Redacteur: Alex 't Lam, Archieffoto: Ronald Mooiman
Voor het tweede jaar achtereen staat Lokomotief Rijswijk op de drempel van de Promotiedivisie. De Rijswijkse basketballers kennen een geweldig seizoen met diverse pieken, maar het hoogtepunt moet de finale van de Eerste Divisie van zaterdag 14 mei worden, waarin in tegenstelling tot vorig seizoen, wel de titel en promotie gepakt wordt.
“Zaterdag moet het gebeuren,” vertelt center Kevin Joukes van Lokomotief vijf dagen voor de grote finale. “Wij willen heel erg graag naar de Promotiedivisie, dat is de doelstelling van ons team en de club. Daarvoor hebben we als team een heel jaar keihard getraind en gewerkt. Vorig jaar waren we er ook heel dicht bij, maar toen verloren we de finale tegen Grasshoppers nipt in over time.”
“WIJ WILLEN HEEL GRAAG NAAR DE PROMOTIEDIVISIE”
Hoogtepunten
Lokomotief is bezig aan een geweldig seizoen, waarin al enkele hoogtepunten te noteren vielen. Zo wonnen de Rijswijkers in het NBB Bekertoernooi van regiogenoot CobraNova. Een prestatie van formaat aangezien de Voorburgse club in de top van de Promotiedivisie meedraaide en maar net werd uitgeschakeld voor de finale. In de kwartfinale van de beker kreeg Loko het grote SPM Shoeters op bezoek, de landskampioen uit Den Bosch. Het werd een spektakel in de overvolle Van Zweedenhal waarin de eredivisionist na een gelijk opgaande eerste helft wel een maatje te groot bleek. Dat deerde niet, het was voor de roodwitten een ervaring om nooit te vergeten. In de competitie eindigde de Rijswikjse ploeg als eerste in de poule en doorstond de twee Final Four wedstrijden tegen het Nijmeegse Trajanum met verve; beide wedstrijden werden probleemloos gewonnen.
Groningen
De verwachtingen voor de finale van zaterdag 14 mei in Zwolle zijn dus hooggespannen. Joukes, door sommigen ook wel de Rijswijkse Viking genoemd, tempert deze enigszins. “We hebben zeker een goed jaar gehad alleen betekent dat niet dat je dan ook de finale wint. Een finale is een finale, het is één wedstrijd en daarin kan van alles gebeuren. Onze tegenstander van zaterdag, BV Groningen is ook eerste geworden en heeft in de play-offs ook twee keer gewonnen. Ook bij Attacus waar wij dit jaar nog van verloren.”
“ZATERDAG MOET HET HOOGTEPUNT VAN HET JAAR WORDEN!”
Belonen
Helemaal topfit zal Loko niet aan de finale beginnen. “Klopt,” beaamt Joukes, “Laurens Yperlaan is geblesseerd en de finale komt net te vroeg voor hem. Maar daardoor gaan we niet met een minder gevoel naar Zwolle. We zitten na de afgelopen gewonnen wedstrijden in een goede focus. Daar zorgen de coaches en spelers onderling voor en dat zal de komende dagen niet veranderen. Zaterdag moeten we onszelf gaan belonen, dat moet het hoogtepunt van het jaar gaan worden!”