaal niets aan gedaan.

Kortom; die Eerste Ronde is toch min of meer een farce.

Want: geen promotie voor de DBL, en geen reclame voor 'de Echte Play-Offs', zijnde de Halve-Finales en Finals die in 'Best of 7' worden gespeeld, en mits spannend en aantrekkelijk wel de tijd hebben te ontkiemen in het bewustzijn van tenminste basketballend Nederland, en wellicht zelfs een iets breder publiek.

Al snap ik dan weer helemaal niets van het wedstrijd-schema, en het (niet) corresponderende uitzendschema van Ziggo-Sport..!

Nou ja, ik heb het maar beperkt meegepikt door allerlei persoonlijke perikelen, maar in ieder geval waren de beide Games-1 lichtelijk verrassend. Waarschijnlijk te verklaren uit toch wel een dun laagje roest bij Donar Groningen en Landstede Zwolle.

Gisteravond was echter van roest bij Donar geen sprake meer, want in een goed gevulde Maaspoort kregen de New Heroes uit Den Bosch na een nog redelijke 30-32 een paar minuten voor de rust, in het restant van de wedstrijd een klinkende 30-64 om de rode oortjes. Donar glom en blonk dat het een lieve lust was, en daverde op de volle twaalf cilinders over met name de Amerikanen van de ploeg in rood heen, en mijn indruk was dat de uitslag nog een stuk ruimer had kunnen zijn als Donar echt vol gas door was gegaan tot de slotseconden. Good-old Marcel Aarts werd door de thuisclub uitgeroepen tot MVP van het eigen team, en dat was nog terecht ook. Vooral de Amerikanen -en zeker Center Mitchell, die verdedigend een modderfiguur sloeg en ook zo oogde, zullen in de resterende twee -of toch drie?- wedstrijden uit een ander vaatje moeten gaan tappen, want anders blijft het bij vier, hooguit vijf potjes, een situatie die de Groningse Penningmeester waarschijnlijk stilzwijgend helemaal niet erg zou vinden...

Hopelijk in Leiden vanavond bij Zorg&Zekerheid Leiden vs. Landstede Zwolle meer spanning en spektakel.

Alhoewel Smith van Donar weer een uithaal opvoerde; daar liep zelfs een deel van het Bossche publiek voor warm. Helaas blesseerde de niet altijd even gecontroleerde superspringer zich wel bij de actie. En met de bij het Holland Nordic Basketball Tournament -het met afstand moeste en langst lopende Internationale Mannen Jeugd Toernooi van het land- geblesseerde Sjoerd Koopmans -voet in het gips door een ongelukkig gebroken middenvoetsbeentje, ik hoop maar dat hij deze zomer in topvorm bij de MU20 mee kan doen, zou een serieuze blessure van Smith de brede selectie van Donar na een wedstrijd al uitdunnen tot tien man...mijn inschatting is dat het zo'n vaart niet zal lopen, maar toch...

De Play-Offs zijn nu echt begonnen, er doen er nog vier mee; gaat dat zien en 'be loud' zoals Bob van Oosterhout zijn thuispubliek via een video liet weten. Het was wel 'Loud', maar het publiek nog niet zo, ook daar kunnen de Bosschenaren in Game-4 nog wel wat winst boeken..!


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten