donderdag 27 september 2018

SHARTIE COLUMNIST AART DEKKER: 'Altijd Wat...' - VERSLAG/EVALUATIE WILLIAM PLOMP: Donar Vs. Fribourg / 2e RONDE PLAY-IN FIBA CHAMPIONS LEAGUE /

Donar-speler Jason Dourisseau in een gevecht om de bal met Andre Williamson van Fribourg.
foto jan Kanning

 

 

 

 

 

 

 

Donar heeft huiswerk voor vrijdag op rapport

Thomas Koenis en Drago Pasalic hebben nog niet de vorm bij Donar

Het is niet onoverkomelijk, maar wil Donar uitzicht blijven houden op de Champions League, dan is er een hoop huiswerk te doen. Fribourg Olympic was gisteravond in Martiniplaza met 67-72 te sterk. Vrijdag is de return.

Cijfers:

  Cunningham 6
Wall 4
Gipson 5,5
Dourisseau 6
Hammink 6
Koenis 5,5
Mast 6,5
Callahan 6
Pasalic 5
Slagter 7

Coach Braal 5

Teamprestatie 5

Scheidsrechters 7

Donar

67

Fribourg

72

 


De ene wedstrijd is de andere niet, zoveel was gisteravond wel duidelijk in Martiniplaza. Zaterdag stond het publiek er nog op de banken. Zo soepel als Donar toen draaide tegen Prishtina – de Groningse basketballers baarden opzien door een verschil van twintig punten weg te werken tegen de Kosovaren - zo stroef ging het gisteravond in de tweede voorronde van de Champions League tegen Fribourg Olympic.

Na de knappe comeback in het tweeluik met Prishtina trof Donar in Fribourg een tegenstander van een ander kaliber. Met een beetje fantasie kan de opponent het Donar van Zwitserland worden genoemd. De kern van de selectie is bijvoorbeeld al wat langer bij elkaar is, iets waar de Groninger basketbaltrots de laatste jaren ook in slaagt. Er zijn geen uitgesproken sterren aanwezig bij Fribourg, waar net als bij de Groningers het teambasketbal hoog in het vaandel staat.

Met Petar Aleksic beschikt de kampioen van het Alpenland ook over een coach die al meerdere jaren aan het roer staat. Het verschil tussen beide teams zit hem met name in de negenmansrotatie van de Zwitsers, die daarmee iets kleiner is dan die van Donar, al moest coach Erik Braal gisteravond zijn nieuwe Amerikaan Grant Sitton missen wegens griep. Op Europees niveau is Fribourg nog een dreumes. In het team zit niet veel ervaring van buiten de landsgrenzen. Met twee jaar Bundesliga achter zijn naam speelde alleen comboguard en aanvoerder Chad Timberlake in het verleden in een grote competitie.

Timberlake liet zich alleen in het begin even gelden. Toch had Donar het verre van gemakkelijk in de eerste wedstrijd tegen de Zwitsers. In het eerste kwart werden de Groningers meteen op een flinke achterstand gezet. Het was met name de boomlange 32-jarige Senegalees Babacar Touré waar de thuisclub geen vat op kreeg. Dat had ook te maken met het feit dat de centers van Donar, Thomas Koenis en met name Drago Pasalic, nog niet de juiste vorm te pakken hebben.

Dankzij een driepunter van Teddy Gipson bleef de schade na het eerste kwart nog beperkt tot 11-18. Onder aanvoering van Arvin Slagter begon het in het tweede kwart iets beter te draaien bij Donar. De international gooide er een paar driepunters in. Toch bleven de Zwitsers stug verweer bieden. De tegenstander, die in de eerste voorronde van de Champions League verrassend het sterke Sarotov uit Rusland uitschakelde, deed niet  veel opvallends, maar bleef vooral rustig naar de vrije man zoeken om heel trefzeker de score steeds verder op te krikken.

Na 32-33 bij rust bleef Donar, dat ook in de afwerking niet scherp genoeg was, ook in de tweede helft grote moeite houden met het onverstoorbare Fribourg. Bij 61-61 kwamen de Groningers nog een keer langszij dankzij een driepunter van Jordan Callahan, maar in de slotminuten liepen de Zwitsers toch weer uit naar een kleine zege. Het kunnen vrijdag tijdens de return in Fribourg dure punten blijken, al leert de ervaring van eerdere Champions League-voorronden dat Donar over enorme veerkracht beschikt.

,,Fribourg was duidelijk beter voorbereid dan wij en ze speelden ook beter’’, vond Braal. ,,Ze hebben verdiend gewonnen. Bij ons liep het vanaf het begin af aan stroef. We misten veel schoten, waardoor het vertrouwen wegebde. Vanaf het tweede kwart begonnen we te vechten en kwamen we terug in de wedstrijd, maar het liep nooit zoals we het voor ogen hadden. Fribourg maakte de juiste schoten en verdedigde daarbij goed. Daar beten wij ons op stuk.’’

Bovenstaand artikel is overgenomen van 'e-pages.dk/dvhn/', het origineel en ongetwijfeld veel meer vind je   ---  Hier  ---


***

SHARTIE AART DEKKER

Altijd Wat...

Nog niet zo heel lang geleden was er binnen het overall zo fantastische Groningse Donar-publiek, een aanzienlijke minderheid die niets had met Internationaal (Club) Basketball; voor zover ik het op de grote afstand Den Haag-Groningen, en bij een beperkt aantal wedstrijden per seizoen die ik Live in MartiniPlaza kon bijwonen, kon beoordelen was het daarbij het meest gebezigde argument 'We/ze hebben er toch niets te zoeken', en dat betekende 'We/ze kunnen er toch niets winnen, dus is het weggegooid geld'... Soms werd deze negatieve insteek trouwens ook meegenomen naar (verre) uitwedstrijden en ging men nog een stapje verder; dan werd het negativisme -soms gedrenkt in alcohol- gericht op personen, meestal de coach, soms een of meer spelers. Ik heb mezelf daar weleens dusdanig aan geërgerd dat ik de groep Uitsupporters er stevig op aan heb gesproken, wel wetende dat het waarschijnlijk slechts een paar negativo's betrof, die het voor de overgrote rest aan het verzieken was. Dan reis je 400-500km om een Uitwedstrijd van je club te zien, en dan verpest je het voor iedereen?!? Kom op zeg... In mijn denken is het vooral aan die overgrote groep om degenen die het verkloten erop aan te spreken en corrigeren, maar dat is natuurlijk soms helemaal niet zo gemakkelijk.

De laatste jaren verbeterde niet alleen de algemene sfeer en werden 'de negativo's' blijkbaar goed bewerkt; ik merkte er nauwelijks meer iets van. Maar de grote winst voor Groningen en het gehele Nederlandse Basketball was dat steeds meer mensen zagen hoe fantastisch het spelen van Internationaal Basketball -juist in Groningen!- wel niet kon zijn. En vorig seizoen was het gevoelen volgens mij definitief gekanteld. En boekte Donar fantastische resultaten; hoezo 'Internationaal niets te zoeken?' Stel je eens voor dat een uitgerust Groningen het slechts van de DBL had moeten hebben? Ik zeg niet dat er dan nog minder verloren zou zijn in Nederland -maar de reden waarom in ieder geval wel- en de concurrentie compleet domineren, zou dat leuk zijn voor het publiek? En zou de ploeg zich dat ook zo goed ontwikkelen? De vragen stellen is ze beantwoorden...

Het seizoen 2018-2019 is voor Donar inmiddels ruim een maand bezig. Dat is kort, dan ben je nog lang niet op je best. Maar de helft van de Fiba Champions League Play-ins zit er alweer op. En Donar is inderdaad nog niet op zijn best, de tegenstanders waarschijnlijk ook niet. En ja; Donar staat op 1:2, en moet voor de tweede keer op rij een achterstand uit de eerste wedstrijd goedmaken. Is dat heel anders dan vorig seizoen> Volgens mij niet. Terwijl de tegenstanders dus weer sterker zijn dan vorig seizoen. Ik heb er een goed gevoel bij dat Donar de drie Ronden Play-ins deze keer wel gaat overleven. Bovendien is mijn indruk dat de wedstrijden spectaculair en het genieten meer dan waar zijn, en er wordt voor enthousiaste massa's publiek gespeeld. En het is dus nog steeds september hè!!! 

Ik heb de tijd, noch de energie, noch de gelegenheid om de wedstrijden allemaal in zijn geheel en/of Live te bekijken, en zo heb ik ook de gelegenheid niet om alles wat erover voorbijkomt op Sociale Media tot me te nemen. Toch heb ik de indruk dat het gezeur en gezeik weer een beetje de kop opsteekt; Het zou allemaal 'niet goed genoeg' zijn...

Belachelijk!

Natuurlijk; het team is nog niet op zijn best, en heeft een gruwelijk zwaar programma, en moest dit seizoen bovendien in de voorbereiding mensen missen door de bijna overlap van het clubprogramma met dat van de Orange Lions. Mag het dan af en toe een beetje stroever gaan?

Mijn advies aan die overgrote positieve meerderheid; druk dat gezeur en gezeik direct de kop in; laat het je plezier niet verzieken. 'I rest my case...for now...'

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten