woensdag 7 februari 2018

ACHTERLIJKE VOETBAL GLADIOLEN VS. VERSTANDIGE 17-JARIGE MET LEF / VK LEZERSBRIEF: 'Opinie: Transgendergrap René van der Gijp is geen humor meer'

René van der Gijp verkleed als transgender.
Waar een(1!) 17-jarige van meer verstand en gevoel  blijk kan geven dan een hele tafel met Achterlijke Gladiolen!

AART DEKKER

René van der Gijp verkleed als transgender. ©

Opinie: Transgendergrap René van der Gijp is geen humor meer

Satire is heerlijk, maar ergens ligt toch wel een grens?

 

Johan Derksen en René van der Gijp maken het voetballers nog moeilijker om uit de kast te komen.


In de uitzending van Voetbal Inside van vrijdagavond zat René van der Gijp verkleed als vrouw aan tafel. Hij deed alsof hij transgender was. Ze schaterden het uit van het lachen. En door Johan Derksen werd nog even toegevoegd dat we toch niet moeten doen alsof transgenders normaal zijn. Dat alles gebeurde omdat de journalist Bo van Spilbeeck zo ontzettend moedig durfde te zijn om bekend te maken dat ze verder door het leven wil als vrouw. Wat uiteraard reden genoeg was om haar eens flink belachelijk te maken. De reacties op sociale media van het oh zo accepterende Nederland stroomden weer binnen.

'Genderneutraal Nederland moet nog eens een lekker flesje azijn open draaien.' 'Je mag tegenwoordig nergens meer een grap over maken.' 'Je weet dat je naar een satirisch programma zit te kijken en als je zieltje daar niet tegen kan, moet je niet kijken.' En dit is maar een greep uit de negatieve reacties.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
De KNVB is hard bezig om zich in te zetten voor meer diversiteit en openheid binnen het voetbal, maar de heren van Voetbal Inside zijn niet bereid om daar ook maar een vinger voor uit te steken
Vol ongeloof scroll ik door al die berichten. Natuurlijk is satire heerlijk om naar te kijken, maar ergens ligt toch zeker wel een grens? Een aantal vrienden van mij maakt de meest geweldige woordgrappen over potten en ik kan daar als lesbienne enorm om lachen. Van mijn vrienden weet ik dat ze geen problemen hebben met mijn geaardheid en dan zijn die grappen niets meer dan humor. Van Derksen en Van der Gijp weet ik echter dat ze transgenders en ook homoseksuelen niet bepaald accepteren. En daar ligt het verschil.

Natuurlijk kan ik zappen als een programma mij niet interesseert, maar stel je eens voor: je bent erachter gekomen dat je je eigenlijk het andere geslacht voelt en erover twijfelt om dat op je club te gaan vertellen. Ik zou na het zien van dit programma dat idee direct uit mijn hoofd zetten. Binnen de voetbalwereld is het verdomd moeilijk om uit de kast te komen.

De helft van de lesbische, homo- en biseksuele jongeren durft op de sportclub niet uit te komen voor hun geaardheid. En een kwart van de niet-sportende transgenders geeft aan dat zij niet sporten vanwege het feit dat ze transgender zijn. De KNVB is hard bezig om zich in te zetten voor meer diversiteit en openheid binnen het voetbal, maar de heren van Voetbal Inside zijn niet bereid om daar ook maar een vinger voor uit te steken.
Al heb ik als klein, 17-jarig meisje misschien niet zoveel te zeggen hier, mijn strijdlust om ook maar iets te kunnen veranderen aan deze wereld is groter dan mijn angst
Dat iemand het zo stelselmatig bespotten van een minderheidsgroep oké vindt, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. En stelselmatig is het zeker. Ik citeer Van der Gijp in 2013: 'Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen.' Onlangs zei hij: 'Voetbal is geen sport voor homo's. (...) Weet je wanneer je gaat voetballen? Op je zesde. Als je 14 bent dan ben je er klaar mee. Dan ga je in het weekend in een kapperszaak werken.' En verder vergeleek Derksen de Gay Pride met een bloemencorso van heren met een veer in hun reet. Helaas voor hen kun je een tweede kans niet eindeloos hergebruiken.

Als je deze grap in eerste instantie wel geslaagd vond, wil ik je uitdagen om eens stil te staan bij transgenders die uitgescholden en in elkaar geslagen worden in Nederland. Denk eens aan de voetballende transgenders die door het zien van dit programma hun teamgenoten toch maar niet vertellen wie ze eigenlijk zijn. En al heb ik als klein, 17-jarig meisje misschien niet zoveel te zeggen hier, mijn strijdlust om ook maar iets te kunnen veranderen aan deze wereld is groter dan mijn angst.

Aanvullingen en verbeteringen: De 17-jarige scholier die dit stuk heeft geschreven, blijkt een schuilnaam te hebben gebruikt. Haar echte identiteit is bij de redactie bekend. Ze vond het spannend om zich op deze leeftijd in het openbaar uit te spreken over dit onderwerp en verzuimde de redactie in te lichten over haar ware identiteit. Ze wil nog steeds anoniem blijven, maar betreurt dat ze niet direct heeft aangegeven dat ze onder pseudoniem schreef. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten