dinsdag 26 november 2013

Er zijn mensen die zeggen dat het klimaat en het milleu geen probleem zijn...DOMME mensen!

Smog teistert noordoosten van China - ‘steden levensgevaarlijk’
Smog China

Inwoners van Beijing vorige maand met mondkapjes op tegen de smog in de stad. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon
door Niels Posthumus (op NRC.nl)
Buitenland

Hevige smog in het noordoosten van China heeft in een groot gebied het verkeer vandaag nagenoeg platgelegd. Zeven snelwegen zijn voor alle verkeer afgesloten omdat het zicht minder dan 50 meter is, meldt nos.nl.

Ook is voor de tweede keer in een maand tijd de luchthaven van miljoenenstad Harbin gesloten. Ruim 200 vluchten van en naar de miljoenenstad zijn geannuleerd.

De smog is deels een gevolg van de invallende winter. Om gebouwen in de regio te verwarmen draaien energiecentrales op hoge toeren. Omdat zij allemaal steenkool verwerken, en steenkool erg vervuilend is, wordt de luchtkwaliteit in het gebied zwaar aangetast.

Meteorologen verwachten echter dat de smog later vandaag langzaam oplost door de komst van regenbuien.
Steden in midden en noorden van China levensgevaarlijk

NRC-correspondent in China, Oscar Garschagen, schreef een maand geleden over het steeds verder groeiende Chinese smogprobleem:

Beijing en de meeste steden in het noorden en midden van China zijn levensgevaarlijke oorden geworden. Bijna de helft van een willekeurige maand zijn metropolen als Beijing, Jilin, Tianjin en Changchun gehuld in een deken van kankerverwekkend zwartgeel fijnstof.

En over Harbin schreef hij toen dat de norm voor maximale luchtvervuiling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO daar, op dat moment, maar liefst 50 maal werd overschreven. Garschagen:

De ziekenhuizen in deze steden hebben het aantal kankergevallen in de afgelopen vijf jaar met 60 procent zien stijgen. Op slechte dagen kunnen ze de patiënten met ademhalingsproblemen niet verwerken. Noord-Chinezen leven gemiddeld 7 jaar korter dan Zuid-Chinezen.De rest van het artikel op NRC.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten