woensdag 20 april 2022

SHARTIE AART DEKKER: Stemmen op het CDA=Stem Weggooien; zeker zolang Leeghoofd Wopje 'de Hoekige' Hoekstra 'leidertje speelt'... / N.A.V: 1VANDAAG ONDERZOEK : 'CDA-kiezer verliest vertrouwen in Wopke Hoekstra: voor het eerst staat minder dan de helft achter de partijleider'

Deze Cartoon van 'Tom' hoort bij het artikel 'Hoe-moet-het-nu-verder-met-het-cda-drie-leden-over-de-toekomst-van-de-partij' op Trouw.nl

Tom Janssen won vele Prijzen, w.o. de Tweede bij World Press Cartoon 2009, in de categorie Editorial Cartoon. 

 Veel meer Cartoons van 'Tom' op zijn site:   --- Hier  --

*

SHARTIE AART DEKKER - 

Stemmen op het CDA = Stem Weggooien...zeker zolang Leeghoofd Wopje 'de Hoekige' Hoekstra 'leidertje speelt...

(N.A.V. 1Vandaag-onderzoek: 'CDA-kiezer verliest vertrouwen in Wopke Hoekstra: voor het eerst staat minder dan de helft achter de partijleider')

Als iemand mij om een stemadvies zou vragen  - gebeurt zelden, maar goed het gebeurt weleens -  dan zal ik dat geven; na het stellen van een paar vragen in de zin van 'Wat vind je eigenlijk belangrijk...en wat niet?' En dan zal ik niet eens altijd mijn eigen partij noemen (nu ff al helemaal niet, want ik ben niet onverdeeld positief over wat de SP  - al vele jaren mijn partij er  -  de laatste tijd  - en dan vooral intern -  van bakt...
 
Maar hier op mijn Blog steek ik natuurlijk regelmatig mijn mening weten  - voor wie het wil weten - niet onder stoelen of banken...en dan niet in het minst over politici en/of hun partijen waar ik van walg; de bedriegers, de leugenaars, de koekenbakkers, de leeghoofden, de extremistisch populisten/rechtsen (extremistisch links hebben we niet in de Nederlandse politiek, er voor zover mensen er wel iets naar neigen worden ze door hun eigen partij  - de mijne dus; de SP -   een kopje kleiner gemaakt...

Mijn mening is dat eenieder vooral zelf moet nadenken en bepalen op wie men wil gaan stemmen, maar vooral dat iedereen zou moeten gaan stemmen. Maar als kort na het uitbrengen van iemands stem al blijkt dat deze geheel of gedeeltelijk weggegooid blijkt te zijn  - dat was/is natuurlijk het geval bij mensen die op het CDA stemden, maar er dan bij zeiden: 'Maar wel op Pieter Omtzigt hoor!' Ik heb ze onder mijn vrienden; echt waar, waarmee maar weer eens blijkt hoe tolerant en ruimdenkend ik in het algemeen ben..!

Tsja, in dat soort gevallen kan ik me wat minder goed inhouden en dan zal ik  - slechts tegen goede vrienden, die er wel tegen kunnen -  iets zeggen in de trend van: 'Dat is dus 5/6 van je stem weggegooid...'

Inmiddels moeten zulke mensen toch knarsetandend gadeslaan wat er met de 5/6 stem gebeurt..?

Als de lokale CDA-afdelingen bij de  - alweer superkorte; TE korte! -  campagne voor de Verkiezingen voor de Gemeenteraad  - nu een dikke maand geleden -  aan 'landelijk' laten weten 'Nee, Hoekstra kunnen we er niet bij hebben; laat hem a.u.b. thuisblijven..!' en in de media laten weten 'Kim-il Hoekstra kost ons bakken met stemmen', nou dan weet je het wel.

Ik begrijp dat wel; ik heb zelden een politicus gezien die zo weinig te vertellen heeft, die ik korte tijd zoveel blundert, en die desondanks toch zo ambitieus is  - ik vermoed dat hij 'het Grote Doel'  - premier van Nederland worden -  nog steeds niet uit zijn hoofd heeft gezet. De gedachte van zijn campagneteam was namelijk: 'Rutte maakt het niet lang meer als premier, die heeft van de VVD een woestijn gemaakt zonder enig zicht op een opvolger, dus als Rutte verdwijnt, dan ligt er een enorm electoraal terrein op rechts braak, dus: dan stemmen ze allemaal op het CDA en wordt Hoekstra de nieuwe premier'.

De hemel beware ons!

Voorlopig lijkt het meer op: het CDA is hard op naar de nul zetels..! (dat blijkt wel uit het onderstaande onderzoek van 1Vandaag...

(AD)

*

CDA-kiezer verliest vertrouwen in Wopke Hoekstra: voor het eerst staat minder dan de helft achter de partijleider

CDA-kiezer verliest vertrouwen in Wopke Hoekstra: voor het eerst staat minder dan de helft achter de partijleider  

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra reageert met Hugo de Jonge op de uitslagen voor de gemeenteraadsverkiezingen  

1Vandaag.nl    01-04-2022  

Het vertrouwen van CDA-kiezers in Wopke Hoekstra heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Zijn imago staat al lange tijd onder druk, maar voor het eerst staat nog niet de helft van zijn achterban (42 procent) achter hem.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 op het CDA hebben gestemd. Sinds de interne crisis rond Pieter Omtzigt heeft CDA-leider Hoekstra een moeizame band met zijn achterban. In die periode was slechts de helft te spreken over Hoekstra, maar hij wist zich later in de zomer weer op te richten. Toch is het vertrouwenscijfer het afgelopen half jaar, met een verschil van 20 procent, opnieuw gekelderd.

Geen zelfreflectie

Er heerst chagrijn bij CDA-kiezers over de verloren gemeenteraadsverkiezingen. Niet per se om het resultaat - het CDA verloor ruim 200 raadszetels - maar vooral om de reactie van hun voorman op dat resultaat: "De uitslag was natuurlijk niet goed, maar dat was te verwachten. Ik stoorde me meer aan de typische reactie van Hoekstra. Constant positief blijven zonder enige zelfreflectie. Uiteindelijk blijven de verkeerde mensen op dezelfde plekken zitten."

Niet alleen de meest recente tegenvaller wordt aangehaald door kiezers. Een toenemende groep CDA-kiezers stelt dat Hoekstra het simpelweg niet in zich heeft om de partij te leiden. Het ontbreekt hem volgens teleurgestelde kiezers aan de juiste uitstraling, een echt CDA-verhaal en de wil om te leiden.

Bekijk ook

'Partijbelang nooit nummer één'

Daar komt sinds zijn ministerschap in kabinet-Rutte IV het gebrek aan tijd bij: "In de formatie was hij alleen maar bezig met zijn eigenbelang, weer minister worden, en nu met het landsbelang. Het partijbelang is nog nooit nummer één geweest bij Hoekstra", aldus een teleurgestelde kiezer.

"In zijn optredens gaat het helemaal niet meer over leiderschap van zijn partij, jammer. Vandaar geen stem op het CDA meer van mij." Deze kiezer is niet de enige die inmiddels is afgehaakt. In de laatste zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag kwam de partij op 9 zetels, 6 minder dan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Wel vindt een meerderheid van de CDA-kiezers (61 procent) dat Hoekstra het goed doet in zijn rol als minister van Buitenlandse Zaken.

Marijnissen en Dassen

Hoewel een meerderheid van hun kiezers ze nog steunt, boeten leiders van andere partijen ook flink in de afgelopen maanden. Lilian Marijnissen, onder wie de SP de vijfde verkiezing op rij verloor, krijgt van 72 procent van haar kiezers vertrouwen. In januari vond nog 89 procent van de SP-kiezers dat zij het goed deed.

Ook het imago van Volt-leider Laurens Dassen krijgt na de 'kwestie Gündogan' een flinke knauw. Zijn vertrouwenscijfer daalt van een overtuigende 96 procent in januari naar 74 procent nu. Uit eerder verschenen onderzoek van EenVandaag blijkt dat veel Volt-kiezers achter het wegsturen van Gündogan staan, maar tegelijk vinden dat de partij, met Dassen voorop, de kwestie slecht heeft aangepakt.

Geen stijgers

Andere partijleiders die het in de ogen van hun kiezers een stuk minder doen ten opzichte van januari zijn Wilders (-10 procent), Kaag (-7 procent) en Ploumen (-5 procent). Opvallend genoeg krijgt geen enkele partijleider in de afgelopen maanden significant meer vertrouwen van haar kiezers.

Bekijk ook

Over dit onderzoek 

Het onderzoek is gehouden van 25 tot en met 29 maart 2022. Aan het onderzoek deden honderden tot duizenden kiezers per achterban mee. Zo vulden 2.471 mensen die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op het CDA hebben gestemd de vragen over Wopke Hoekstra in. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten