dinsdag 21 juli 2015

IN MEMORIAM / GRONINGEN / BASKETBALL / TOPPERS: Bill Pijl Overleden

Ik kende Bill Pijl van gezicht; iemand 'die er al was' toen ik 40 jaar geleden begon te basketballen... Nu realiseer ik me meer en meer dat mensen van de lichting van Bill Pijl beschouwd kunnen worden als 'Grondleggers van het Basketball in Nederland', in zijn geval meer specifiek het Groningse dus. Ik neem aan dat we dus ook Bill Pijl moeten zien als een van de 'Toppers in het NBederlandse Basketball... Het item van OOG TV - met een Wilfred Genee die net uit de luiers is en Bill Pijl in de kracht van zijn leven; ZO lang geleden dus - is trouwens interessant, maar ook triest, als het gaat over samenwerking en jeugd; decennia geleden, en toch spelen dezelfde items nog steeds - al is er nu wel een RTC in het Noorden, dat is tenminste iets...


Bericht van BV Groningen:

 door 
Bill PijlHelaas hebben we vandaag het trieste bericht gekregen dat de oprichter van BVG, Bill Pijl is overleden.
Voor onze vereniging en voor basketbal is hij van grote betekenis! Wij wensen zijn nabestaanden sterkte en veel dierbare herinneringen.
“De eerste doelstelling van een wedstrijd is niet winnen, maar zo goed spelen dat de kans op winnen het grootst is.”
- Bill Pijl

Basketbalgoeroe Bill Pijl

Bill Pijl wordt terecht basketbalgoeroe genoemd. Hij richtte BVG op in 1969. Een aantal jaren later speelde de jeugd van BVG één jaar lang in de Eredivisie. Zie hier onder het interview van Bill Pijl door OogTV in 1989. Hij spreekt daar o.a. over het belang van een goede continue jeugdopleiding en samenwerking.
Lees hier het artikel van RTV noord.
Bericht van de NBB op basketball.nl:

Groninger basketballgoeroe Bill Pijl overleden
18 juli 2015 22:38:00Het Bestuur, de directie en medewerkers van de Nederlandse Basketball Bond hebben vandaag met droevenis kennis genomen van het overlijden van Bill Pijl. De 78 jaar oud geworden 'basketballgoeroe van het noorden', te herkennen aan zijn markante snor, was gedurende een aantal decennia een van de basketballgezichten van Groningen en omstreken.

Ed Poelstra, de huidige voorzitter van de afdeling Noord, kende Pijl als geen ander. "Hij was een van mijn eerste coaches. Voor die tijd was Bill een vooruitstrevende persoonlijkheid die heel anders naar de dingen keek. Hij was in 1969 de oprichter van BV Groningen en het lukte hem tien jaar later om het met met dat kleine clubje tot de eredivisie te schoppen. Bill is een van de mensen geweest die het basketball in Groningen op de kaart heeft gezet. Ik prijs me gelukkig dat ik hem de bondsspeld vanuit het Rayon Noord heb mogen opspelden. Hij heeft destijds ook een lintje gekregen, daar was-ie toch wel trots op."

De laatste jaren was Bill Pijl samen met zijn dochter Bianca nog actief als coach bij een aantal verenigingen in het noorden van het land. Een aantal maanden geleden werd duidelijk dat hij ongeneeslijk ziek was. Bill Pijl is vrijdagmorgen overleden. Hij zal in besloten kring worden gecremeerd.
Ook nog een lang artikel van oer-Groninger-Journalist Dick Heuvelman op 'sportinstad':BILL PIJL, STICHTER VAN DE UNIEKE GRONINGER BASKETBALCULTUUR

Door: Dick Heuvelman
20 juli 2015

Groningen afficheert zich als de basketbalstad van Nederland. Die statuur mag als dé erfenis van Bill Pijl worden beschouwd nu hij als Godfather van deze sport in Groningen op 78-jarige leeftijd naar het hiernamaals is afgereisd. Want ja, op de keper beschouwd mag Bill Pijl toch wel de stichter c.q. grondlegger van de unieke basketbalcultuur in de stad worden gezien. Hij was veel, maar toch vooral Mister Basketball. Met twee l's op het eind, want Bill Pijl hield er in Groningen een American way of life op na. Hij ademde basketbal, at het en sliep er ook nog eens mee.


Het hele artikel --- Hier ---
Geen opmerkingen:

Een reactie posten