dinsdag 25 september 2018

SHARTIE AART DEKKER / DBL NIEUWS / NEW HEROES BASKETBALL DEN BOSCH: Den Bosch Zwaait Akerboom Jr. uit en Eert Jr. &Sr. door Vernoemen Tribune en 'Retiren' Shirt Nr. 12

Drie Generaties Akerboom in een Beeld aan het Slot van een Voorbeeldige Ceremonie (Foto overgenomen van 'New Heroes Basketball')

SHARTIE: 'Traditie & Respect - Laten We Afspreken dat Dit de Norm Wordt als Belangrijke Spelers Afscheid Nemen!'

'We' -het Nederlandse Basketball- zijn er niet zo goed in -wat zeg ik; we zijn er ronduit slecht in!- om goed met mensen om te gaan in het Nederlandse Basketball, en zeker ook als het 'Onze Helden' betreft. En het zou een goede zaak zijn als 'we' het Voorbeeld dat New Heroes Den Bosch afgelopen zondag gaf tot Norm verheffen.

Zondag 23 september naam Kees Akerboom Jr. afscheid van zijn carrière als Speler bij de club waar zowel hij als zijn vader -een generatie eerder- het leeuwendeel van zijn loopbaan als Professionele Speler doorbrachten.

Eerlijk gezegd vond ik de publiciteit vooraf nogal mager -en het aantal aanwezige Fans navenant- maar de vorm waarin een en ander was gegoten Voorbeeldig; het was een mooie, en ik denk voor velen emotionele middag. De Basketball-community van buiten Den Bosch liet het vrijwel helemaal afweten; of de beperkte berichtgeving vooraf daar de oorzaak van was, of dat het kwam doordat het tijdens het begin van een nieuw basketball-seizoen voor velen spitsuur is, weet ik niet. Maar er zijn nog wel wat vlekjes weg te werken; het Nederlandse Basketball is Kees Akerboom Jr. best veel verschuldigd.

Het was een reactie die typerend is voor Kees Jr. dat hij -toen ik hem met een idee voor meer overviel- reageerde met "Weet je, ik ben de eerste die zo'n wedstrijd krijgt; er zijn er zoveel meer die ook zoiets zouden hebben verdiend -zouden moeten krijgen-..."

Misschien bedoelde hij 'de eerste...in Den Bosch'? Eerlijk gezegd weet ik niet precies of er inderdaad nog nooit zoiets is georganiseerd in Den Bosch. Buiten Den Bosch in ieder geval wel, maar ook in de rest van Nederland zijn ze op de vingers van slechts enkele handen te tellen over de periode die ik bewust heb meegemaakt in de 43 jaar dat ik in het basketball rondloop.

Er is dus nog wel wat in te halen...

Mensen die het verdienen Respect betonen, traditie opbouwen en de Geschiedenis van het Nederlandse Basketball koesteren; het is allemaal belangrijk voor een solide toekomst van onze mooie sport.

New Heroes koesterde zondag twee van zijn Grootste Helden, ik hoop dat de club zelf, maar ook alle andere clubs er een goed voorbeeld in zien dat navolging behoeft!

AART DEKKER

Hieronder de berichtgeving van de DBL-site, originele Post   ---  Hier  ---

Den Bosch zwaait Akerboom uit

Door Rob de Keijzer
 

DEN BOSCH, 23 september 2018 - Je ziet het tijdens de wissel in de laatste minuut van zijn ‘retirement game’ al. Dit is niks voor Kees Akerboom. Laat hem maar schieten en spelen, dat in de spotlights staan mogen anderen doen. Maar vandaag kwam hij er echt niet onderuit.


Op één minuut voor het einde werd hij gewisseld tijdens zijn laatste wedstrijd. Een beetje onwennig (nog steeds na vele jaren topbasketbal) nam hij de staande ovatie in ontvangst. Toen die maar door bleef gaan, vond hij het op een gegeven moment welletjes en ging hij zitten. Kees Akerboom. Schutter van beroep. Maar sinds vandaag niet meer.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd Akerboom toegesproken door de wethouder van Sport van de gemeente ’s-Hertogenbosch Huib van Olden. Ook werd hij onderscheiden met de sportpenning van de stad. De wedstrijd was er eentje tussen zijn oude maten van Black Eagles uit Rosmalen en een team met spelers die hij tijdens zijn carrière tegen was gekomen. Dat het gelegenheidsteam met 39-43 ( 2 x 10 minuten) won, was van ondergeschikt belang. Het was een mooie gelegenheid voor Akerboom om te laten zien dat zijn vizier nog steeds op scherp staat getuige zijn 22 punten.

Na de wedstrijd kwam nogmaals die staande ovatie. Minutenlang klaterde het geluid van de tribunes. “Topsport doe je niet alleen”, sprak Bob van Oosterhout. Op dat moment kwamen zijn kinderen en vrouw het veld op en werd het Kees, en vele supporters, inclusief ondergetekende, even te veel. Sport kan soms zo mooi zijn en dit was zo’n moment. Uit handen van Bob van Oosterhout kreeg Akerboom een bal met alle handtekeningen van de spelers die die middag mee gedaan hadden.

Daarna gebeurde er iets unieks in de Nederlandse basketballwereld. “ Het is iets wat je vaak ziet in Amerika, als topsporters stoppen”, vertelde Van Oosterhout verder. “Maar we vonden dit wel een uniek moment om mee te starten. Vanaf vandaag zal in Den Bosch nooit meer een speler spelen onder nummer 12. Want we gaan het shirt ophangen in de nok van de Maaspoort.”

Tot slot van de speech werd ook nog bekend dat de tribune aan de lange zijde vanaf vandaag de Kees Akerboom tribune zal heten. Daar ging een 3- point shooting contest aan vooraf met zijn vader, Kees Akerboom sr. 

Aan het eind nam Kees Akerboom zelf het woord. Hij was dankbaar voor alle jaren bij de club, bedankte zijn familie, vrienden en zijn vrouw en gaf heel eerlijk toe dat hij had geprobeerd om hier onderuit te komen. Gelukkig is dat niet gelukt en hebben de supporters van Den Bosch, en vele andere basketballiefhebbers,  op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun schutter Kees Akerboom.

Kees Akerboom zwaait nog één laatste keer naar de supporters.
   © Robert Verboon
***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten