zondag 9 juni 2019

COLUMNISTEN LEON KERSTEN & AART DEKKER: Hey Leon, Hey Aart over het Eerste Kampioenschap Mannen van Landstede Zwolle, de 4 Halve Finalisten & Europese Deelname in 2019-2020 / BESCHOUWEN / DBL DONAR, ZZ LEIDEN & NEW HEROES /

Met Zwolle heeft de Nederlandse basketbalgeschiedenis er een nieuwe Stad bij waar ooit een of meer Nederlandse Kampioenschappen Mannen Basketball werden gevierd. Dat Zwolse succes - van Landstede Basketball dus - kwam niet uit de lucht vallen. Een volgende Episode in de 'Hey_Leon, Hey Aart-reeks' waarin we een eerste terugblik doen op wat als geheel toch wel een Bizar seizoen genoemd mag worden...

Hey_Leon, het zit er weer op het lange – nou ja lange, er zijn mensen die daar anders over denken, daar kom ik later nog wel op terug – DBL-seizoen 2018-2019. Met jou was ik er voorafgaand aan deze Finals-serie van overtuigd dat de kans dat Donar ‘gewoon’ weer Kampioen zou worden groot was… Zaten we er naast, of zaten we ernaast? Maar daar heb ik geen enkel probleem mee, want uiteindelijk heeft Landstede het Kampioenschap 2019 verdiend gewonnen.

Ik denk dat er weinig mensen zullen zijn die Landstede deze eerste titel misgunnen. Dik verdiend. Alleen al de coachesstaf waarvan Herman van den Belt hier zo’n twintig seizoenen voor heeft gewerkt en ook Mark Schuttershoef en Adriaan van Berg geen gekke dingen doen. Ze houden vast aan de uitgezette route. Dat is dus eindelijk en ook voor de League lijkt het me een goede zaak. Ik vond het prachtig om de blijheid te zien bij alles en iedereen met een blauw-wit-gestreept hart, Herman voorop.
         Q-Hey Leon: Wat zijn jouw observaties en waarnemingen rond dit Wapenfeit? 


Hey Aart: Ik kan jouw bevindingen alleen maar onderschrijven. Ook ik vind het dik verdiend. Dit Landstede was in de finale top, verdedigend, aanvallend en bovenal een team. Ik was erbij in 2005 toen Herman van den Belt met Zwolle kansloos werd weggeveegd door Amsterdam en ook de jaren erna toen er rustig verder is gebouwd aan de organisatie. Landstede is altijd een stabiele ploeg geweest met soms wat meer en soms wat minder talent, net als alle andere topteams. Je moet ook een beetje geluk hebben met vooral de Amerikanen die je haalt. Gepokt en gemazeld door alle jaren en verloren finales weten vakman Van den Belt en Van Bergen (een Groninger) nu in Zwolle wat nodig is om kampioen te worden.
De Kampioenen van Landstede Basketbal (Foto: Landstedebasketbal.nl)

Wel nog een aandachtspuntje. Waar zijn de eigen opgeleide spelers? Een vraag die overigens ook te stellen valt aan Donar, zeker nu Mast vertrekt, Leiden en Den Bosch. Allemaal leuk en aardig maar ook Landstede heeft een kampioensteam bij elkaar gehaald en niet gebouwd. Kijk daar is op zich niets mis mee want Eredivisieclubs spelen om kampioen te worden en in dat licht gezien is het logisch. Maar buiten de Amerikanen hebben ook de Nederlanders niet hun roots in Zwolle. Ik zou zo graag zien dat er een keer iemand kampioen wordt met wat zelf opgeleide spelers. Ik denk dat als alle clubs een Amerikaan minder hadden gehad, Landstede ook de beste was geweest en Freek Vos speeltijd zou hebben gehad.

Überhaupt. Zou een Amerikaan minder bij iedereen voor andere verhoudingen hebben gezorgd? Denk het niet. Overigens weet ik wel dat Zwolle een aardige jeugdopleiding heeft, dus wie weet.
Nou is Zwolle voor het eerst kampioen geworden, maar Weert is dat ook in 1994. Hoewel ik sterk de indruk heb dat de organisatie in Zwolle nu beter is dan toen in Weert, zal de tijd uitwijzen wat dit kampioenschap voor gevolgen heeft.


Q-Hey Leon: Ik had toen de Playoffs eenmaal begonnen waren wel in toenemende mate het gevoel van ‘het zou voor Zwolle weleens nu-of-nooit kunnen zijn’…en dan in figuurlijke betekenis – want ‘zeg nooit nooit! – maar ook al wordt Landstede langzaam maar gestaag steeds beter, dat wil niet zeggen dat er volgend seizoen gewoon weer een seizoen met dezelfde kansen voor ze zal komen. Wat denk jij?
Hey Aart: Hoe je het wendt of keert uiteindelijk heeft de ploeg met het meeste geld de grootste kans. Meer geld sluit onzekerheden uit, maar het biedt geen garanties. Gelukkig niet, dat hebben we dit seizoen gezien.

Overigens denk ik dat het gros van de mensen na de serie tussen ZZ Leiden en Donar dacht dat de Groningers het licht hadden gezien, ik in ieder geval wel. Daarna werd zelfs nog de eerste finalewedstrijd gewonnen in Zwolle. Het siert Landstede hoe de ploeg zich daarvan heeft hersteld, de ploeg, misschien wel door die nederlaag, meer gefocusd dan ooit tevoren.

Nog even over de budgetten. Donar zit op 1,9 miljoen. New Heroes rond een miljoen. Leiden op een tonnetje of acht. Landstede zit ook op dat niveau. Het lijkt misschien minder kapitaalkrachtig in Zwolle en het sec spelersbudget is dat misschien ook wel, maar veel is ondergebracht bij Landstede opleidingen. Dat is geen cash geld, maar trainers en spelers die lessen geven en fysio’s en commerciële zaken en zaalhuur die andere teams moeten betalen, komen hier op het conto van de school. Hier is helemaal niets mis mee, maar laten we het basketbal in Zwolle niet onderschatten.
Kortom Landstede basketbal is voor volgend seizoen gewoon zoals altijd een outsider, vooral ook omdat de ploeg niet intact zal blijven. 


Q-Hey Leon: We bespraken het al eerder: Om dit succes te behalen bleek Europees meedoen dus niet noodzakelijk…maar ik houd mijn stelling overeind dat Zwolle dat wel zou moeten doen. De berichtgeving daarover is wisselend:
Hey Aart: Eigenlijk is het adel verplicht. De kampioen behoort Europees te gaan spelen. Kost alleen een ton, althans dat moet je begroten. In Leiden en in Den Bosch waren het sponsoren die garant stonden voor de kosten van Europees basketbal. Ik weet niet of dat in Zwolle haalbaar is, maar in feite heb je hier een businessclub voor. Dus vermogende dames en heren in Zwolle en omgeving….
De kampioen mag natuurlijk de voorronde van de Champions League in. Het Zwolse kampioensteam zou geen gek figuur slaan en, denk ik, een kans hebben op het bereiken van het hoofdtoernooi. Evenwel is het niet reëel om te verwachten dat Kajami-Keane en Dorsey-Walker terugkeren om over de andere Amerikanen nog maar niet te spreken en dan wordt het een zeer lastig karwei.
De vraag is dus hoe graag wil Zwolle FIBA Europe Cup spelen? 


Q-Hey Leon: Donar begon het seizoen dus ‘on the Top of the Hill’ normaal gesproken heb je dan – zeker Thuis in een entourage zoals in Groningen – bij scheidsrechters in geval van twijfel meestal het voordeel, zeker als je kampioen bent en goed speelt. Wat is er in hemelsnaam gebeurd in het Hoge Noorden dat dit zo uit de hand kon lopen, en dat echt vrijwel iedereen in en rond het team een rol speelde in die escalatie?
Hey Aart: Wat ik hoorde is dat er van alles zou zijn gebeurd in Groningen tot vechtpartijen aan toe. Of het waar is, geen idee. Overigens is er bij alle teams in de loop der jaren weleens gevochten. 
Alleen heb ik dat soort geluiden de vorige seizoenen niet uit Groningen gehoord. Het boterde gewoon niet in die groep. Het was geen geheel zoals de afgelopen jaren. Ook Groningse die-hardfans die ik sprak zagen dit seizoen nooit een team. Er is in Groningen gegokt op nog een jaartje succes met exact dezelfde formule, het resultaat is inmiddels bekend. 

Het lijkt mij dat er wel iets gaat gebeuren, ze hebben tenslotte wel wat geld te besteden.


Q-Hey Leon. Het was een bizar seizoen; in meerdere opzichten. Windmills werd uit de competitie gezet. Donar geen kampioen. ZZ Leiden dat mooi basketbal speelde met goede Amerikanen maar de favorietenrol niet kon waarmaken en nog de affaire Kherrazi. Kan jij je in het (Nederlandse) basketbal een situatie heugen waar en zo belangrijke speler door eigen staf/club op twee cruciale momenten ZELF geschorst werd? (Ik niet!)
Hey Aart: Nee ik kan me geen soortgelijk geval herinneren. Ik heb al eerder geschreven dat Kherrazi voor mij een van de meest fatsoenlijke spelers is die ik ken. Ook nog eens de aanvoerder van Leiden en de man die in het voorseizoen toen Oranje speelde tussen de WK-kwalificatieduels thuis tegen Hongarije en uit in Litouwen nog even naar Italië vloog om Leiden te helpen op een oefentoernooi. 

Op zich vond ik dat raar, maar ja de aanvoerder was een speelbal tussen twee teams. Het feit dat hij een extra reis maakte, tekent ook zijn loyaliteit. Andersom lijkt het wat minder. 

Q-Hey Leon: en dan zou ook nog eens een boek geschreven kunnen worden over de ‘Making & Breaking’ van Team & Seizoen van de club waar jij thuis bent – New Heroes Den Bosch – wat verkeerd uitpakkende keuzes waar ‘iets van gokjes’ aan vast zaten en die – in tegenstelling tot ZZ Leiden waar ze allemaal de goede kant uitvielen – in Den Bosch allemaal juist dan andere kant uit vielen. Heb je daar nog een of meer alles omvattende conclusies bij? En, voorzetje: denk je dat de kans bestaat dat dat allemaal nog eens gebeurt? Of zijn club en Eigenaar Bob van Oosterhout inmiddels zo gepokt en gemazeld dat volgend seizoen ‘het Jaar van New Heroes’ gaat worden?
Hey Aart, Hoewel nooit hard uitgesproken heeft Bob van Oosterhout natuurlijk dit en afgelopen seizoen in eerste instantie heel erg gehoopt dat hij een kampioensgroep bij elkaar had gezet. Het is door omstandigheden anders uitgepakt, shit happens en soms overkomt je dat keer op keer (twee jaar achter elkaar je pointguard kwijtraken bijvoorbeeld). De les van Zwolle is eens te meer dat elke organisatie rustig moet zijn om een kampioenatmosfeer te creëren. Dat was natuurlijk niet het geval in Den Bosch. Plus ik heb de indruk dat Kroatische coaches niet zo aarden in de Maaspoort.
Nou is Bob van Oosterhout een slimme vent en dit ziet hij ook wel (of hij leest het nu ;-). Dus dat komt wel goed. Of ze dan kampioen worden is van zoveel zaken afhankelijk, maar de voorwaarden voor betere prestaties gaan wel geschept worden.


Q-Hey Leon: wij hebben het er jaren over dat de Nederlandse Deelname aan de Europese Toernooien zo wisselend was – terwijl die zo essentieel is voor de ontwikkeling van clubs en het Nederlandse mannen-basketball als geheel – nu heeft Donar (als nummer-4) zich al (weer) aangemeld voor de Fiba Champions League, het zou voor de hand liggen dat Landstede Zwolle dat als Kampioen ook gaat doen, Zorg en Zekerheid Leiden heeft de smaak te pakken en heeft rechten als Bekerwinnaar, en New Heroes Den Bosch speelt in de zaal waar en is de club met het meeste Europese Traditie. Zien we hier een probleempje opdoemen – Vier(4) Nederlandse Kandidaten!?! Of denk je dat de Fiba (ULEB wellicht) dit gladjes gaan faciliteren? In ieder geval: al lang niet vertoond…
Hey Aart, Pfff Geen idee wat de FIBA tolereert en accepteert. Volgens mij doen er ook altijd veel Belgische ploegen mee. Ik heb het even nagekeken, twee dit seizoen in de Europe Cup (Mons, Charleroi en later nog Oostende uit Champions League). Zij hadden ook Antwerpen in de Champions League. Zo zou ook voor Nederland de verhouding moeten zijn. 

Maar vier in de Europe Cup lijkt me wat veel, tegelijk moet Zwolle het geld nog bij elkaar krijgen, Leiden hetzelfde. En Den Bosch heeft officieel geen hoofdsponsor want het contract met New Heroes is afgelopen. Nou heb ik al gehoord dat er een nieuwe hoofdsponsor is, maar geen idee of die ook Europees het geld op tafel legt en zo niet wie dat dan wel doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten