dinsdag 23 mei 2023

HET GROTE Arik Shivek INTERVIEW DEEL-3: Hoe werd Shivek coach en hoe ontwikkelde hij zich tot een Top-coach? “Hoe word je een goede coach?” / COACH / COACHING / MANNEN BASKETBALL / ISRAËL /


We waren benieuwd naar hoe Shivek´s jeugd was, uit wat voor een familie hij stamt, hoe hij begon met basketball en hoe het kwam dat en op welke leeftijd hij begon met coachen. 

 

Hij vertelt een mooi verhaal. Beginnen met sporten op doktersadvies, de gymleraar die vond dat hij moest basketballen. 

 

Hij kreeg niets cadeau, zijn vader liet hem hard werken in het familiebedrijf toen hij een scooter wilde. 

 

Volgde een studie tot ingenieur waardoor hij relatief laat het leger in ging. 

 

Al tijdens zijn tijd in het leger kon hij met coachen van jeugdteams – vanaf U12 steeds een leeftijd hoger – zijn geld verdienen en deed hij zijn eerste coach/opleiding. 

 

Op heel jonge leeftijd – hij speelde in de tweede divisie, die in Israël professioneel is – werd hij tot coach gebombardeerd van het team waarin hij daarvoor zelf speelde. 

 

Tweede divisie werd de hoogste divisie, en toen hij met Eilat voor het eerst van Maccabi Tel Aviv won kreeg hij het stempel ´goede coach´. Hij ging naar Ranana en daarna naar Hapoel Tel Aviv, en steeds was er succes met uiteindelijk de eerste keer uitverkiezing tot Coach van het Jaar.

 


Hoe speelde Arik Shivek het klaar zich zo voorspoedig te ontwikkelen van een beginnende coach tot een topcoach? 

 

Het ontwikkelen van een eigen filosofie kost veel tijd. Een bevriende NBA-coach leerde hem daarbij een belangrijke les. 

 

Over zijn geheim... ´Er zijn mensen die me ´crazy´ vinden, of zelfs schizofreen, maar ik denk ik de goede beslissing nam om twee gezichten te hebben  - een als ik coach, en een in het leven daarbuiten - dat was mijn aanpak toen ik mijn eigen vrienden moest gaan coachen, en ik doe het nog steeds zo´.

 

Wees helder en voel je nooit te goed om om advies te vragen. Als je ervaren coaches om goede raad vraagt, zullen ze die meestal geven. Op zijn beurt zal hij een collega altijd helpen, als het maar even mogelijk is.

 

Hij stipt het fenomeen ´druk´ aan. ´Als je coach van het Nationale Team van Israël bent, dan voel je de druk van 9 miljoen mensen op je rug. Heb je dat eenmaal meegemaakt, dan valt het daarna meestal mee...´Zijn buurman  - de legendarische coach Ralf Klein - leerde hem een belangrijke les. ´Aanpassingsvermogen is alles. Één keer ergens succes hebben betekent niets. Je bent pas echt een goede coach als je meerdere keren, met steeds weer andere mensen en in andere culturen, succes hebt in een voor jou herkenbare stijl.´

We hebben het over een andere legende  - de legendarische volleyball-coach Ari Sellinger die de basis legde voor het Nederlandse Olympische Volleyball-goud.

Shivek leert ons een woordje Hebreeuws. Ari betekent ´Leeuw´. Waarop we constateren dat we met een Arie Aart, een Arik en een Aart bij elkaar, nogal wat leeuwen bij elkaar hebben...


 

We vragen hem naar de hoogtepunten en dieptepunten in zijn carrière. Arik vertelt over de hoogtepunten. De twee ´onmogelijke´ Kampioenschappen met Eilat waar zijn team iets deed dat nog nooit gebeurd was in Israël  - Maccabi verslaan met 3-2 na een 0-2 achterstand. 

Om het jaar erna nog zo´n kunststukje uit te halen met Rishon LeZion  - dat ´andere Oranje´ - in een heel ander Playoff-format. Deze keer werd Jeruzalem in een zee van rood verslagen.

More about coach Arik Shivek: https://en.wikipedia.org/wiki/Arik_Sh... 

Interview & research: Aart Dekker, https://aartdekker.blogspot.com 

Camera & sound: Jeroen Beumer JBE Productions 

Video editor: Arie in 't Veld

Leeswijzer van het Grote Arik Shivek Interview


Prelude: UPDATED Column 'Mastercoach' door Aart Dekker


In welke rol van Arik Shivek het meeste kunnen betekenen voor het Nederlandse Basketball? Als Hoofd-OLA, Aanjager van het Masterplan Basketball, Bondscoach Mannen en Coach van de Coaches!

Deze Column is in licht aangepaste vorm ten opzichte van de eerdere versie --- Hier --- te lezen. Online sinds 19 mei 2023Deel-1: Waarom dit interview? Waarom kwam Shivek terug naar Nederland?

Wat behelst zijn huidige taak als Hoofd-coach van de Orange Lions Academy Mannen (OLA)? Wat is OLA eigenlijk? Hoe werkt het en waar staat OLA nu nationaal en internationaal? Mening over controverses en het imago van OLA?

Online sinds 19 mei 2023 en --- Hier --- te lezen.Deel-2: Anderen over Shivek(1) – OLA-staffers en -spelers over Arik Shivek.

Hoe is hij als persoon, als coach, als coach van de coaches en visionair? Hammerstein, Peters, Ngouateu, De Vaal en Lemes.

On-line: 20 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---


 

Deel-3: Hoe werd Shivek coach en hoe ontwikkelde hij zich tot een Top-coach? “Hoe word je een goede coach?”

Arik Shivek over zijn jeugd, zijn start als coach, leren en het vragen van advies. Over het noodzakelijke vermogen je aan te passen aan situaties, mensen en culturen. Ari betekent ´Lion´. En de successen in Israël.

On-line: 23 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---Deel-4: Zijn komst naar Nederland. Coachen in de (A)HBW en zijn komst naar ABC Amsterdam

Arik verlaat Israël en komt naar Amsterdam, en wat Piet Meijer daar mee te maken had. Over coachen op de AHBW en de impact op zijn carrière en de betekenis van de AHBW in Israël en Nederland.

On-line: rond 24 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---
Deel-5: Coachen bij Amsterdam, Antwerpen, wederom Amsterdam en Mons.

Over de successen met de Astronauts van ABC Amsterdam, en het 5-jaren-plan om bij de Europese Top te gaan horen. Over scheve ogen tegenover ambitie, succes en solidariteit en het stijgen van het algehele niveau als er een team domineert.

On-line: rond 26 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---Deel-6: Anderen over Shivek (2) en publicatie(s) over de periode van Deel-5.

Ferry Steenmetz, en anderen.


Een NRC-verhaal met Roel Pieper over de ambities van Amsterdam

On-line: rond 28 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---Deel-7: Het Masterplan en het opleiden van coaches. De essentie van het Masterplan.

Hoe leidt men in Israël coaches op? Over het managen van Nationale Jeugd Teams in Nederland en Israël. Over het opleiden van coaches in Nederland – ´er moet veel veranderen!´ De essentie van het Masterplan. En hoe Nederland Internationaal Topbasketball kan terugkrijgen...promoot het (beter)!

On-line: rond 30 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---Deel-8: Clinic(s) waarin Shivek de speelstijl neerlegt voor het Nederlandse Basketball

...deze zou in ieder geval bij alle Nationale Teams de basis van het spelconcept moeten zijn. (Deze zijn al te vinden via de NBB-kanalen)

On-line: rond 1 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---Deel-9: De Toekomst van het Nederlandse Basketball: meer divers basketball, de rol van de media en accommodaties en het belang van Samenwerking.

De rol die schoolbasketball speelt in Israël en de noodzaak van balans brengen voor spelers die op meerdere niveaus-in meerdere teams (tegelijk) spelen. Het verschil in media-aandacht in Israël en Nederland. Het belang van samenwerking. Het belang van meer en betere Basketball-arena´s.

On-line: rond 3 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---


Epiloog What's next for Arik Shivek? En eventueel laatste ontwikkelingen.

Arik Shivek over zijn plannen voor de toekomst.

On-line: rond 5 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---

 

(*) Over automatische vertaling in YouTube:


Om ondertitels bij de video’s te zien:

klik onderin de YouTube player op het CC icoon.

Via het tandwiel icoon kun je de gewenste taal kiezen.


Watching the videos with subtitles:

click the CC icon in the bottom part of the YouTube player.

Click the cog icon to select your language.

 

https://aartdekker.blogspot.com/2023/05/het-grote-arik-shivek-interview-deel-3.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten