maandag 23 mei 2016

TOEKOMST SAM JONES (INTERVIEW 2015) / DEN BOSCH / NEDERLAND / USA / ORANJE BASKETBALL

Helemaal uit de lucht vallen kwam het niet; het 'hing al een tijdje - een beetje? - in de Bossche Lucht', zal ik maar zeggen; het feit dat de 100% Clubman van SPM Shoeters - Sam Jones dus - geen contractverlenging kreeg als coach bij Den Bosch. En omdat het achteraf heel gemakkelijk praten is kan je - al terugkijkend - uit het onderstaande interview met Omroep Brabant (eind 2015 gegeven) best wat afleiden. Toch gaf hij mij ook na afloop van de verloren Halve Finale van de DBL-Play-Offs, nog niet de indruk dat het wat hem zelf betreft 'einde verhaal' was...

Misschien was het inderdaad 'tijd voor verandering' in Den Bosch, misschien ook dat er ook andere factoren een rol spelen bij zijn vertrek...?

Ik vind het in ieder geval jammer dat zo'n 'Clubman' als Sam Jones toch zeker is, die ietwat voortijdig vertrekt - want je kunt niet zeggen dat het karwei dat in september 2015 begon; het spelen met veel meer Nederlands Talent, waarvan een deel ook 'In-huis Opgeleide Jeugd', inmiddels voltooid is..!

En na het winnen van alle 'Prijzen die er in Nederland Te Winnen vallen' - Kampioen DBL, NBB-Beker en Supercup in twee seizoenen - kan je ook niet zeggen dat hij geen succes boekte als Hoofdcoach...

Ik vind het erg jammer dat een persoon als Sam Jones - pure klasse wat mij betreft! -, en een goede (nog relatief jonge) coach - want dat is hij zeker ook! - uit Nederland zou vertrekken; wij kunnen het ons niet veroorloven teveel van deze soort mensen te laten vertrekken, want we hebben er niet genoeg van! De vorige keer dat ik dit gevoel had, was het Joe Spinks die terugging naar zijn vaderland, die hebben we ook - nog lang - niet terug...

Sam Jones is - en blijft - een Topper in het Nederlandse Basketball!

Het interview dat hij eind 2015 aan Omroep Brabant gaf:


Sam Jones

Sam Jones

'Natuurlijk word ik coach in Amerika!', Sam Jones over carrière na SPM Shoeters Den Bosch

DEN BOSCH - SPM Shoeters hoofdcoach Sam Jones keek in het Omroep Brabant-programma Sportlunch tevreden terug en vooruit. “2015 kon eigenlijk niet beter, het was een heel goed jaar.” Ook mijmerde de coach over wat er eventueel na SPM Shoeters voor hem in het verschiet ligt.
SPM Shoeters kende een uitstekend 2015. De basketballers uit Den Bosch werden kampioen van Nederland en deden Europees van zich spreken. Over het kalenderjaar 2015 is SPM ook de best presterende basketbalploeg van Nederland. “Het kan eigenlijk niet beter, het was een heel goed jaar", stelt Sam Jones.

Opvallend veel nederlagen
In november kende zijn ploeg een sportief mindere periode wat opvallend veel nederlagen opleverde en ook in Europees verband pijn deed. Toch is dat iets wat er volgens Jones bijhoort. “Je moet slechte tijden hebben, om goede tijden te krijgen. Wij weten precies waar we mee bezig zijn.”

Jones werd 37 jaar geleden geboren in Chicago (VS), ging later in Den Bosch spelen, deed een inburgeringsexamen en speelde daarna ook nog voor Oranje. Als rechterhand van bondscoach Toon van Helfteren was Sam Jones in september ook actief op het Europees kampioenschap. 

'Daar wil je altijd bij zijn'
“Als je dat niveau een keer hebt meegemaakt, dan wil je daar altijd bij zijn. Komende zomer ben ik  daarom weer betrokken bij de kwalificatie voor het volgende EK.” Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet duidelijk. 

Het contract van Jones in Den Bosch loopt af. Hoofdsponsor SPM Shoes & Boots stopt. Amerika is voor basketballers het ‘beloofde land’. Toch zijn maar heel weinig coaches hem voorgegaan die overstap van Nederland naar Amerika hebben gemaakt. 

Coach in Amerika
“Ik ben half Amerikaan, half Nederlander. Met mijn Nederlandse vrouw heb ik drie kinderen, ik wil dat ze beide culturen leren kennen. Natuurlijk word ik ooit coach in Amerika, als ik klaar ben ik Europa.” 

Of dat in 2016 al is? “Je weet het maar nooit, eerst worden we hopelijk weer kampioen.”

Sam Jones van SPM Shoeters gaat naar Amerika


128 kbps
00:21
print corrigeer
Publicatie: maandag 28 december 2015 - 22:27
Auteur: Leon Kersten

De Website van Sam Jones - BasketballJones.nl -   ---  Hier  ---

Artikel over de Clinician Sam Jones:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten