zondag 5 juli 2015

'IMMIGRATIE / 'ILLEGALEN': En het houdt dus nooit op...

Bange politici doen niet waarvoor ze worden ingehuurd - goede beslisingen nemen, ook al moet dat misschien af en toe tegen de heersende wind in. Natuurlijk is het immigratie-dossier niet gemakkelijk. Maar als je hele argumentatie tegen het verlenen van verblijfsstatussen en Nederlanderschap bestaat uit "Dat heeft een aanzuigende werking, en daarom doen we dat niet...", dan sta je wel erg zwak, ook al lijkt het op de korte termijn wellicht stemmen op te leveren.

Wanneer kan je iemand - ongeacht papieren en herkomst - als Nederlander beschouwen? Ik vind dat - zeker voor hele jonge mensen - dat vijf jaar hier, de taal spreken en/of ingeburgerd zijn, een Nederlandse opleiding met succes afgerond hebben, en weinig of geen eigen roots hebben in het land van je ouder(s), gewoon betekent dat je een Nederlander bent. En daar horen de daarbij behorende papieren!

Het is een verspilling van geld en energie voor Nederland - de Nederlandse Economie -om die mensen 'weg te proberen te moffelen' naar een buitenland; Nederland heeft die mensen in de toekomst hard nodig! En nog belangrijker: het is immoreel en zowat misdadig jegens de betreffende mensen om ze eruit te gooien of - net zo erg - hier te laten ronddolen zonder perspectief.

Van Joop.nl:

27 juni 15 18:13 Reageer (70) LEVENRSS

Na het VWO gaat de deur dicht

Na 14 jaar in Nederland haalt Marcia vandaag haar VWO-diploma, maar een vervolg zit er niet in

Begonnen op de mavo en door heel hard studeren gelijk doorstromen naar het vwo in Dordrecht. Dan liggen alle wegen voor je open, zou je zeggen. Niet voor Márcia Ventura Tiago.
RTV Rijnmond maakte een reportage over dit bovengemiddeld slimme meisje dat 14 jaar geleden met haar ouders uit Angola kwam. In eerste instantie werden ze ondergebracht in het asielzoekerscentrum in 's-Gravendeel. Marcia was zo slim dat ze na de mavo en havo al snel op het vwo terecht kwam. Maar omdat een paar jaar geleden het asielzoekerscentrum werd gesloten werd de familie verplaatst naar Venlo, waar geen geschikte school voor Marcia beschikbaar bleek.

Een medewerkster van het Dalton Lyceum in Dordrecht besloot haar vervolgens in huis te nemen. De laatste twee jaar was Marcia doordeweeks bij haar gastgezin en in de weekenden bij haar familie in Venlo. Ook al is Marcia veel langer dan vijf jaar in Nederland, toch is ze afgewezen voor het kinderpardon. En ook al loopt het hoger beroep nog, kan ze geen vervolgopleiding volgen.
RTV Rijnmond schrijft:
Vrijdagavond nam Márcia haar vwo-diploma in ontvangst. En daar stoppen de toekomstplannen van het meisje voorlopig. Ze wilde in september rechten gaan studeren, maar omdat haar identiteitsbewijs onlangs is afgenomen, kan ze zich niet meer inschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten