dinsdag 12 november 2013

SPM Shoeters Den Bosch vs. Antwerp Giants: 83-76 (Den Bosch 2:0 in de Groep)

Heerlijk Avondje
Vorige week maakte SPM Shoeters Den Bosch een verdienstelijke rentree in het Europese Clubbasketball, met een regelmatige overwinning op Rakvere Tarvas. Tegelijk boekte de tegenstander van deze speelronde, Antwerp Giants, ook een overwinning, maar dan een met Bonus (want in een uitwedstrijd, en dan ook nog eens tegen een gedoodverfde tegenstander voor een van de twee plaatsen in de volgende ronde, het Franse Dijon.

Omdat Thuiswedstrijden winnen Internationaal nu eenmaal een ‘must’ is, deze avond dus weer een sleutelwedstrijd voor Shoeters, misschien zelfs wel een wedstrijd om de Eerste plaats in deze groep, al is dat voorafgaande aan wedstrijd 2/6 wellicht lichtelijk voorbarig.
Een wedstrijd met ook nog een beetje een speciaal smaakje, vanwege de terugkeer van de in Den Bosch nog zeer bekende …..
Turner, die op zijn beurt twee teruggekeerde teamgenoten treft. En om het reüniegehalte nog een tikkie hoger op te voeren zou je ook nog Paul Verveack als, voor Nederland bekend gezicht, als ‘terugkerend’ kunnen beschouwen. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat Antwerpen en Den Bosch dusdanig dichtbij liggen, dat het ook een soort ‘Derby van de Lage Landen’ is.

Veel ingrediënten voor een heerlijk avondje Internationaal Basketball dus…

Mwema vs. Akerboom, De Zeeuw vs. Wessels, Wesley vs. Spica en Turner vs. Johnson zijn logische match-ups, en dan blijft over Farokanesh vs. Steward als complementering van het startgerecht. In dat begin van de wedstrijd is het puntje, puntje. De eerste wissels zijn Wessels (twee fouten) en Spica (Wesley scoort alles). Driesen en de Pagter scoren wel direct, dus veel maakt het nog niet uit, al scoort de Pagter wel veel te snel op zijn beurt zijn tweede fout. En veel fouten, dat is iets wat Den Bosch eigenlijk niet kan hebben tegen dit soort opponenten… Tweede inside-wissel Aarts scoort ook snel, met een stevige Dunk op Assist van van Farokanesh, daarmee wordt het 20-15. Ondanks dat ze elkaar in lengte niet ontlopen, blijkt Driesen wel een ‘handfull’ voor Aarts; hij scoort flink aan het eind van Kwart-1. Den Bosch laat in de laatste 10 seconden van die periode trouwens Antwerpen veel teveel kansen om die 5-punts-marge te minimaliseren: eerst laat Wesley in de Low-Post een te hoge (stijgende) pass door de handen glippen en daarna hebben de Bosschenaren mazzel dat de Refs een Tip-in van Antwerpen als na de Buzzer aanmerken. 20-17
De volgende 10 minuten beginnen met missers over-en-weer. Mwema schiet met een drietje de partijen weer gelijk. Nadat Den Bosch gemakkelijk weer 25-20 op het bord zet, mist deizelfde Mwema een nog veel opener driepunter. En omdat Wesley doorgaat met wat hij tot zijn wissel deed, veelvuldig scoren, pakt SPM al snel zelfs 7 punten voorsprong. Met ook Wessels weer terug tovert Den Bosch een 2-3 Zone voor, en daar lijken de Signjoren moeite mee te hebben. Maar aan het eind van de schotklok duwt Moors er een driepunter in, en zo blijven de teams bij elkaar (31-25 na 15min).

Alhoewel Shoeters steeds aan de goede kant van de score staan, is het toch het handje vol Vlamingen dat de sfeer in de halfvolle Maaspoort bepaalt…toch jammer..!

Na twee snel, en ietwat overdreven gefloten fouten tegen Den Bosch – waaronder de Derde van Wessels - is het de ervaren Roel Moors die de score weer gelijk trekt op op 35-35. Maar, wellicht door die dubieuze beslissing van de Refs(?) lijkt de vlam wel wat in de pan te schieten; de intensiteit gaat omhoog en het spel wordt fysieker. Driesen begaat in 15sec zijn tweede, derde en vierde fout. Daardoor mag Farokanesh naar de lijn voor driemaal die hij allemaal benut (Rust: 41-38), maar hij zag de geheel vrij naar de ring rollende Aarts over het hoofd (bij fout drie), dat was jammer….

Aan het begin van de Tweede Helft is duidelijk dat Driesen bijna is uitgeteld en dat Wesly 19 punten heeft staan. Dus of De Zeeuw, of Spica zal uit een aander vaatje moten tappen; anders wordt het een zuren avond voor de Belgen. Omdat de tweede al na ruim drie minuten ook op drie komt, zal het dus van de Servier Spica moeten komen, en die begint een stuk geinspireerder dan in Bedrijf-1. Aan bossche zijde zou het ‘lekker’ zijn als Akerboom en/of Farokanesh wat meer schoten zouden zien vallen. Ook Mwema, ook een belangrijke man, pakt al snel zijn derde fout. Da’s mooi voor SPM, maar dan moet Stewart niet de ruimte gunnen om los te komen; hij schiet Antwerpen met twee Drietjes achter elkaar voor de zoveelste maal ‘bij’ (49-48).


Bij 53-52 verschijnt er een Antwerpse Full Court Press, die direct resultaat afwerpt, want Wessels passt een te langzame Bounce Pass; derde fout van Aarts en de eerste voorsprong van Antwerpen (53-54, tweemaal Stewart). De daaropvolgende driepunter van ….
56-53 brengt wel voor het eerst de Bossche toeschouwers naar maximaal volume, en dat is toch belangrijk…dat blijkt als vlak daarna Aarts een schot blokt en de Rebound fraai Outlet-tipt; er komt direct een Drietje van Farokanesh overheen, en dat brengt het publiek ook al voor het eerst sinds de Tip, op de voeten. Kwart-3: 61-58. Maar die paar Belgen hebben ze nog niet stil…die gaan namelijk helemaal niet meer zitten tijdens de twee minuten pauze…

En die steun van het publiek is toch erg belangrijk, dat blijkt maar weer eens; Den Bosch loopt door naar 67-58 en heeft met 7:20 te gaan de wedstrijd in handen. Nu nog afmaken…

De press van Giants blijft furieus, maar zolang Den Bosch de bal niet weggooit en zelf blijft scoren is 9 punten een aardige buffertje. Maar bij 6m verspeelt Akerboom, dribbelend onder eigen basket, de bal en omdat De Zeeuw dan moment kiest voor zijn eerste Drietje (en op EuroBasket hebben we gezien dat hij voor een serietje zijn hand niet omdraait) is het ineens weer 69-66, kort daarop weer gelijk 69-69..!

Akerboom wordt hard gefould en converteert zijn vrije worpen, dat geeft Den Bosch wat lucht. De klok door laten lopen ook, maar dat hebben ‘ze’ op dit niveau wel door, dus gaat te klok terug naar 4:30… Met nog slechts 2:45 op de klok komt nog meer lucht als Kees Akerboom zijn eerste Drietje van de avond produceert: 76-69, Den Bosch mag de zege niet meer uit handen geven!

Toch steekt de Bossche Orkaan (wat publiek betreft) nog niet echt op; ik ben ervan overtuigd dat de zege dan weleens zo hoog had kunnen oplopen dat het voor Antwerp thuis lastig zou zijn geworden het verschil nog in te lopen…met de uiteindelijke 83-76 is dat (in ieder geval op papier) nog heel wel mogelijk. Maar de zege is binnen, SPM Shoeters Den Bosch, niet eens de Nummer-1 uit die DBL die ‘niets voorstelt’ heeft een aardige uitgangspositie voor het bereiken van de volgende ronde. Dan moet er natuurlijk nog wel een of twee keer gewonnen worden, bij voorkeur te beginnen met Dijon…

Maar ook dit avondje Bosch Europees Basketball was meer dan goed te verteren; Europees Basketball? Heerlijk!

Enneh…Wesley? Die maakte er dus 31, met ook nog 10 Rebounds was dat een vorstelijke prestatie!

Pas met zijn publiekswissel brak het carnaval echt los, maar dat was met 13 seconden te gaan…beetje laat voor een ‘Echte Zesde Man’… Er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering in Den Bosch, misschien niet veel op het veld, maar des te meer er omheen…




AART DEKKER














Geen opmerkingen:

Een reactie posten