dinsdag 31 mei 2016

NEDERLAND 'VERNEDERLAND' / WE GLIJDEN STEEDS VERDER AF / DISCRIMINATIE - RACIAL PROFILING: Typhoon aangehouden door de politie vanwege te mooie auto!

Update 31-5-23h (nu met verklaring van de politie erbij; zie onderaan)


Uit 'De Tijd: KAMERVRAGEN OVER TYPHOON – DE RECONSTRUCTIE
LEVEN / 31-05-2016 / 13:50
DOOR SEBAS BOUQUET
192 SECONDEN LEESTIJD
Jonge leeftijd, een splinternieuwe luxe-auto en een donkere huidskleur? Dat kan niet pluis zijn, dacht de dienstdoende agent die rapper/zanger Typhoon gisterenmiddag staande hield. De politie heeft inmiddels excuses aangeboden voor het voorval, maar het kwaad was toen al lang geschied. De PvdA heeft inmiddels zelfs Kamervragen gesteld.

Het is maandagmiddag als Glenn de Randamie (Typhoon) een foto van zijn auto op zijn Instagram-account plaatst. Een prachtige bak waar menigeen jaloers op zal zijn, dat mag gezegd worden. De geplaatste filter over de foto lijkt nogal overbodig. Soit, het is Instagram. Typhoon plaatst bij de foto een tekst. Een flink verhaal. Inclusief hashtags.


Betreurt
De post van Typhoon wordt al snel opgepikt. Op het moment van schrijven staat de teller met likes al ruim over de 3000. De media duiken bovenop het onderwerp, en de politie reageert middels een officiële verklaring. ‘Politie betreurt onterechte controle rapper‘, luidt de kop. In het bericht gaat districtschef Arjan Mengerink verder in op het incident. “Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses.”

Kamervragen
Maar daar blijft het niet bij. De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het staande houden van Typhoon. PvdA-fractieleider Diederik Samsom zegt dat er sprake is van een structureel probleem. Op Facebook laat Samsom weten ‘verdrietig’ en ‘boos’ te zijn. GroenLinks-leider Jesse Klaver uit zich eveneens op Facebook. Samsom komt in gesprek over de actie van Typhoon met het NOS Radio 1 Journaal ook terug op het besluit van Sylvana Simons om de politiek in te gaan. Het maakte ‘een plat racisme los’, aldus Samsom. “Te gek voor woorden.” Samsom wil dat de discussie over het onderwerp in de samenleving doorgaat.

Typhoon ondertekende in juli vorig jaar een opiniestuk in de Volkskrant waarin wordt gepleit om racisme en discriminatie bij de Nederlandse politie te erkennen.


Dit zoals ik Typhoon tegen wil komen - o.a. in de Media -, FEEST!


**

Korpschef Akerboom: "Aanhouding Typhoon was inschattingsfout"

ANP, overgenmen van de site Radio1.nl:

dinsdag 31 mei 2016 | BNN | VARA | Redactie DeNieuws BV
"Discriminatie is geen schering en inslag bij de politie" dat zegt korpschef Erik Akerboom van de Landelijke Politie. Hij reageert daarmee op de aanhouding van rapper Typhoon gisterenavond. Volgens Akerboom is er een inschattingsfout gemaakt die direct door de agent is erkend.

Korschef Akerboom over aanhouding Typhoon
Luister live Toevoegen aan afspeellijst

Typhoon schreef gisterenavond op Facebook: "Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt." En hij is niet de enige.
Jair Schalkwijk strijdt met 'Controle Alt Delete' al drie jaar tegen etnisch profileren. "Toen ik de post van Typhoon las dacht ik het is vervelend voor hem dat het is hem overkomen, maar het is ook heel vervelend voor al die anderen die het dagelijks of wekelijks overkomt en die niet een excuses krijgen van de politie."

Advocaat Gerald Roethof is een ervaringsdeskundige. "Hoe beter de praktijk ging, hoe vaker ik staande gehouden werd. Bij de politie ben ik inmiddels een bekende Amsterdammer, maar de jonge agenten kunnen het nog steeds niet laten." Ook sociaal ondernemer en publicist Cemil Yilmaz heeft er vaak mee te maken. "Ik werk wel gewoon mee, maar vraag wel altijd of ze beseffen wat het doet met degene die in de auto zit."

"Politiemensen moeten vaak in een fractie van een seconde keuzes maken. Hen wordt geleerd om dit doen op basis van informatie, gedrag en soms ook kleding. Zeker niet op basis van alleen etniciteit", zegt Akerboom. Volgens de korpschef is discriminatie niet de dagelijkse praktijk, maar dat wil volgens hem niet zeggen dat het bij de politie niet voorkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten