Arik Shivek - Hoofdcoach Orange Lions Academy (OLA)
Een potentieel ideale ´Master-coach' voor het Nederlandse Basketball
TOP-BASKETBALL MANNEN NLD
TALENT ONTWIKKELING COACHES
COLUMN AART DEKKER
Master-Coach
Een voorstel
voor een nieuwe functie in Basketball-NL en voor het realiseren van het
Masterplan Top-Basketball Mannen
Het moet 25-30 jaar geleden zijn geweest, en de NBB had een mooi idee/plan – ik zeg dit niet sarcastisch, of cynisch; want met het idee was weinig mis – het project heette 'Verenigingsconsulenten'... Het klonk aantrekkelijk voor mij; als verenigingsman van onze jonge Inner City Jeugd Vereniging BV Team Ten Dreamers The Hague – in de oude wijken van Den Haag – waar ik best wel druk mee was. Ik liep weliswaar ook nog over van de ideeën die ik graag zou oppakken en realiseren, maar ik dacht dat ik door interactie met andere verenigingen alleen maar wijzer kon worden en mezelf verder zou kunnen ontwikkelen.
Ik had ook nog persoonlijk motief: ik zat al voorlopig in de WAO, en dat dreigde door een complex aan factoren definitief te worden. Ik wilde maatschappelijk zo actief mogelijk blijven, wilde graag wat terug doen voor mijn uitkering, en dacht dat mijn vrijwilligerswerk in combinatie met betaalde kleine part-time klussen het dichtst bij een ´normaal bestaan´ zou blijven – zou ik dat part-time betaalde werk in het Basketball kunnen vinden, dan zou het mes aan meerdere kanten tegelijk snijden – dus ik meldde me aan.
Er zou een opleidingstraject worden opgezet om ons kandidaat-verenigings-consulenten klaar te stomen voor de taken die ons wachtten. Er was een planning, maar dat opleidingstraject liet gezien die planning best wel lang op zich wachten... Uiteindelijk werd er een avond gepland, en kregen de ongeveer twintig aanwezigen – gaande die avond en tussen neus en lippen door – te horen dat het (hele) opleidingstraject teruggebracht was tot die ene avond...
De trekker van het verenigingsconsulenten-project was toenmalig Topsportcoördinator – de functie die we nu Technische Directeur noemen – Hans van Egdom. Vraag me niet waarom, want 'alleen maar die Topsport´ betekende natuurlijk al behoorlijk volle portefeuille op, maar ik weet niet of daar indertijd iemand bij stil stond...
We kregen fraaie tas die we konden vullen materiaal dat uitgedeeld werd en globaal werd doorgenomen; alles bij elkaar was het een behoorlijk grote set met veel inhoud. Daarnaast werd in grote lijnen uiteengezet wat er van ons verwacht werd en hoe het proces eruit moest gaan zien.
De avond werd afgesloten met een open gesprek, waarin in een soort van rondvraag-ronde zaken werden aangekaart. Aangezien het overgrote deel van de aanwezige verenigings-consulenten-in-de-dop op een of andere wijze coach was/was geweest, kwam het gesprek uiteindelijk – laat op de avond – op het onderwerp 'Coaches'; 'er zijn er altijd te weinig, er zijn er maar weinig die kwalitatief echt goed zijn, etc, etc...' Wat dat betreft is er niet veel veranderd... Ik weet niet meer precies wat de aanleiding was, maar op een gegeven moment zei ik: “Coaches moeten ook gecoacht worden!” Van Egdom stond bij de Flip-over en noteerde mijn opmerking, draaide zich om en zei iets in de trend van “Coaches moeten ook gecoacht worden...ja, da's een goeie...” Het is lang geleden, maar in mijn herinnering was dat het zo´n beetje het einde van de discussie, en werd de opleidings-avond voor verenigingsconsulenten kort daarna afgesloten.
Hoe het project verder ging? Ik kreeg mijn eerste vereniging voor een traject toegewezen – het betrof Devel Devils in Zwijndrecht – had daar een take-ingesprek, maakte er een verslag van en diende dat in bij de NBB. En hoorde er nooit meer iets van...tot zover het project 'Verenigings-consulenten'... Die tas met materiaal? Die staat nog steeds ergens – inmiddels overvol – omdat ik hem sindsdien steeds verder aanvulde met met erbij passend materiaal dat ik de jaren erna tegenkwam...
Niet veel later werd ik eerst afgevaardigde van de verenigingen van de Kern Den Haag (ja, die had je toen nog!) naar de ALV van Rayon West (inmiddels ook opgeheven die Rayons), en vervolgens afgevaardigde van de verenigingen van West in de NBB-ALV. Aan dat circuit heb ik ruim 20 jaar meegedaan, en in die hoedanigheid zag ik dus alle plannen die binnen de Nederlandse Basketball Bond werden geschreven langskomen. Ik heb ze ook zo'n beetje allemaal gelezen. Bij Rayon West werden die plannen ook allemaal redelijk intensief voorbesproken in aparte bijeenkomsten van bestuur en afgevaardigden. Als je al die stukken op zou stapelen, zou je een flink torentje kunnen bouwen; want bovenop beleidsplannen kwamen natuurlijk ook nog jaarverslagen, begrotingen, jaarrekeningen, reglementen e.a. papieren ter tafel. En dan heb ik het maar niet over goede ideeën en/of plannen die door enthousiastelingen gevraagd of ongevraagd werden opgesteld, maar die nooit officieel een ALV haalden...
Ik wil het allemaal niet dramatiseren, maar ik overdrijf echt niet als ik zeg dat het vaker voorkwam dat prachtige beleidsplannen uitgebreid besproken werden in de ALV, en uiteindelijk – al dan niet geamendeerd – werden goedgekeurd. Waarna ze vervolgens geduldig papier bleken, en – ergens in een diepe la, of op een stoffige plank - in de vergetelheid raakten zonder dat er ooit iets substantieels van in de praktijk werd gerealiseerd.
Als voorbeeld herinner ik me een uitstekend stuk Scheidsrechters-beleid na een stevige discussie werd aangenomen. Waarop bij mij – e.e.a. tijdens volgende hamerstukken nog eens overdenkend – de volgende gedachte opkwam: “Mooi; goed stuk! Maar...even los van wat we allemaal graag willen; dit plan in de praktijk brengen gaat best wel veel vergen van de NBB-organisatie – en dan met name op het Bondsbureau.” Terwijl ik – die organisatie en de scheidsrechters-wereld een beetje kennende – eigenlijk niemand zag die er de benodigde hoeveelheid tijd&kwaliteit in zou kunnen stoppen... Eerlijk is eerlijk, ik had die overdenking eerder moeten doen en mijn vraag in de voorbereiding en/of ALV in moeten brengen, maar ja...ik was geen woordvoerder op dat gebied, dus het kwam bij mij wat later. Toch wilde ik mijn laat verworven inzicht/vraag niet onder stoelen of banken steken, en kaartte het aan bij de Rondvraag: “Goed plan! Is nu aangenomen, maar wie wordt er nu eigenlijk verantwoordelijk voor de realisatie?” Het antwoord luidde – vrij vertaald – “Goede vraag...” En verder niets. Ik sluit niet uit dat delen van het plan uiteindelijk wel op een of andere manier nuttig zijn gebruikt, maar ik weet wel dat je echt niet kunt zeggen dat 'het plan (toen) werd gerealiseerd' (en ik heb er de jaren daarna echt nog weleens binnen het scheidsrechterswereldje gevraagd of het plan uitgevoerd was of werd; dat bleek niet het geval...)
Waarmee ik dus maar wil zeggen: we zijn binnen het Nederlandse Basketball echt wel in staat om uit te denken wat er nodig is, of hoe we iets beter zouden kunnen doen dan we het eerder deden... Maar het ontbreekt te vaak aan slagkracht – of bereidheid om echt gezamenlijk iets tot stand te brengen – om de gewenste progressie ook echt te realiseren.
Het Masterplan Topbasketball Mannen
Het afgelopen seizoen werd aan OLA-Mannen-Coach Arik Shivek de opdracht gegeven om een ´Masterplan Topbasketball Mannen´ te schrijven – het was mede de reden dat hij voor een jaar – plus een optie op nog een jaar extra – bijtekende. Adriaan van Bergen werd aan hem gekoppeld om deze klus te klaren, en gedurende een aantal maanden werd er hard aan gewerkt en werden vele andere mensen betrokken om een goed en praktisch verhaal op papier te krijgen. Dat plan is in eerste versie al een tijdje klaar, maar wat de status ervan nu precies is, is mij onbekend. Wat ik wel weet, is dat er vast en zeker dingen in staan die allang wél bekend hadden moeten zijn – om niet wéér een seizoen tijdverlies op te lopen. Met de hierboven beschreven ervaring, baart me dat best wel een beetje zorgen.
Master-coach
Goed, het woord 'Master' uit de titel is hiermee verklaard. Nu nog even combineren met het stukje 'coach' in de kop van dit stukje...
Kom ik terug bij mijn opmerking van zo'n <30 jaar geleden: óók coaches moeten gecoacht worden. Ergens in het afgelopen jaar zei een Nederlandse Top-coach tegen me dat hij behoefte had aan een 'Master-coach' – iemand waar je terecht kan om eens te brainstormen, iemand die als klankbord fungeert. Ondanks dat ik in mijn tegenwoordige plek in de Basketball-community echt niet elke week met coaches praat, werd dezelfde behoefte de laatste tijd – soms in iets andere woorden – door meer coaches naar mij geuit.
Toen was in mijn hoofd het rekensommetje snel gemaakt: er is duidelijk behoefte aan een vraagbaak, een klankbord, en iemand die een heldere 'Nederlandse Basketball-stijl' ontwikkelt en beheert waar (veel) coaches wat mee kunnen.
Aan de andere kant heeft het Nederlandse Basketball een Internationale Basketball-icoon in huis die bewezen in staat is om die rollen in te vullen; Arik Shivek, de huidige Hoofdcoach van de Orange Lions Academy Mannen. Nou ken ik Arik Shivek al een stuk langer dan sinds het moment waarop hij in de vroege jaren '00 voor het eerst in Nederland actief werd als coach. Wat mij betreft is hij de man die aan zo'n rol – als geen ander – inhoud zou kunnen geven. Toen ik dat balletje ergens in het afgelopen jaar eens bij hem opgooide, gaf hij aan gráág meer te willen doen om Nederland van zijn kennis en ervaring te laten profiteren, en dat hij die bereidheid vaak bij de NBB – maar ook wel daarbuiten – kenbaar had gemaakt, maar dat er nauwelijks een beroep op werd gedaan.
Het clubseizoen raast vanaf nu in hoog tempo naar zijn climax. De zomer – waarin het weer om Internationaal Basketball van de Nationale Selecties draait – is dus al weer heel dichtbij. Waar het Nederlandse Basketball mijns inziens een schreeuwende behoefte aan heeft is slagkracht om plannen uit te voeren, aan heel veel en diverse impulsen om meer en betere coaches te krijgen – óók op hoog niveau – en aan continuïteit en bewezen ervaring. Er moet bovendien nog een Bondscoach Mannen worden aangesteld die met een – al dan niet verjongd – Orange Lions Mannen Team het volgende EuroBasket gaat halen. De progressie die sinds 'het Wonder van 2014' – de plaatsing van een het dankzij het NMT uit de as herrijzend Nationaal Team onder de toenmalige coach Toon van Helfteren en Teammanager Peter van Noord – moet worden bestendigd en liefst nog versneld!
Daarom stel ik voor om als de donder Arik Shivek aan te stellen als Hoofdcoach van de Orange Lions Mannen, als Master-coach voor het hele Nederlandse Basketball en naast hem ook direct een toekomstige opvolger aan te stellen in de persoon van Geert Hammink. Gezamenlijk kunnen zij dan ook de functie van OLA-hoofd-coach vervullen, en nog een aantal andere taken rondom het Mannen-Top-Basketball waar nog impulsen nodig zijn.
Een eerste ding waar ik aan denk is met Oranje Basketball als boegbeeld het land in te gaan om de band tussen 'de basketballers en basketball-liefhebbers in den lande' te versterken en van het boegbeeld echt een Boegbeeld te maken; met andere woorden om de liefde voor (Oranje) Basketball echt te materialiseren en het gevoel dat de Orange Lions DE teams van de Basketball Community te maken – er moet een gevoel ontstaan dat de Orange Lions ONS TEAM zijn! Verder zouden zij een grote rol kunnen spelen in het opleiden, begeleiden en verder ontwikkelen van heel veel coaches; daar zijn er immers nooit genoeg van, en zeker niet in een groeiend Basketball-community. Wellicht dat dit duo ook op het gebied van het helpen verkopen van het product Oranje Basketball – in commerciële – zin een nuttige functie kan vervullen ...
Noot: ik wil benadrukken dat het bovenstaande geheel uit mijn koker – en mijn koker alleen! – komt en dat er dus niemand is – en al helemaal Arik Shivek en/of Geert Hammink niet – die mij dit betoog hebben ingefluisterd. Daar zijn trouwens ook voldoende getuigen van; het idee groeit al vele maanden in mijn hoofd. Ik weet dus ook niet of ze beschikbaar en 'in' zouden zijn voor mijn voorstel.
AART DEKKER
Geen opmerkingen:
Een reactie posten