zaterdag 9 februari 2013

'Shartie' van Aart Dekker (4): Beledigen...

Op CNNSI.som kwam ik het volgende bericht tegen, dat ik iBasketball-lezers niet wilde onthouden. Ik heb het maar even vertaald... Eronder de 'trackback' via het Net.

(Voor) LeBron James beledigende nummerplaten worden geweigerd in Ohio




LeBron James verliet in 2010 Cleveland om naar Miami te gaan. (John Biever/SI)
Door Rob Mahoney (CNNSI.com)


Door een NBA kampioenschap te winnen, en dat op nogal dominante manier te doen is LeBron James’ imago bij het grote publiek er met sprongen op vooruit te gegaan. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor zijn meest venijnige critici maakt het niets uit wat LBJ ook presteert en hoeveel tijd er ook overheen gaat. De manier waarop hij Cleveland verliet blijft naklinken in de oren van de 'Cavs die-hards' die zich persoonlijk verraden voelden toen hun lokale held vertrok uit hun stad. Er werden shirts verbrand, boeken geschreven en klaarblijkelijk zijn er zelfs inwoners van Ohio die hun haat voor LeBron willen uitdrukken in hun gepersonaliseerde nummerplaten van hun auto's.

Volgens de Dayton Daily News werden een aantal op LeBron-geïnspireerde nummerplaten — zoals IH8LBJ, LBJSUX, en EFFLBJ — geweigerd door Ohio’s 'Speciale Nummerborden Beoordelings-Commissie'. Voel hun woede LeBron; hun haat (H8tred) gaat diep dat ze deze zelfs uit probeerden te drukken in hun normaliter zo bescheiden sedans, zelfs nu de Cavaliers, die jij in de steek, liet weer aardig op de goede weg zijn, onder leiding van de nieuwe 'instant' ster Kyrie Irving.
Dat gezegd hebbende, is het best interessant dat die nummerplaten, kinderachtig als ze zijn, überhaupt geweigerd werden. Een snelle scan van de lijst van andere geweigerde aanvragen (mensen die zich gemakkelijk gekwetst voelen moeten dit maar even overslaan) laat boodschappen zien waarvoor geldt dat het duidelijk is waarom ze werden afgewezen, maar om nu te zeggen dat LeBron James “SUX” daar bijhoort is niet evident. He betreffende bericht van de Dayton Daily News geeft ook de exacte richtlijnen waaraan de aanvragen voor gepersonaliseerde nummerplaten moeten voldoen:
Bij het beoordelen van aanvragen voor gepersonaliseerde nummerplaten, moet de Commissie alle aanvragen afwijzen die woorden, combinaties en/of zinsneden (in welke taal dan ook en of ze nu van links naar rechts of andersom gelezen worden) die
1. Profaan zijn (vloeken of schelden)
2. Oobsceen zijn
3. Sexueel getint of
4. Scatologisch (iets te maken hebben met uitwerpselen);
5. Zo beledigend dat ze redelijkerwijs directe gewelddadige reacties zouden kunnen uitlokken bij lezers (zonder extra toelichting); of
6. Oproepen tot directe wetteloosheid, of
7. Aanzetten tot wetteloze activiteiten.
Het is duidelijk waarom “EFFLBJ” is geweigerd, maar op basis waarvan werd die andere verbitterde Ohioans niet eigenlijk de mogelijkheid onthouden hun afkeer van te uiten?



Vertaald door AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten