donderdag 23 april 2020

TOEKOMST BASKETBALL MANNEN NEDERLAND & BELGIË / BD: 'Crisis kan Beneliga basketbal versnellen'

Toon van Helfteren (op de foto als coach van de Orange Lions): ,,Ik ben bang dat het na de zomer koppen tellen wordt wat betreft het aantal eredivisieclubs."

Crisis kan Beneliga basketbal versnellen

Hoeveel profbasketbalclubs in Nederland en België overleven de komende tijd de coronacrisis? En als er een aantal omvalt, betekent dat dan dat beide landen de handen ineen moeten slaan om vervroegd tot een gezamenlijke Beneliga te komen?

Jan Martens Uit het Brabants Dagblad van 27 maart 2020, het originele artikel via Topics.nl lees je   ---  Hier  ---

Het is een gedachtenspinsel van Toon van Helfteren, oud-bondscoach en de huidige trainer van Feyenoord Basketbal in Rotterdam. ,,Ik ben bang dat het na de zomer koppen tellen wordt. Hoeveel clubs zijn er nog over? Misschien dat een Beneliga straks nog de enige mogelijkheid is om een fatsoenlijke competitie te organiseren", zegt de geboren Tilburger.

Eerder deze week maakten de besturen van de Dutch Basketball League en de Belgische Pro Basketball League bekend verder te gaan met hun plannen om beide competities samen te voegen. Dat zou vanaf het seizoen 2021-2022 moeten gebeuren. Van Helfteren is daar als coach nauwelijks bij betrokken. ,,Tot dusver is het voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Maar misschien moeten die plannen nu dus wel eerder worden uitgevoerd. Noodgedwongen."

Bob van Oosterhout, eigenaar van record-landskampioen Heroes Den Bosch, zegt in een reactie op de uitspraken van Van Helfteren, dat hij op dit moment helemaal niets uitsluit. ,,Niemand kan voorspellen wat er de komende tijd gebeurt."

Voorvechter

Van Oosterhout is nauw betrokken bij de plannen voor een gezamenlijke competitie en hij is daar een groot voorvechter van. ,,Zo'n BeneLeague, en dat is natuurlijk maar een werknaam, biedt tal van voordelen. Het niveau van het basketbal in Nederland en België gaat er door omhoog. Daardoor worden de clubs beter en kan je betere spelers naar hier halen. En dat betekent weer dat jonge Nederlandse talenten minder snel voor het Amerikaanse college basketball zullen kiezen, maar liever hier blijven. En talenten die terugkeren uit het college basketball zullen niet zo snel voor de tweede of derde divisie in Spanje kiezen, maar eerder voor de BeneLeague."

Ook op commercieel vlak ziet Van Oosterhout voordelen. ,,De markt wordt twee keer zo groot, dus je wordt interessanter voor zendgemachtigden. Dat kan leiden tot een toename van het basketbal op tv in Nederland en België."

Europees basketbal

Hoe de Beneliga eruit moet gaan zien is nog niet duidelijk. Een optie is om de Nederlandse eredivisie (negen clubs) en de Belgische eerste klasse (tien clubs) simpelweg samen te voegen. ,,Maar dan is weer de vraag wat dat voor betekent voor het Europees basketbal. Nu mogen Nederland en België elk drie of vier clubs inschrijven voor de Europese toernooien. Het is natuurlijk niet wenselijk dat dit aantal bij een gezamenlijke competitie halveert. Je zou ook ervoor kunnen kiezen om in de eerste seizoenshelft twee landelijke competies te spelen met elk een nationale kampioen. In de tweede seizoenshelft zouden de beste clubs uit beide landen dan uit kunnen komen in de BeneLeague. Of je maakt een BeneLeague Gold en een BeneLeague Silver met een promotie/degradatie-regeling", aldus Van Oosterhout.

Het is de bedoeling om eind dit jaar een definitief besluit te nemen over de komst van de Beneliga in het seizoen 2021-2022. Als de coronacrisis de zaak niet vervroegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten