woensdag 6 november 2013

Lekker! Eindelijk weer Europees Club-basketball in Nederland. SPM Shoeters Den Bosch vs. Rakvere

Het was natuurlijk ‘afzien’, in letterlijke zin, het afgelopen seizoen; geen enkele Nederlandse club die Internationaal meedeed, deelnam aan een Europees Beker-toernooi. Zonde! Terwijl bijvoorbeeld Zorg&Zekerheid Leiden toch echt een mooi Europees seizoen had, in 2011-2012. Dan geef je, als Nederlands Basketball zijnde, terrein prijs.

De redenen waarom er vorig jaar door geen enkele, en nu toch weer door maar liefst drie Nederlandse clubs deelgenomen wordt, waren mij respectievelijk heel duidelijk(1) en in het geheel niet duidelijk(2). Geld was natuurlijk een overweging om niet mee te doen(1). Ik weet het niet, maar misschien dat het animo van spelers (om bij een club die wel/niet Internationaal bezig is te komen spelen) een reden(2) is om het nu weer wel te doen?

Hoe dan ook; ‘we’ doen weer mee, en ik kan niet anders zeggen dan dat dat mij een goed gevoel geeft… Aan de Bossche ploeg om van dat goede gevoel een ‘lekker gevoel’ te maken, dat zou natuurlijk kunnen door een heerlijke pot met winst voor te schotelen!

Aan de opkomst van publiek was wel duidelijk af te leiden dat mijn dorst naar Internationaal Basketball (nog) niet wordt gedeeld door een groot (deel van) het publiek; zo jammer! Maar de mensen die er wel waren zaten er van meet af aan wel ‘goed in’.

De wedstrijd was in Kwart Een ook close en ging op en neer, was dus aantrekkelijk, met mooie strijd van beide teams. Daarbij leek het mij dat de Esten net een beetje ‘gehaaider en meer volwassen’ oogden, terwijl de Bosschenaren er harder voor moesten vechten, maar in mijn ogen nog wel beter zouden moeten kunnen. Beter schieten, bijvoorbeeld…

Ook in Kwart Twee was aanvankelijk close; meer dan 1-3 punten werd het gat tussen beiden niet (tot 27-24 met 6:47 te gaan), terwijl mijn gevoel van ‘dat moet kunnen lukken’ sterker werd door fraaie aanvallen en taaie verdediging van SPM Shoeters. De eerste kraakjes in de stevige uitstraling van Rakvere werden rond dat zelfde moment zichtbaar; bijvoorbeeld door een zomaar weggegooide inbound-pass op de eigen baseline. Zo te zien voelden de Bossche spelers het ook; het spel werd overtuigder, waar het Estse schot duidelijk minder werd. Toch werd een en ander nog niet direct zichtbaar in de stand, want met een Ests Drietje werd het met 3:40 te gaan gewoon weer 31-29. Misschien dat de fouten-verhouding op dat moment (2-5) wel het duidelijkst weergaf dat Den Bosch de overhand begon te krijgen. Via vooral een zeer aanwezige Marcel Aarts werd het verschil zeven bij 36-29. De (dubieuze?) derde fout van Akerboom was toen wel een minnetje. Rust 39-30; nog zo’n helft en je zou kunnen spreken van een mooie start van het Nederlandse Internationale Clubseizoen!

De eerste minuten van het derde bedrijf begonnen vrijwel hetzelfde als het begin van de wedstrijd; meer Estse overtuiging, en ook de derde (wat lullige) fout van Stefan Wessels hielp niet; de eerste Time-Out van Sam Jones kwam na 3:35 bij 43-39. Deze stand bleef lang staan; een ‘Make or Break-punt’ dus. Den Bosch brak de ban als eerste, de direct op die score volgende pressie na een Estse OR zag er ook goed uit, en leidde tot herstel van de marge (47-39). Daarna was het voor de Esten ‘zoeken’ tegen de Bossche 2-3 Zone en kwamen er mogelijkheden voor Shoeters om de wedstrijd te beslissen. Dat leidde tot een run die door intercepties en steals via 51-39, en 53-39 (Akerboom) voor een mooie marge zorgde. Pas daarna kon Rakvere weer iets terugdoen (53-44). Tegen de ook al in een Zone terugvallende Esten was het even zoeken, maar weer Akerboom ('And1') hield zijn team aanvallend gaande. Verdedigend hield het Bossche collectief de fysiek sterke Jenkins redelijk onder controle. Het was jammer dat een eventueel ‘Buzzer-beatend Drietje’ van alweer Akerboom net niet viel. Voor Kwart Vier was de marge van de Rust weer hersteld: 56-47.

De sfeer in de zaal was in deze periode goed en betrokken, maar nog wel een beetje (te) afwachtend; de Esten werden niet bepaald door het publiek ‘weggeblazen’… Maar toen Wesley voor de vierde fout van Jenkins zorgde zag het er toch wel heel goed uit. Ook Kees Akerboom bleef zijn team vooruit sleuren, en daardoor kwam Rakvere niet echt dichterbij. Een zware ‘Airball’ leek het eind van het Estse verzet in te luiden, maar dat kwam toch nog niet definitief. Wesley was niet meer te stoppen, de verdediging bleef energiek, ook Farokanesh gooide er een driepunter in, en al braken de Esten nooit echt, kon SPM Shoeters de zege (78-71) binnenhalen. Het was dat Jenkins, na zijn terugkomst op het veld, ook de Bossche verdediging problemen gaf, en dat de Bossche foutenlast opliep tot het punt waar er net geen onoverkomelijke problemen ontstonden, waardoor de schade voor Rakvere binnen de perken bleef.

En daarmee was een wat grotere marge eigenlijk het enige wat er aan de Bossche Europese ‘Doorstart’ ontbrak. Maar ja, een mens moet wat te wensen overhouden..! Zo'n wens staat direct voor volgende week dinsdag: dan kan SPM Shoeters een grote stap maken richting volgende ronde als tegen het vandaag Uit winnende Antwerpen nog een zege zou boeken.
Het was uiteindelijk inderdaad een ‘Lekker avondje Europees Basketball’; ik hoop dat ook Leiden en Groningen hun Europese Seizoen zo zullen beginnen.

AART DEKKER




Geen opmerkingen:

Een reactie posten