zondag 30 november 2014

Oudste Basketballveld ontdekt in Europa

Originele Artikel (Engels) -- Hier -- / Meer Columns op Talkbasket.net -- Hier -- / Meer Basketballgeschiedenis op Talkbasket -- Hier --

/ History Corner (http://www.talkbasket.net/category/columns/historycorner)


Oudste Basketballveld ontdekt in Europa By John Hobbs on 23-11-2014 19:09@johnswisshobbs

Basketball werd bedacht door een Canadees, de eerste echte basketballwedstrijd werd - in 1891 - in de VS gespeeld. Sindsdien heeft de sport ontwikkeld tot wereldwijd fenomeen met competities waar ook ter wereld en bedraagt de gemiddelde waarde van een NBA-franchise ongeveer $634 miljoen.

Ook al wordt basketball meestal gezien als een 'American sport' – werd er onlangs een basketballzaaltje uit 1893 ontdekt in een in klein buurtje in Parijs. Op een plaquette is er te lezen dat op 27 December van dat jaar, werd er al voor het eerst een wedstrijd gespeeld.

De baskets zijn gerenoveerd, maar de parketvloer is nog in - goede - originele staat, en zelfs de orinele (dragende) pilaren staan nog midden op het veld.Een van James Nasmith’s collega-uitvinders, Melvin Rideout, hielp deze zaal bouwen - als onderdeel een van de eerste YMCA-honken in deze Parijse buurt, waar hij de staff opleidde. Met slechts een bal, en wat fruitmanden, onderwees Rideout in dit zaaltje de Fransen hoe de nieuwe sport gespeeld diende te worden.


De sporthal staat bij de YMCA in het Parijse negende arrondisement, en werd gemodelleerd naar de hal van de YMCA in Springfield. Je kunt gerust stellen dat het veld zowat een kloon is van het origineel, die verloren ging bij een brand.

Sommige details geven desondanks toch een typisch Parijs' gevoel. Zo veert de Hongaarse parketvloer bijvoorbeeld nogal sterk; dat komt door de zanderige bodem. En dat er nogal wat ijzer werd gebruikt, wordt toegeschreven aan de invloed van Gustave Eiffel. De betrokken architect, Emile Bénard, was waarschijnlijk een van Eiffel’s studenten.
Met dank aan Leon Kersten voor het vinden van dit artikel (en het delen via zijn Tweets)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten