zondag 9 juni 2019

SHARTIE / BASKETBALL NLD / EVEN TERUG KIJKEN / DURE LES-NIETS GELEERD / ALS JE DOMME DINGEN DOET: 2009 & 2010: Donar Kampioen Maar... DBL/NBB / CITAAT VK SPORT / COLUMN AART DEKKER /

Cartoon van: 'Nederlands Leren'

CITAAT(VK.nl sportredactie, 26 mei 2010, 'nieuws-achtergrond / Titel-groningen-is-ook-succes-van-de-regio'):

 ".................  Daardoor konden de beker en de bijbehorende medailles, in tegenstelling tot vorig seizoen, wel meteen worden uitgereikt. Vorig jaar werd de finale ontregeld door een dopingzaak rond een speler van Amsterdam en werd die ploeg pas drie maanden na dato tot kampioen uitgeroepen...."

**

COLUMN AART DEKKER


Als Je Domme Dingen Doet...Moet Je Nog Lang op de Blaren Zitten! 

De Nederlandse Basketball-wereld is Hardleers; alhoewel het spreekwoord zegt 'Zelfs een Ezel stoot zich in gemeen, niet tweemaal aan dezelfde steen' - waarbij de Ezel dus voor 'hardleers en dom staat', als je het mij vraagt een belediging en onderschatting van 'de Ezel'! - is dit spreekwoord ook bedoeld als Les: 'Wees niet zo Dom twee keer dezelfde fout te maken'. Kinderen leren ook vaak op die manier: je doet iets fout, dat doet pijn, en dat leert je niet nogmaals diezelfde fout te maken.

Helaas is het Nederlandse Basketball - op vele plekken en vele niveau's van Top to Bottom - wel Hardleers, en dus Oliedom!

Het bovenstaande Citaat haalt een voorval op dat nu tien(10!) jaar geleden plaatshad: er waren drie Grote Clubs, waarvan er op dat moment twee echt om de Hegemonie streden - ABC Amsterdam (onder leiding van Coach Arik Shivek, Grote Roerganger en Geweten Ruud Frese en Voorzitter/Sponsor Roel Pieper, e.a.) al enige tijd oppermachtig en het seizoen 2008-2009, dus net voor de Grote Financiële Crisis), Eiffel Towers Den Bosch (Coach Randy Wiel en Eigenaar/Voorzitter Eric Kurvers), de derde Grote Club was Donar Groningen. Ondanks drie, vier Ex-/Bijna-) NBA Amerikanen, was ET kansloos tegen het toen al - door de aanloop naar de Grote, in Amerika ontstane, Financiële Crisis - in problemen verkerende EclipsJet MyGuide Amsterdam. De problemen werden nog eens extra vergroot toen een al lang durende - zogenaamde -  Doping-afaire, daar hier over uitweiden zou een boek vergen, dus veel te lang zijn voor een Column, uitbarstte.

Deze zaak - die eigenlijk nooit op die manier had mogen ontstaan - liep snel uit de hand door mankerende reglementen, nog erger mankerende uitvoering van die Reglementen en - tenslotte - buiten proporties geblazen doordat er mensen in- en rond-Den Bosch waren die dachten van deze vervelende Amsterdamse zaak te kunnen profiteren. Het resultaat is hierboven in een zin door de Volkskrant aangehaald.

Heel het Nederlande Basketball, maar zeker de (voorganger van) de DBL, en natuurlijk het meest ABC Amsterdam - dat op zoek moest naar nieuwe sponsoren/geldschieters in alle hevigheid van een Financiële Crisis die de wereld sinds de 30'er Jaren niet meer had gezien; kansloze zaak natuurlijk! En ET - dat er nog een schepje bovenop deed door Amsterdamse Fundament-stukken Peter van Paassen en Stefan Wessels - dan? Dat werd zelfs het volgende seizoen Geen Kampioen!

Dat die Schade voor het Basketball Reëel en Lang Durend is; bewijst het bovenstaande Citaat uit een Volkskrant-Sport-artikel precies een jaar later..!

En Leerde het Nederlandse Basketball die Les?

Welnee!

Die herhaalde zich ook het zojuist afgesloten Seizoen 2018-2019 weer met de Dutch Windmills Dordrecht Basketball-drama...

Zelfs een Ezel niet dus...maar het Nederlandse Basketball dus wel: Keer, op keer, op keeer...op KEER! Ik word er weleens heel erg moe van...Leren 'we' het dan Echt Nooit?!?


AART DEKKER


Geen opmerkingen:

Een reactie posten