vrijdag 19 mei 2023

HET GROTE Arik Shivek INTERVIEW DEEL-1: Waarom nu dit interview? - Shivek als hoofd-coach van de Orange Lions Academy Mannen (OLA) - TALENT-ONTWIKKELING MANNEN BASKETBALL NEDERLAND -

 

Wie is Arik Shivek?


Arik Shivek (Israël, Netanya, 1956) – als Coach een Internationale Basketball Icoon – werkt inmiddels voor de derde keer in Nederland. Hij won in Nederland, Israël, België en in het FIBA Basketball voor Nationale (Jeugd) Teams zo'n beetje alles wat er maar te winnen viel en behoort binnen FIBA inmiddels tot het selecte groepje absolute toppers dat coaches opleidt voor de top. Hij bracht vele spelers naar de top, en herstructureerde de Talentontwikkeling in Israël toen het Jeugdbasketball daar ver was weggezakt, met als resultaat dat er inmiddels Gouden Medailles werden binnengehaald met teams die tien jaar geleden het B-Divisie-niveau niet meer ontstegen.


In zijn eerste twee Amsterdamse jaren bracht hij ABC Amsterdam – spelend onder de namen Demon Astronauts en MyGuide/EclipseJet – veel succes – naast Nationale Kampioenschappen ook diverse andere Prijzen, o.a. winst in de AHBW, en stuurde hij de club naar in Nederland de laatste decennia zelden vertoonde internationale hoogte – de Europese subtop in de ULEB Cup.


De laatste drie seizoenen werkt hij als Hoofdcoach van de Orange Lions Academy Mannen in Amsterdam, die als doel heeft spelers op te leiden tot goede professionals, waarvan een deel op termijn het Nationale Mannen Team op een hoger niveau moet brengen.


Het afgelopen seizoen schreef hij – in opdracht van NOC*NSF en de NBB – samen met Adriaan van Bergen een 'Masterplan Topbasketball Mannen'. Ondanks al deze wapenfeiten is er in de traditionele media nauwelijks een serieus interview met deze iconische coach te vinden. Omdat het zomaar zou kunnen dat hij na dit seizoen vertrekt uit Nederland, maakten Arie in 't Veld, Jeroen Beumer en Aart Dekker een interview met Arik Shivek over zijn leven, loopbaan, ervaringen, coaching, filosofie en visie op het Basketball in Nederland, teneinde tenminste iets vast te leggen van deze unieke man en zijn werk in Nederland.


Een lange aanloop naar dit interview


Interviewer Aart Dekker ontmoette Arik Shivek voor het eerst rond de eeuwwisseling in Spanje tijdens een Mannen U20 EK. Zijn toenmalige team was zeer succesvol en ontwikkelde zich tot de kern van een Nationale Mannen Ploeg die langdurig goed presteerde en ooit op de AHBW speelde. Een paar jaar later werd Shivek voor het eerst coach in Amsterdam. Daarop volgden enkele seizoenen Antwerpen, waarna hij terug kwam naar Amsterdam voor de hierboven genoemde zeer succesvolle seizoenen. Die successen vormden de aanleiding tot het opstellen van een ambitieus 5-jaren-plan voor de Amsterdamse club. Het doel werd: serieus mee gaan doen in de Euro League – het allerhoogste niveau, wellicht in samenwerking met en onder de naam van (AFC) Ajax – met een budget van vele miljoenen en in een nieuwe eigen Basketball Arena. Amsterdam was aardig op weg, maar ging ten onder aan de gevolgen van de grote financiële crisis van 2008-2009. Hij deed nog een hele voorbereiding van Amsterdam, maar toen er maar beperkt budget bleek te zijn en er in de kosten moest worden gesneden, droeg hij zijn taak over aan Ferry Steenmetz en vertrok naar Mons in België. In het gesprek dat we daar eens voor een wedstrijd hadden sprak hij vol vuur over het Nederlandse Basketball, en zei “I feel I will coach the Dutch National Team at some point in the future.


Toen al vatte het plan post Shivek ooit eens echt uitgebreid te interviewen. Tijdens EuroBasket 2013 in Slovenië kwam Shivek – toen Bondscoach van Israël – na een persconferentie naar me toe: “Do you want an interview?” Er was een paar dagen later een uur beschikbaar, maar zijn afspraak ervoor liep uit, en al ruim voor het einde van het oorspronkelijke uur stond er een nieuwe horde Israëlische journalisten te dringen; te weinig tijd, en geen goede omstandigheden om een beetje bij te praten, het over zijn Nationale Team te hebben, en ook nog eens diep in te gaan op zijn andere project – de herstructurering van de Talentontwikkeling in Israël – en over hoe zijn verhaal daarover van betekenis zou kunnen zijn voor het Nederlandse Basketball.


Maar ik had wel zoveel gehoord dat Shivek mij de ideale coach leek toen in Amsterdam de Orange Lions Academy werd geïnitieerd. Er werd met hem gesproken over de baan, maar het ging toen niet door. Twee jaar later kwam hij alsnog, maar zijn entree was midden in een COVID19 Lockdown. De pandemie beperkte zijn mogelijkheden om direct vanaf het begin echt zijn stempel op het Nederlandse Basketball te drukken gedurende zijn eerste twee seizoenen flink. Dit seizoen was het schrijven van het Masterplan prioriteit en wilde ik hem niet lastig vallen met dit interview... We spraken elkaar af en toe, beperkt, maar het werd me wel duidelijk dat Shivek graag meer zou willen betekenen voor het Nederlandse Basketball, het Nederlandse Basketball nog veel meer te bieden had dan alleen in functie van OLA-coach, maar dat hij het gevoel had zijn ei onvoldoende kwijt te kunnen.


De ideale Master Coach voor het Nederlandse Basketball op dit punt


Inmiddels liep ik al meer dan een jaar te broeden op een verhaal over wat ik hem graag zou zien doen. Dat werd uiteindelijk de column 'Master Coach' die ik enige tijd terug publiceerde. Dit was puur mijn kijk op een en ander; ik vond hem bij uitstek de ideale persoon om naast OLA ook het Nationale Mannen Team als coach een push omhoog te geven, en ik weet dat hij graag nog veel meer zou hebben gedaan om veel meer coaches van zijn ervaring en kennis te laten profiteren, maar dat dat er op een of andere wijze onvoldoende van kwam. Dit alles heb ik verwerkt in mijn column-verhaal-voorstel. De versie die nu online staat is een Update(19 mei 2023)


En toen kwam Arik Shivek na een wedstrijd waar ik als toeschouwer aanwezig was naar me toe: “I want an interview!” Dat hebben we dus inmiddels ook gemaakt...


Hoe het interview te bekijken?

Shivek is een goede verteller en doet zijn verhaal met veel passie; het zou niet moeilijk zijn geweest hem drie dagen te bevragen. Zoveel tijd was er helaas niet beschikbaar, dus we deden het in iets minder dan drie uur. Om eenieder die hem niet persoonlijk kent,een zo goed mogelijke indruk te geven van hoe hij is, praat en denkt, hebben we gekozen voor een interviewvorm waarin hijzelf zoveel mogelijk ongestoord zijn verhaal kon doen. Daarnaast hebben we wat interviewtjes gemaakt met mensen die recent of eerder met hem gewerkt hebben en hebben we er nog wat ondersteunend materiaal gemaakt en erbij gezocht.


Het gemaakte beeld hebben we in behapbare fragmenten thematisch gegroepeerd, en dit alles zal in een kleine tien afleveringen in de komende twee weken online komen. Elk deel wordt in met een korte schriftelijke samenvatting in het Nederlands ingeleid, het interview zelf is in het Engels, Youtube kent een standaardfunctie voor ondertiteling die de kijker desgewenst zelf kan instellen (* zie onderaan hoe). Waar nodig worden namen en gebeurtenissen die wellicht niet direct voor iedereen duidelijk zijn, in tekst in beeld gebracht tijdens het interview.


Deel-1


In het licht van het bovenstaande is het natuurlijk niet helemaal onbegrijpelijk dat hij voor zijn derde periode naar Nederland kwam. Maar toch...wat bezielt een zeer succesvolle coach uit een echt Basketball-land – een Kampioenenmaker van naam en faam – inmiddels internationaal beroemd vanwege zijn kennis, visie en ervaring en bij FIBA behorend tot een selecte groep van absolute Toppers die wereldwijd coaches opleidt en als spreker optreedt – om in volstrekte anonimiteit in Nederland jeugd te komen coachen? Dat werd dus vraag één...


Arik Shivek on returning to Amsterdam and heading the Orange Lions Academy (OLA)

iBasketball

mei 2023  

De Orange Lions Academy: een professionele opleiding voor de grootste talenten van Nederland


Omdat Shivek terugkwam naar Nederland in de rol van OLA-hoofdcoach, in deze aflevering meteen ook dat thema. Wat is OLA eigenlijk? Hoe was het om in tijden van een pandemie binnen te komen, geen wedstrijden te kunnen spelen? Wat is de plek van OLA in de Nederlandse Basketball- wereld en is het beeld dat leeft van het instituut wel juist? Hoe heeft hij het aangepakt? Wat zijn de procedures, rollen en criteria? Hoe hebben de spelers zich ontwikkeld? Wat is de relatie tussen de clubs waar de spelers vandaan komen en OLA? Niet iedereen is enthousiast over het project: er zijn nogal wat mensen die er niet in geloven dat het het gewenste resultaat gaat opleveren, of die vinden dat er teveel geld in wordt geïnvesteerd. Wat vindt hij daarvan, en hoe ziet hij dat zelf?


Arik Shivek about the Orange Lions Academy (OLA): player selection & potential; league participation

iBasketball

More about coach Arik Shivek: https://en.wikipedia.org/wiki/Arik_Sh... 

Interview & research: Aart Dekker, https://aartdekker.blogspot.com 

Camera & sound: Jeroen Beumer JBE Productions 

Video editor: Arie in 't Veld

Leeswijzer van het Grote Arik Shivek Interview


Prelude: UPDATED Column 'Mastercoach' door Aart Dekker


In welke rol van Arik Shivek het meeste kunnen betekenen voor het Nederlandse Basketball? Als Hoofd-OLA, Aanjager van het Masterplan Basketball, Bondscoach Mannen en Coach van de Coaches!

Deze Column is in licht aangepaste vorm ten opzichte van de eerdere versie --- Hier --- te lezen. Online sinds 19 mei 2023



Deel-1: Waarom dit interview? Waarom kwam Shivek terug naar Nederland?

Wat behelst zijn huidige taak als Hoofd-coach van de Orange Lions Academy Mannen (OLA)? Wat is OLA eigenlijk? Hoe werkt het en waar staat OLA nu nationaal en internationaal? Mening over controverses en het imago van OLA?

Online sinds 19 mei 2023 en --- Hier --- te lezen.



Deel-2: Anderen over Shivek(1) – OLA-staffers en -spelers over Arik Shivek.

Hoe is hij als persoon, als coach, als coach van de coaches en visionair? Hammerstein, Peters, Ngouateu, De Vaal en Lemes.

On-line: 20 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-3: Hoe werd Shivek coach en hoe ontwikkelde hij zich tot een Top-coach? “Hoe word je een goede coach?”

Arik Shivek over zijn jeugd, zijn start als coach, leren en het vragen van advies. Over het noodzakelijke vermogen je aan te passen aan situaties, mensen en culturen. Ari betekent ´Lion´. En de successen in Israël.

On-line: rond 22 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-4: Zijn komst naar Nederland. Coachen in de (A)HBW en zijn komst naar ABC Amsterdam

Arik verlaat Israël en komt naar Amsterdam, en wat Piet Meijer daar mee te maken had. Over coachen op de AHBW en de impact op zijn carrière en de betekenis van de AHBW in Israël en Nederland.

On-line: rond 24 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---




Deel-5: Coachen bij Amsterdam, Antwerpen, wederom Amsterdam en Mons.

Over de successen met de Astronauts van ABC Amsterdam, en het 5-jaren-plan om bij de Europese Top te gaan horen. Over scheve ogen tegenover ambitie, succes en solidariteit en het stijgen van het algehele niveau als er een team domineert.

On-line: rond 26 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-6: Anderen over Shivek (2) en publicatie(s) over de periode van Deel-5.

Ferry Steenmetz, en anderen.


Een NRC-verhaal met Roel Pieper over de ambities van Amsterdam

On-line: rond 28 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-7: Het Masterplan en het opleiden van coaches. De essentie van het Masterplan.

Hoe leidt men in Israël coaches op? Over het managen van Nationale Jeugd Teams in Nederland en Israël. Over het opleiden van coaches in Nederland – ´er moet veel veranderen!´ De essentie van het Masterplan. En hoe Nederland Internationaal Topbasketball kan terugkrijgen...promoot het (beter)!

On-line: rond 30 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-8: Clinic(s) waarin Shivek de speelstijl neerlegt voor het Nederlandse Basketball

...deze zou in ieder geval bij alle Nationale Teams de basis van het spelconcept moeten zijn. (Deze zijn al te vinden via de NBB-kanalen)

On-line: rond 1 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-9: De Toekomst van het Nederlandse Basketball: meer divers basketball, de rol van de media en accommodaties en het belang van Samenwerking.

De rol die schoolbasketball speelt in Israël en de noodzaak van balans brengen voor spelers die op meerdere niveaus-in meerdere teams (tegelijk) spelen. Het verschil in media-aandacht in Israël en Nederland. Het belang van samenwerking. Het belang van meer en betere Basketball-arena´s.

On-line: rond 3 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---


Epiloog What's next for Arik Shivek? En eventueel laatste ontwikkelingen.

Arik Shivek over zijn plannen voor de toekomst.

On-line: rond 5 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---

 

(*) Over automatische vertaling in YouTube:


Om ondertitels bij de video’s te zien:

klik onderin de YouTube player op het CC icoon.

Via het tandwiel icoon kun je de gewenste taal kiezen.


Watching the videos with subtitles:

click the CC icon in the bottom part of the YouTube player.

Click the cog icon to select your language.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten