dinsdag 4 november 2014

SPM Shoeters trapt Europees af tegen Enel Basket Brinski (ITA), en heeft een groot en Fanatiek Publiek nodig!

Met de start van de EuroCup Challenge - dinsdag 4 november - komt het Europese Clubseizoen 2014-2015 op volle stoom. Voor Nederland als geheel is die 'stoom' niet zo heel erg 'vol' - met weer maar een club die meedoet -, maar de club die meedoet is dan ook wel gelijk de meest gereputeerde van ons land - SPM Shoeters Den Bosch -, en ook degene die de laatste jaren het dichtst bij overleven na de eerste groepsfase was; vorig seizoen hadden de Bosschenaren kwalificatie voor de Tweede Ronde twee wedstrijden lang volledig in eigen hand, om na beide wedstrijden - en dus uiteindelijk - nipt met lege handen te blijven staan.

Naar mijn mening was een van de oorzaken van het 'net niet slagen': het relatief matte publiek, zelfs toen - bij de laatste en beslissende thuiswedstrijd - de Maaspoort 'Ouderwets Vol' zat, waren er slechts vlagen waar het publiek er echt even voor ging (staan), en dan zag je direct dat die 'Zesde Man' een groot verschil kan maken; zelfs de doorslag kan geven!

En dat was ooit wel anders...

De Bossche Promo voor dit EuropaCup Seizoen:Ik was er (meestal) bij gedurende die lange en soms zeer succesvolle geschiedenis:

-bij die eerste keer dat Den Bosch de Finale van de EuropaCup-II behaalde (en let wel: toen was het aantal deelnemers dusdanig dat die prestatie gelijkgesteld mag worden bij het nu halen van de Top-10 in de EuroLeague!)

-bij bijna al die keren dat er in de Maaspoort 'Grote Tegenstanders' geveld werden; Maccabi Tel Aviv, Barcelona, e.v.a.

-En bij die keer dat Real Madrid onderuit ging (84-77 in overtime) ...maar dat was helemaal nog niet zo lang geleden; dat was -- OCTOBER 31, 2006 -- !

Just like 'Good Old Times'?

"Ja, maar dat was met een veel beter team", hoor wat mensen mompelen... Nou dat staat nog te bezien; het team kostte toen zeker veel meer geld dan het team van dit jaar en vorig jaar; dat is wel waar. Maar nu is het echt een 'TEAM', met hoofdletters dus, en dat ontbrak er in die dagen nog weleens aan, al was de overwinning tegen Real wellicht een van de uitzonderingen van dat seizoen.

Maar wat ik dus maar even gezegd wil hebben:
-Ja, Nederlandse Clubs hebben nog steeds wat te zoeken in de Europese Bekertoernooien!
-En ja, Den Bosch al helemaal!
-En na de 'Zomer van 2014' hoop ik dat ik eindelijk niet langer een van de paar 'Roependen in de Woestijn' blijf, maar dat veel meer mensen gaan geloven in de mogelijkheden van het Nederlandse Basketball om wel degelijk ook Europees te scoren.
-EN: iedereen die denkt dat hij/zij zijn geld beter kan sparen voor een van de DBL-wedstrijden, en zeker voor die tegen de wat mindere goden - omdat 'winnen' dan tenminste verzekerd lijkt, die mensen zijn niet goed wijs!!

Dus: iedereen, en niet alleen uit Den Bosch en Omstreken, maar ook uit heel Nederland - mits Echte Basketball-liefhebber - kom...

...op 4 November vs. ENEL BASKET BRINDISI

...en op 18 November vs. SÖDERTÄLJE KINGS


...en op 9 December vs. RATIOPHARM ULM

...en maak van de Maaspoort drie keer op rij 'de Hel' die hij in vroeger dagen vaak was!

Het belang van een groot en fanatiek publiek bij Basketball - en zeker bij Europees Basketball - is groot en het maakt maar al te vaak het verschil! Het kan zomaar de doorslag geven!!

Mijn inschatting?

SPM Shoeters moet twee keer winst boeken tegen de SÖDERTÄLJE KINGS, dat KAN niet alleen, dat MOET gewoonweg, als het Bossche team zichzelf serieus neemt. Den Bosch hoeft echt niet bang te zijn van alle Niet-Zweedse namen, een goede ervaren Nederlander kan minimaal hetzelfde...

Dan blijven er dus twee tegenstanders over, waarvan Den Bosch er minimaal een achter zich moet houden.

De Duitse ploeg RATIOPHARM ULM is sterk, en heeft een flink aantal interessante spelers. Waaronder de halve Nederlander Maarten Leunen.

Maar 2014 heeft Nederlandse Basketballers hopelijk geleerd dat je vrijwel altijd een kans hebt, en Sam Jones en Ralf de Pagter moeten die wijsheid gewoon over zien te brengen aan alle andere Bosschenaren, inclusief het publiek!

Te beginnen dus voor en tijdens de eerste wedstrijd vs. ENEL BASKET BRINDISI, misschien wel de te kloppen tegenstander voor de tweede plaats in deze groep. En dan is de eerste klap dus meer dan een daalder waard; het liefst met wat verschil, want je weet maar nooit hoe de situatie bij de laatste ronde is...

ENEL BASKET heeft in MASSIMO BULLERI een door de wol geverfde (Ex-)International in de geledingen; hij trekt de gemiddelde leeftijd van zijn team met een jaar omhoog - de rest is dus gemiddeld 25 jaar jong. DEYAN IVANOV (Bugarije, maar niet actief tegen Nederland in de zomer) is een van twee tweelingbroers en fysieke, ervaren, en geen onaardige speler. SEKETOURE HENRY is een Amerikaanse Jamaicaan die Internationaal speelde in de Latijns Amerikaanse Cup. DEMONTE HARPER speelde een seizoen EuroChallenge (2014, Tsmoki Minsk), niet precies een oord waar de allerbeste Amerikanen terecht komen, maar wel doorzetters geboren kunnen worden. MARCUS DENMON speelde ook een seizoen EuroChallenge 2014 (Tofas SC Bursa) en zette toen goede cijfers neer. DAVID COURNOOH is een geboren Italiaan en speelde zowel voor de Nationale MU18 als MU20, en deed dat niet slecht.

Conclusie: ENEL is een zeer multicultureel groepje spelers uit nogal wat uithoeken van de wereld, is nog niet heel ervaren, maar misschien duidt juist die samenstelling op een goede en slimme scouting en het rustig opzetten van een goed team met relatief beperkte middelen (Leon Kersten op zijn site). Een beetje een team dus zoals...SPM Shoeters zelf, maar dan op Italiaanse stijl en maat.

Ook de voorbeschouwing van Italiaanse zijde is trouwens te lezen – Hier – (nogmaals bedankt Leon Kersten)

Alle kansen op een aantrekkelijke wedstrijd met misschien wel grote winstkansen voor SPM Shoeters. Maar daarvoor is dus niet alleen een goed samengesteld en voorbereid team nodig, maar ook een fantastisch publiek; en daar hoop ik dus maar op...

Komen de Bossche fans massaal (en fanatiek) opdagen in de Maaspoort? De Italianen wel in Italie...


AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten