vrijdag 23 februari 2018

NA 23 JAAR EINDELIJK WEER...EEN ELFSTEDENTOCHT? NEE (Nog niet) - Wel: Topbasketball Terug in Mechelen (Belgie)

Deze post stond al een tijdje klaar om af te maken en te plaatsen. Tijdgebrek, andere prioriteiten...

Er waren in de Elfsteden-kringen en onder schaatsliefhebbers nogal wat redelijk beargumenteerde stellingen dat 2018 weer een strenge winter een een Elfstedentocht zou brengen. Helemaal niet zo fout gedacht als je de weersontwikkelingen van deze winter bekijkt, en...het kan nog steeds, alleen wordt het dan december 2018. Maar misschien ook niet, want je ziet dat het aan onze kant van de Noordpool steeds later gaat vriezen, ook in het Hoge Noorden, en dan denk ik meer aan Lapland, Finland -die richting- dan aan Groningen.

Maar dan toch; het is bijna maart en het gaat heel hard vriezen, iets wat ik me niet kan herinneren. Wel dat het in maart flink vroor, maar dan kwam dat na een toch al lange, koude winter...en dat is nu natuurlijk totaal niet het geval...

Meer over het actuele weer: 'Nieuws.weeronline.nl/18-02-2018-als-de-dagen-lengen-gaan-de-nachten-strengen/' En over de staat van het Schaatsijs:  'http://ijsverwachting.blogspot.nl/'

***

Maar dat was helemaal niet het beoogde onderwerp van deze post. Die was opgehangen aan eerst een bericht dat er -na ook al iets van 23 jaar zonder- weer Topbasketball (door een fusie van clubs) terug komt in Mechelen, België. 

Voor basketballers van zo ongeveer mijn generatie was Racing Maes Pils Mechelen een Legendarische naam in het Basketball; toen een Europese Topper, met als een van de vele Sterren, de ook al Legendarische naam Rick Samaey. Maar daar bleef het niet bij; en de weken nadat ik er voor het eerst over las, kwamen er steeds meer berichten van verhuizende en/of fuserende clubs.

Dus vroeg ik me af: is er (misschien) sprake van een trend? En: waar komt die vandaan, en waar gaat het naar toe?

Voor mezelf -maar dat terzijde- zit er ook nog een persoonlijk tintje aan 'Racing Maes Mechelen'; als ik het me goed herinner speelden we er ooit een oefenwedstrijd, dat ik een of enkele malen tegen Willebroek speelde weet ik wel zeker. Die club verhuist nu naar Mechelen, brengt dus hoog niveau basketball terug in die plaats met de legendarische naam, maar verdwijnt dus van de kaart als zelfstandige club op het landelijke niveau.

Misschien dat een van mijn Belgische lezers eens een licht kan laten schijnen op deze trend? Het ontbreekt mij aan tijd om er flink in te duiken... Heeft het met Zalen te maken? Met Publiek misschien?

AART DEKKER


Zomaar wat andere berichten met fusie-achtige ontwikkelingen:

'Hhbvl.be/cnt/dmf20180123_03315914/limburg-united-en-cuva-houthalen-helchteren-fuseren'

**

Kangoeroes Basket ruilt Willebroek voor Mechelen

do 25/01/2018 - 20:27 Vanaf volgend seizoen heeft Mechelen weer een basketbalclub op het hoogste niveau. Kangoeroes Basket maakte vandaag bekend dat het zal verhuizen naar Mechelen. "Dankzij het positieve onthaal van de stad", klinkt het.

Licentievoorwaarden

"Na 5 seizoenen (sinds 2013-2014) in de Pro Basketbal League verhuist Kangoeroes Basket van de gemeente Willebroek naar de stad Mechelen vanaf het seizoen 2018-2019", meldt de club in een persbericht.
De belangrijkste beweegreden: de licentievereisten waarvoor de club in zijn eerste seizoenen uitstel verkregen had. In Willebroek werd geen alternatief gevonden om "op korte termijn aan de vereisten van de Pro League te voldoen, het bestaan van de club te blijven verzekeren en verdere groei te verwezenlijken".
"De uiteindelijke beslissing om de club te verhuizen naar Mechelen komt er dankzij het zeer positieve onthaal vanuit de stad Mechelen, waar men nog steeds kan terugblikken op de successen van het toenmalige Racing Mechelen en waar men een zeer goed draaiende (jeugd)werking van Pitzemburg Basket Mechelen heeft."

Nieuwe topsporthal

Hoe zien de verhuisplannen er concreet uit? "Vanaf de start van het seizoen 2018-2019 zal Kangoeroes Basket Willebroek omgedoopt worden tot Kangoeroes Basket Mechelen. Er zal bovendien een fusie plaatsvinden met Pitzemburg Basket Mechelen. Als club zullen we onze gezamenlijke werking behouden in zowel Willebroek als Mechelen, met respectievelijk onze eigen Academies."
"Op middellange termijn zullen de wedstrijden in Mechelen verhuizen van de Winketkaai naar de nog te bouwen topsporthal in de Arsenaal wijk op de Ragheno-site achter het station van Mechelen."
"Nu Kangoeroes Basket als club heeft toegezegd om topbasketbal weer naar Mechelen te brengen, heeft de club nu ook de mogelijkheid om een A-Licentie aan te vragen en zo op termijn te kunnen streven en meedingen naar Europees basketbal, iets wat ook de jeugdwerking ten goede komt", klinkt het nog.

Geschiedenis in Mechelen

De Winketkaai, die zo'n 1.500 toeschouwers kan ontvangen, ademt basketbalgeschiedenis. Het was jarenlang de thuisbasis van RC Mechelen, dat 15 keer Belgisch kampioen werd en 9 keer de Beker won.

Onder het bewind van Lucien Van Kersschaever domineerde de club met spelers zoals Rik Samaey, Eric Struelens, Marc Deheneffe en Bill Varner het Belgische basketbal. In 1995 volgde een fusie met Sobabee tot Basket Antwerp, de voorloper van de huidige Antwerp Giants.

**

http://sporza.be/cm/sporza/zaal/basketbal/1.3132756

https://news.google.com/news/story/http:%2F%2Fwww.nieuwsblad.be%2Fcnt%2Fdmf20180125_03321514?hl=nl&ned=nl_nl&gl=NL

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180125_03321508

https://www.hln.be/sport/meer-sport/basketbalclub-kangoeroes-willebroek-verhuist-naar-mechelen~a4499bf0

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180125_03321514

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180124_03319249

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180123_03317080

Geen opmerkingen:

Een reactie posten