woensdag 7 februari 2018

COLUMNIST AART DEKKER / GRONINGEN WOENSDAG; 'Kraken, Kraakt, Gekraakt; een Kraker! - Preview Donar Vs. Mons/Bergen(BEL) / FIBA EUROCUP

Het is Woensdag en het vriest buiten -in de avond en nacht- dat het Kraakt.

In MartiniPlaza zal het daarentegen zinderen; de zaal kan wel een stootje hebben, maar misschien dat het Uitverkochte Huis voor wat positieve Man-made trillingen kan zorgen?

Donar speelde al ongelofelijk veel wedstrijden; Stephen Domingo Kraakte in de verloren uitwedstrijd tegen Mons zijn knie; hij wordt vervangen door Bradford Burgess. Bij meer spelers -vooral de wat ouderen- zal er ook af en toe wat Kraken; maar ik verwacht en hoop dat ze er vanavond allemaal staan!

Thuis is Donar een voor Europese tegenstanders vrijwel niet te Kraken Noot, maar de tegenstander van vanavond -waarvan gewonnen moet worden om de Europese knock-out-fase te bereiken, dat lukte Groningen nog niet eerder!- was in de heenwedstrijd een van de weinigen die Donar wel wist te Kraken.

Het wordt dus -alweer- een Kraker van de Eerste orde!!

In mijn ogen maakt Donar Groningen dit seizoen het slot van een ware transformatie door, niet eens zozeer het team/de club zelf -daar werd de mindset al een stuk eerder veranderd- maar wel het geheel aan club/organisatie, team en staf, en vooral het publiek en de groeiende media-aandacht en perceptie van wat er in Groningen de laatste paar jaar aan het gebeuren en groeien is.

En de koek lijkt nog lang niet op. Donar is bezig met een voor Nederlandse begrippen ongekende serie wedstrijden; vanavond is de 18e Europese wedstrijd! Heel veel spannende wedstrijden ook, met af en toe een echt uit zijn slof schietende Groningse ploeg, en een heel enkele keer een wedstrijd die tegenvalt en ruim verloren gaat.
Dat uit zich ook in een groeiend zelfvertrouwen en inzicht in eigen kunnen, en dus ook in de benodigde ervaring om misschien nog wel verder te komen dan het voorlopige doel: het bereiken van de Knock-out-fase van het Europese Bekeren. Je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is, maar als die Knock-out-fase vanavond bereikt zou worden, dus na alweer een grote schifting van kaf en koren, wordt het deelnemersveld elke ronde gehalveerd; wie weet waar de club dan uit gaat komen...
Laten we nog eens even terugkijken naar de Gekraakte Tegenstanders, hoe hebben die het gedaan?
In de vorige Groepsfase werd tegen ESSM Le Portel thuis gewonnen, en uit -met een iets groter verschil- verloren; die club staat nu op 5:0, en is dus allang geplaatst.
In de Play-in voor de Fiba Champions League werd Bakken Bears uit Denemarken uitgeschakeld; dat team staat eerste in zijn groep met een 4:1, kan ook niet meer ingehaald worden, en gaat dus ook door.
Movistar Estudiantes Madrid, dat Donar na twee gelijke spelen, op de meet in de Verlenging uit de Fiba Chamions League knikkerde, eindigde in die hogere Europese Competitie met vier ploegen gelijk op de 3e t/m 6e plaats, en overleefde de schifting daar op onderling resultaat niet. Maar dit team heeft via een toch wel wat wonderlijke constructie wel het recht om in de Fiba Europe Cup in te stromen, maar...is dat niet verplicht te doen...
Volgens mij valt uit het bovenstaande af te leiden dat Donar Groningen ook nog eens een met sterke tegenstanders bezaaid pad heeft afgelegd.Conclusies:
1) Je moet het elke wedstrijd maar weer waarmaken, maar Donar is op dit Europese niveau een sterke tegenstander, en er zou dus nog weleens (veel) meer in het vat kunnen blijken te zitten!
2) Wat het spelen van Europees Basketball met je team doet -zowel ten goede(meestal op de langere termijn), als ten slechte(veelal op de kortere termijn)- dat laat het nipt door Donar uitgeschakelde Antwerp Giants wel zien; zat het ten tijde van de twee nipte wedstrijden tegen Donar in België in een flinke dip, maar sinds men van een 'twee-keer-per-week-schema' terug kon schakelen naar een 'een-per-week' heeft het team vleugels gekregen. Dat is o.a. te zien in de volgende clip:
Video-demonstratie-van-giants-antwerp-54603
Dat belooft dus niet veel goeds voor de andere deelnemers aan de DBL, de Nederlandse Competitie; die hebben nu af een toe wat meer kans doordat ze tegen een vermoeid en anders gefocust Donar moeten spelen, maar straks...andere koek!Winnen tegen Mons/Bergen betekent dat Donar doorgaat. Maar bij verlies is ook nog niet alles verloren. Het wordt dan wel heel ingewikkeld; lees het --- Hier ---De wedstrijd is op vele manieren Live te volgen; lees bij Eric Boorsma --- Hier --- hoe.En mocht je om 19:00h nog andere dingen te doen hebben, dan is de wedstrijd later op de Fiba EuroCup-site ook terug te kijken (of via Facebook).Kijken en genieten dus!

AART DEKKERLees ook dit verhaal -via Topics.nl-  van de Volkskrant: 'Donar-is-geen-kanonnenvoer-meer-in-het-europese-basketbal'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten