woensdag 23 november 2022

COLUMN AART DEKKER / QUALIFIERS EUROBASKET 2023: Nu of nooit voor de Vrouwen Orange Lions? - Hopelijk veel Oranje Basketball Fans bij Nederland - Tsjechië in Almere Donderdag 24 nov 191h00

Alles over de Orange Lions vrouwen 5-tegen-5   ---  Hier  ---

Met de Mannen Orange Lions uitgeschakeld voor het WK 2023 en in Rebuilding-modus, rest er nog wel een mogelijkheid om mee te doen aan de Pre-Olympische-kwalificatie-route volgende zomer, maar of de NBB bereid is om daar het benodigde geld aan te besteden is de vraag...

De eerstvolgende kans voor een Valide 5-tegen-5 Nationaal Team is dus voor de Vrouwen Orange Lions. En de kans die gloort voor het Nederlandse Team is er eigenlijk een die niet gemist mag worden. Zoals de Oranje Basketball Mannen een buitenkansje kregen doordat Rusland vanwege Putin's oorlog in Oekraïne uit de Qualifiers werd gezet, is de kans dat de Oranje Vrouwen zich plaatsen voor EuroBasket 2023 heel veel groter geworden omdat Putin-partner-in-crime Belarus uit de groep van Nederland werd gezet. Resten als tegenstanders het al met ruime cijfers verslagen Ierland en Tsjechië. Dat land staat weliswaar hoger op de ranglijsten dan Oranje Basketball met de Vrouwen, maar dat heeft er ook mee te maken dat Nederland al heel erg lang geen Eindtoernooi meer heeft gespeeld, en juist daar scoor je punten. Nederland is twee plaatsen gestegen, de Tsjechië twee gedaald, dus... Nee, dat is te gemakkelijk, maar ik denk wel degelijk dat Tsjechië te kloppen moet zijn en bovendien geldt dat er ook middels de 'Beste tweeden'-regel Nederland nog goede kansen zou moeten hebben. Maar daar moet je niet op mikken; morgen staat de thuiswedstrijd tegen Tsjechië op het programma; die wedstrijd goed winnen, en dan weer een goede uitslag neerzetten tegen Ierland uit en de Orange Lions hebben zichzelf een riante positie verworven.

Dus het moet nu eindelijk maar eens gaan gebeuren; het Nederlandse Nationale Vrouwen team Basketball naar EuroBasket!

 

'Eindelijk eens'?

Ja! Eindelijk eens...omdat het al zo ontzettend lang geleden – 1989 – is dat het boegbeeld van het Nederlandse Vrouwen Basketball aanwezig was op een EK.

 

Eindelijk eens...omdat de NBB en NOCNSF nu al vele jaren investeren in het Meiden- en Vrouwenbasketball middels het CTO/de Orange Lions Academy.

 

Eindelijk eens...omdat die investeringen bij de Jeugd ook al best wel resultaten hebben opgeleverd; sterker nog deze generatie Vrouwen haalde ooit dusdanig hoge klasseringen op het EK WU16, dat ze zich kwalificeerden voor het WK U17, dat vervolgens in 2012 in Amsterdam werd georganiseerd en waar Nederland het helemaal niet slecht deed.

 

Eindelijk eens...omdat het programma ooit van start ging met als doelstelling dat de Oranje Basketball Vrouwen in Rio op de Olympische Spelen moesten staan. Nou is het geen schande als je het hoogste platform niet in een keer bereikt, maar het wordt nu weleens tijd dat de noodzakelijke tussenstap – meedoen aan EuroBasket – wel wordt gezet.

 

Eindelijk eens...omdat de loting en het diskwalificeren van Wit-Rusland nu dus Oranje wel erg gunstig gestemd zijn.

 

Eindelijk eens...omdat ik vind dat het tijd is om ook eens op een andere manier te gaan oogsten van de gedane investeringen; het is hoog tijd de aantallen NBB-leden in de categorieën Meiden en Dames gaan groeien, tenminste tot het niveau van de Jongens en Mannen. Ik zie geen enkele reden waarom de deelname van Meiden en Vrouwen aan onze prachtige sport zo achterlopen als bij ons in Nederland het geval is – de verhouding is al heel lang ongeveer 30:70 – dat is in goed met ons vergelijkbare landen als Zweden ook niet het geval, en waar de aantallen groter worden, groeit de vijver aan Talent waaruit gevist kan worden, en dat helpt dan ook weer om het Vrouwenbasketball in Nederland op een hoger niveau te krijgen. België staat derde op de Europese Ranglijst en doet mee met de Wereldtop; dat moet in Nederland dan toch ook kunnen? Toen afgelopen zomer de Nederlandse WU20 tegen België verloor in een wedstrijd om handhaven op A-Divisie-niveau, zag ik teams die elkaar wat betreft talent weinig ontliepen...ja een beetje ervaring minder verklaarde misschien het kleine verschil...

 

Ik zie nog een belang bij het flink vergroten van de aantallen Meiden en Vrouwen in het Nederlandse Basketball; naar mijn ervaring helpt het verenigingen sterker, beter georganiseerd en aantrekkelijker voor iedereen te maken als de verhouding M/V meer gelijk wordt getrokken.


Ik zie dit dan ook als een van de Key-Questions voor de NBB – hoop dat daar op de aanstaande ALV iets over wordt gezegd, en hoop er ook zelf in vervolgstukjes op terug te komen – 'Hoe krijgen we de aantallen Meiden en Vrouwen in het Ledenbestand omhoog?'


Er is nog een 'Eindelijk eens...' die morgen opgaat: nadat de NBB de Mannen Orange Lions weer uit de Kleine Zaal van de SHZ in Amsterdam terugverhuisde naar het TopSportCentrum in Almere zat de zaal daar steeds behoorlijk vol. De vrouwen vulden de Kleine Zaal van SHZ de laatste jaren steeds compleet, en dat gaf een goede sfeer. Nu heeft de NBB ook de Vrouwen in Amere geprogrammeerd. Ik schreef een paar weken geleden al dat ook een verjongd Mannen Team een volle en enthousiaste zaal verdiende, dat geldt natuurlijk ook voor de Vrouwen in kansrijke positie!


Goed, morgen dus:


Donderdag 24 november 2022

TopSportCentrum Almere

19h00

Nederland – Tsjechië


Ik hoop op een volle en sfeervolle zaal en een mooie overwinning van de Vrouwen Orange Lions!


AART DEKKER


MEER:

'Franse-bondscoach-julie-barennes-van-orange-lions-houdt-van-uitdagingen'Geen opmerkingen:

Een reactie posten