zondag 23 november 2014

Column: De ontwikkelingen rond Port of Den Helder Kings

Ooit was Den Helder een 'Power-house' van het Nederlandse Basketball; zowat het hele Nederlandse Nationale Mannen Team speelde er, er werden Kampioenschappen gewonnen, en men deed Europees mee bij de laatste 6-8 van de EuropaCup-1. EN ik heb begrepen - het was voor mijn tijd - dat er in Den helder ooit 13(!!) actieve basketballclubs waren, net zoals trouwens in Amsterdam, Rotterdam, en misschien nog wel een enkele andere plaats.

Het kan verkeren...

Na diverse faillissementen in Den Helder werd iedere keer, of een doorstart gemaakt, of na (enkele) jaren afwezigheid een nieuwe club/stichting opgezet, en begon men opnieuw in de Eredivisie, vaak ook in en nieuwe/andere accommodatie.

Zo dus ook ruim twee jaar geleden. En deze keer waren de plannen bij aanvang ambitieuzer dan ooit - zeker dan de laatste tien of meer jaren. En - niemand kan het ontkennen - er is in die 2-3 jaar heel veel bereikt; een prachtige zaal met mogelijkheden voor meer, een team dat goed meedoet, een uitstekende coach en assistent-coach in het duo Jean-Marc Jaumin en Mike Nahar, voor zover ik het kon bekijken veel trouwe fans, en dat dan allemaal in tijden van Financiële Crisis en een verre van optimistisch perspectief in de Nederlandse Samenleving en het Basketball.


Spotje waarmee de Helderse Fans in maart 2014 werden bedankt voor hun support


Al het bovenstaande bijna te mooi om waar te zijn...

En als dat het geval is dan komen de geruchten vanzelf: 'het kan niet waar zijn; er moet wel iets mis zijn.' En dan kan er zomaar iets helemaal mislopen. Ik weet onvoldoende van 'de hoed en de rand' om inhoudelijk meer te melden dan ik zelf uit de media haal en in de wandelgangen hoor. Maar daarin staat het Helderse Basketball niet alleen, ook over andere clubs hoor je regelmatig 'geruchten en/pf beweringen'. Soms krijg ik daarbij weleens het gevoel dat er (te veel) mensen zijn die er behagen in scheppen als 'het elders misloopt'... Helaas, en dat is nog steeds iets waartegen ik me wil verzetten.

Maar goed, inmiddels is het wel duidelijk dat er in Den Helder problemen bestaan, en dat die het voorbestaan van de club in gevaar hebben gebracht. En na het verdwijnen van Wijchen, en de teruglopende budgetten bij de meeste clubs, zou het toch wel triest en een erg grote klap voor het hele Nederlandse Basketball zijn, als het ook in de (Noord-) Kop van Noord Holland ook 'over en uit' zou zijn.

Daarom wil ik hier toch wel even kwijt dat ik het in- en intriest zou vinden als de Helderse Mannen-club zou imploderen, en dat ik dus hoop dat men het alsnog voor elkaar krijgt door te gaan; dat zou goed zijn voor Den Helder, voor de Fans, voor de spelers en coaches, voor de Jeugd in Den Helder...

DDe eerste reacties op het Kings Summercamp 2014:


a...aldaar, voor de rest van het Nederlandse Basketball, en - niet in het minst - ook voor de Nationale Mannenploeg die ons Basketball zo'n boost heeft gegeven en daar hopelijk nog lang mee doorgaat.

Dus tegen iedereen die zich er in den Helder mee bezig houdt hun club te behouden voor de DBL: zet door, geloof er in, en sterkte toegewenst. Ik duim voor jullie!


AART DEKKER


Een korte greep uit als het tumult in de media over de problemen in Den Helder, bij Port of Den Helder Kings:

Veruit het meeste werd gebracht door RTVNH:

Vooral dit 'RTVNH-dagboek' vind ik grote klasse:

'Vlog' over de avond van de Den Helder Kings
Foto: PRO SHOTS / Jan Kanning
zaterdag 22 november 2014 | 16:28
DEN HELDER Aan de hand van korte video's houden wij jullie op de hoogte van de ontwikkelingen in het Kingsdome in Den Helder waar de Den Helder Kings misschien wel hun laatste thuisduel ooit spelen....

21.45 uur
Jean-Marc Jaumin staat na afloop de pers te woord
(<<<<<<<<<<<<<<<<<) ** Eerder: Oud-speler Erwin Hageman: 'We moeten het basketbal in Den Helder en omstreken promoten'

donderdag 20 november 2014 | 12:25
DEN HELDER Een benefietwedstrijd om het basketbal in De Helder te promoten. Dat is het plan van oud-speler Erwin Hageman en supporter Serge Barneveld. Hageman, die in totaal tien seizoenen uitkwam voor Den Helder, heeft zelfs al enkele spelers gesproken over een eenmalige terugkeer.
"Ik wil nog geen namen noemen", legt Hageman uit. "Want dan gaan mensen zich verheugen, maar ik spreek vooral met de mannen die zo'n vijftien jaar geleden de kern van het team uitmaakten."
Hoe de wedstrijd er uit moet gaan zien, is nog niet bekend. "Maar ik heb al wel gezegd dat als we met oud-Den Helder tegen het Den Helder van nu moeten spelen dat het dan geen leuke wedstrijd wordt. De ouderen kunnen het misschien op ervaring doen, maar de jongelingen hebben conditioneel een grote voorsprong. Goed voor het moraal zou het wel zijn. Maar misschien moeten we de teams door elkaar husselen."
Een datum voor de wedstrijd is er nog niet, maar daar is waarschijnlijk binnenkort meer over bekend. -- Link naar het Radio-interview --

**

Weer eerder:
Den Helder Kings blijft voorlopig bestaan
woensdag 19 november 2014 | 15:26
DEN HELDER De spelersgroep van de Den Helder Kings heeft de directie tot 2 december de tijd gegeven om een nieuwe geldschieter te vinden. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de spelers en directeur Rob Waardenburg.
Om de spelers tegemoet te komen heeft de directie toegezegd dat de volledige recettes van de komende thuiswedstrijd tegen Zwolle naar de spelers gaat. Ook is de spelers beloofd dat wanneer er een andere club voor hun komt dat ze dan mogen vertrekken. Naast die toezeggingen heeft Waardenburg de spelers er van weten te overtuigen dat er plannen zijn die de financiële problemen bij de Kings kunnen verhelpen. Hoe die plannen eruit zien wil hij nog niet zeggen. Link naar -- een eerdere Vlog van RTVNH --


**

Jaumin:"Nu valt alles in het water"

dinsdag 18 november 2014 | 18:47
DEN HELDER Jean Marc Jaumin is terug in Den Helder. De trainer van de Den Helder Kings was vertrokken omdat de huur van zijn appartement niet betaald was door de directie van de Den Helder Kings.
"Ik ben teruggekomen omdat ik veel berichten heb ontvangen van de mensen uit Den Helder. Ik wist niet dat ik zo populair ben. Maar de echte reden dat ik terug ben gekomen is omdat de spelers graag nog met mij wilden spreken over de toekomst. Ik doe het voor de spelers", alus Jaumin. Woensdag om 12u wordt duidelijk hoe de toekomst eruit komt te zien. Hoe dan ook, het is een pijnlijke situatie voor de geboren Belg: "Ik ben hierheen gekomen om het Europees Basketbal weer terug te brengen naar Den Helder, maar nu valt alles in het water."
Boos op de directie is Jaumin niet, wel teleurgesteld. "Ik doe opofferingen om hier te kunnen werken. Mijn vrouw en kind zijn achtergebleven in België. Al tweeënhalf jaar. Het is het waard als je je doel kan bereiken. Maar op dit moment doen we alleen maar stappen achteruit. Dan is het het niet meer waard om hier zonder familie te leven."
Zaterdag 22 november staat de wedstrijd tegen Zwolle op het programma. Jaumin verwacht dat die wedstrijd nog gespeeld gaat worden. Voor een uitverkocht Kings Dome, want het kan weleens de allerlaatste wedstrijd in Den Helder zijn.

**

RTVNH: De cruciale dag van de Den Helder Kings van uur tot uur


dinsdag 18 november 2014 | 10:54
DEN HELDER Vandaag komen spelers bij elkaar om te praten over het al dan niet voortbestaan van basketbalclub Den Helder Kings.

-- Volg hier het liveblog --

17:30 uur
Tot zover het liveblog over de roerige dagen bij de Kings. Kijk hier naar de reportage die we maakten over deze dag

Evt. Later meer.








http://www.denhelderkings.nl/seizoenskaarten.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten