zondag 12 april 2020

PASEN 2020 / FEEST OF BITTERE REALITEIT? / FRAGMENT AD-REPORTAGE: 'Op deze afdeling sterft bijna de helft van de patiënten, maar het personeel knokt door' / CORONA / HELD SARAH DEKKER EINDHOVEN /

Twee verpleegkundigen aan het bed bij een coronapatiënt(AD,©Koen Verheijden)

FRAGMENT(AD, 9 april 2020, via Topics.nl, 'Op deze afdeling sterft bijna de helft van de patiënten, maar het personeel knokt door'):

"....Op het tafeltje van een van de mobiele computers in de ziekenhuisgang ligt een A4’tje. Daarop de namen van de patiënten op cohortafdeling 10-West. En achter elke naam de toevoeging: ‘Reanimeren: nee’, ‘Beademen: nee’.

Dit is een beetje een vergeten deel van de Nederlandse ziekenhuizen. Heel het land legt dagelijks het oor te luisteren bij de voormannen van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care.

Hoeveel bedden hebben we nog? Kunnen we het aan? Maar van die talloze verpleegafdelingen, waar vele honderden coronapatiënten liggen, horen we veel minder.Zoals deze dus, in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Op 10-West liggen kwetsbare ouderen, van wie vooraf al vaststaat dat ze te zwak zijn voor - of zelf geen trek meer hebben in - een verblijf op de ic....."

 &

"....

45 opnames, 19 sterfgevallen

Op de muur een plaatje met de instructietekst: ‘KWIEK, armen ronddraaien.’ Normaal is dit de afdeling orthopedie. Mensen liggen hier als ze net een nieuwe knie of heup hebben. De verpleegkundigen zijn gewend aan patiënten die tevreden de deur uitgaan, met perspectief op beter. Hoe anders is dat nu. Teamleider Michelle Broeders heeft net de statistieken binnen van de afgelopen twee weken. Ze leest voor: ,,45 patiënten opgenomen, negentien overleden. Moet je nagaan. Normaal hebben we ongeveer vijf sterfgevallen per jaar.”

Mensen stikken gewoon, ze trekken je uit wanhoop soms bijna hun bed in. Echt heel naar
Sarah Dekker
Het is net alsof ergens daarboven in de hemel tergend langzaam aan een bingomolentje wordt gedraaid. Af en toe valt er een balletje uit: weer iemand overleden. Daar moet je als verpleegkundige maar mee om zien te gaan. ,,Ik heb tijdens mijn diensten nu al vijf mensen meegemaakt die doodgingen”, zegt Sarah Dekker (27), senior verpleegkundige. ,,Bij sommigen durfde de familie niet langs te komen, uit angst voor besmetting. Dan zit je dus als team aan een bed. Je wilt niet dat iemand alleen sterft. Maar het is heel onwerkelijk, met je beschermende kleding aan, bij iemand die je eigenlijk nauwelijks kent..."

&

"....Maar toch, hoe gek ook, voor het team orthopedie heeft deze periode ook iets moois. Dat gevoel van samen de strijd aangaan, vechten voor elke patiënt. Michelle: ,,Het geeft zo’n grote saamhorigheid. We vinden het allemaal superleuk om te zorgen, en dat is wat je nu doet. Geen lijstjes invullen, kruisjes afvinken. Nee, zórgen voor mensen. Ik hoop dat we met zijn allen iets leren van deze periode, zien wat we samen kunnen als we al die bureaucratische rommel aan de kant zetten.” ..."

**

SHARTIE AART DEKKER

Ongelijk Verdeeld

Terwijl ik hier op het prachtige 'Gors' - waar afgelopen Vrijdag de Vakantie luid en Duidelijk uitbrak - nu alweer voor de schat ik 13e keer in 14 dagen aan de ene kant 'eenzaam en verlaten' en aan de andere kant 'genietend van de zingende vogeltjes en de fraaie luchten en uitzichten' de Zon prachtig zie Opkomen, ben ik me ook zeer bewust van de massale Drama's die zich Overal - van Dichtbij tot Zeer Ver Weg' aan het afspelen zijn... Rare Wereld, Wat kan het Leven Raar zijn, en Wat is het Ongelijk Verdeeld..!

(AD)

**

Het Originele Complete AD-artikel:

Op deze afdeling sterft bijna de helft van de patiënten, maar het personeel knokt door


De verpleegafdeling orthopedie van het ziekenhuis in Eindhoven is normaal een plek van hoop. Nu krijgt het personeel het ene sterfgeval na het andere te verwerken. Maar ze knokken door, soms met de moed der wanhoop. En de patiënten ook: ,,Ik wil nog niet dood.”

Máxima Medisch Centrum Veldhoven ontslaat eerste coronapatiënt die eerder op de IC lag(©Máxima Medisch Centrum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten