zondag 21 mei 2023

ORANGE LIONS ACADEMY / HET GROTE Arik Shivek INTERVIEW DEEL-2: Spelers en Staffers over Shivek de Man, de (master-) Coach OLA) en de Leider/Visionair / TALENT-ONTWIKKELING MANNEN BASKETBALL NEDERLAND -

Spelers en staf Orange Lions Academy over coach Arik Shivek

Rens Hammerstein, Luiz Lemes, Ryan Peters, Wamba Ngouateu, en Tjal De Vaal

Heb je eerdere afleveringen gemist, en wil je die eerst lezen? Je vindt ze via de leeswijzer onderaan Deel-1   via --- Hier ---

 

ORANGE LIONS ACADEMY / HET GROTE Arik Shivek INTERVIEW DEEL-2

Spelers en Staffers over Shivek de Man, de (master-) Coach OLA) en de Leider/Visionair

TALENT-ONTWIKKELING MANNEN BASKETBALL NEDERLAND

Arie en Jeroen interviewden twee staffers van de Orange Lions Academy  - Rens Hammerstein die de rol van Teammanager vervult namens de NBB -  en assistent coach Luis Lemes -  die al vanaf de start van OLA in die rol fungeert, en dus ook de eerste twee seizoenen onder hoofdcoach Marco vd Berg meemaakte.En daarnaast de drie bovengenoemde spelers.
 
Opvallend was hoe gretig alle spelers reageerden op de mogelijkheid iets over hun coach te zeggen. Er was helaas te weinig tijd, maar anders hadden alle spelers zeker hun zegje gedaan.
Dat betekent dat OLA blijkbaar een hele veilige omgeving is voor deze jonge spelers!
Ook opvallend was dat we iedere keer hetzelfde verhaal te horen kregen, met slechts kleine persoonlijke verschillen...
 

De twee gezichten van Arik Shivek

Iedereen die we spraken had het over twee totaal verschillende gezichten van dezelfde man. Aan de ene kant is hij super streng op en langs het veld, maar daarbuiten schetsen alle bevraagden een beeld als van een lieve opa of oom, een vaderfiguur die altijd tijd en aandacht voor je heeft, waarmee je alles kan bespreken en die altijd bereid is je te helpen met wat dan ook.

Ik denk dat juist dát een van de grote geheimen is van het succes van Arik Shivek. In een tijd waarin coaches en topmensen meer en meer onder vuur komen te liggen vanwege  - al dan niet terecht -  verondersteld wangedrag ten opzichte van hun ondergeschikten, speelt hij het klaar om zelfs aan deze jonge jongens glashelder te maken dat hij ze hard aanpakt, maar dat dat alleen maar is om goede professionals van ze te maken, en tegelijk dat hij dus ook die vertrouwenspersoon is waar ze met alles terecht kunnen. Iedere coach weet hoe moeilijk dat is...en al helemaal als er zo´n 50 jaar verschil in leeftijd bestaat!

Natuurlijk hebben we dit onderwerp ook aangekaart bij Shivek zelf, en hij zegt daar erg interessante dingen over in een van de afleveringen waarin het gaat over hoe hij coach werd  - hij werd als erg jonge man uit een team met vrienden gehaald en coach gemaakt, en moest dus toen ineens zijn vrienden gaan coachen - en in de delen waarin het gaat over coach worden in het algemeen en opleidingen voor en ontwikkeling van coaches.

Ooit stopte sterspeler Joe Spinks bij Amsterdam als speler en werd hij assistent coach. Ik sprak hem meerdere keren over hoe dat was. Joe zei toen dat Shivek hem zo hard liet werken ´Never worked so hard in my life!´ En dat hij dat nooit verwacht had. Maar ook dat hij  - de super ervaren en zeer intelligente en volwassen speler -  er ontzettend veel van leerde. Dus ook toen al...de Master/Coach!

Dat was ook af te lezen aan het gezicht en de lichaamstaal van assistent Luis Lemes, kijk maar...

Arik Shivek: Mastercoach - Luiz Lemes, Orange Lions Academy (OLA)

iBasketball

mei 2023 SPORTHALLEN ZUID  

Wat maakt Arik Shivek tot een Mastercoach? 

iBasketball spreekt met Luiz Lemes, assistentcoach & scout van de Orange Lions Academy (OLA). Lemes legt uit, wat Shiveks kwaliteiten zijn, waardoor hij niet alleen een coach is van spelers, maar ook een 'coach van coaches'. 

Lemes speelde zelf in de NCAA (BYU) en als prof in de sterke Braziliaanse competitie. 

Sinds vijf jaar is hij actief bij de Orange Lions Academy.

 
Ik hoop dat hiermee duidelijk wordt waarom ik het ontzettend jammer zou vinden als het Nederlandse Basketball Arik Shivek verliest. Mensen van zijn niveau, ervaring en met deze zeldzame combinatie van capaciteiten kom je niet elke dag tegen. Als je er dan eentje binnen hebt, moet je er optimaal en zo lang mogelijk gebruik van maken... 
 
Vandaar ook de column Master-Coach, hieronder staat in de leeswijzer een link om hem (nog eens) te kunnen lezen...

(AD)


Leeswijzer van het Grote Arik Shivek Interview


Prelude: UPDATED Column 'Mastercoach' door Aart Dekker


In welke rol van Arik Shivek het meeste kunnen betekenen voor het Nederlandse Basketball? Als Hoofd-OLA, Aanjager van het Masterplan Basketball, Bondscoach Mannen en Coach van de Coaches!

Deze Column is in licht aangepaste vorm ten opzichte van de eerdere versie --- Hier --- te lezen. Online sinds 19 mei 2023



Deel-1: Waarom dit interview? Waarom kwam Shivek terug naar Nederland?

Wat behelst zijn huidige taak als Hoofd-coach van de Orange Lions Academy Mannen (OLA)? Wat is OLA eigenlijk? Hoe werkt het en waar staat OLA nu nationaal en internationaal? Mening over controverses en het imago van OLA?

Online sinds 19 mei 2023 en --- Hier --- te lezen.



Deel-2: Anderen over Shivek(1) – OLA-staffers en -spelers over Arik Shivek.

Hoe is hij als persoon, als coach, als coach van de coaches en visionair? Hammerstein, Peters, Ngouateu, De Vaal en Lemes.

On-line: 21 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-3: Hoe werd Shivek coach en hoe ontwikkelde hij zich tot een Top-coach? “Hoe word je een goede coach?”

Arik Shivek over zijn jeugd, zijn start als coach, leren en het vragen van advies. Over het noodzakelijke vermogen je aan te passen aan situaties, mensen en culturen. Ari betekent ´Lion´. En de successen in Israël.

On-line: rond 22 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-4: Zijn komst naar Nederland. Coachen in de (A)HBW en zijn komst naar ABC Amsterdam

Arik verlaat Israël en komt naar Amsterdam, en wat Piet Meijer daar mee te maken had. Over coachen op de AHBW en de impact op zijn carrière en de betekenis van de AHBW in Israël en Nederland.

On-line: rond 24 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-5: Coachen bij Amsterdam, Antwerpen, wederom Amsterdam en Mons.

Over de successen met de Astronauts van ABC Amsterdam, en het 5-jaren-plan om bij de Europese Top te gaan horen. Over scheve ogen tegenover ambitie, succes en solidariteit en het stijgen van het algehele niveau als er een team domineert.

On-line: rond 26 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---

 


Deel-6: Anderen over Shivek (2) en publicatie(s) over de periode van Deel-5.

Ferry Steenmetz, en anderen.



Een NRC-verhaal met Roel Pieper over de ambities van Amsterdam

On-line: rond 28 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-7: Het Masterplan en het opleiden van coaches. De essentie van het Masterplan.

Hoe leidt men in Israël coaches op? Over het managen van Nationale Jeugd Teams in Nederland en Israël. Over het opleiden van coaches in Nederland – ´er moet veel veranderen!´ De essentie van het Masterplan. En hoe Nederland Internationaal Topbasketball kan terugkrijgen...promoot het (beter)!

On-line: rond 30 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-8: Clinic(s) waarin Shivek de speelstijl neerlegt voor het Nederlandse Basketball

...deze zou in ieder geval bij alle Nationale Teams de basis van het spelconcept moeten zijn. (Deze zijn al te vinden via de NBB-kanalen)

On-line: rond 1 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-9: De Toekomst van het Nederlandse Basketball: meer divers basketball, de rol van de media en accommodaties en het belang van Samenwerking.

De rol die schoolbasketball speelt in Israël en de noodzaak van balans brengen voor spelers die op meerdere niveaus-in meerdere teams (tegelijk) spelen. Het verschil in media-aandacht in Israël en Nederland. Het belang van samenwerking. Het belang van meer en betere Basketball-arena´s.

On-line: rond 3 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---

 


Epiloog What's next for Arik Shivek? En eventueel laatste ontwikkelingen.

Arik Shivek over zijn plannen voor de toekomst.

On-line: rond 5 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten