donderdag 30 mei 2019

SHARTIE AART DEKKER / LINKSE VS. RECHTSE POLITIEK / SP / ARDERN (NZL) - TRUMP - TIMMER-/BRUSSELMANS: 'Progressieve kiezers helpen hun eigen helden om zeep' / GROENE COLUMNIST RUTGER VAN DER HOEVEN /

Jacinda Ardern, Premier NZL

CITAAT(Column 'Leiderschap' van Rutger vd Hoeven in de Groene, 27 maart 2019):

"Progressieve kiezers helpen hun eigen helden om zeep


Het was onvermijdelijk dat Ardern werd geprojecteerd als progressief antwoord op Donald Trump en de rechts-populistische leiders die hij inspireert. Er ontbrandde een Jacinda-mania, met Ardern als anti-Trump. ‘De VS verdienen een leider zoals Jacinda Ardern’, schreef The New York Times: Ardern als fotonegatief van de blond-oranje president. Toch is te voorspellen dat Ardern sneller de grond weer zal raken dan Donald Trump. Dat suggereert de logica van onze tijd in ieder geval, waarin progressieve politiek steeds meer wordt gekenmerkt door een ethisch appèl om het juiste te doen voor de samenleving en de wereld, en conservatieve politiek door een claim op doortastend leiderschap en een verbeelde gemeenschap. Deze tegenstelling maakt dat progressieve politiek ethisch volmaakte leiders nodig heeft en conservatieve politiek niet. En die ethisch volmaakte leiders bestaan niet: ook Ardern zal niet moreel volmaakt blijken te zijn."

**

SHARTIE AART DEKKER

Wat ik vond van het Brusselmans-spotje van de SP? Dit...


De SP heeft weer eens een Verkiezing verloren, dus zullen er wel wat mensen hebben gedacht 'Die Dekker is wel verdacht lang stil!' Dat was zo, maar had niet zoveel met het inmiddels beruchte 'Brusselmans-spotje' van de SP te maken, en meer met mijn eigen conditie. Maar dan nu toch maar achteraf nog even, wel zo gemakkelijk...  :)!

Ik begreep het spotje wel, en helemaal ongelijk had Ron Meyer -de dominante SP-voorzitter/ex-vakbond-man die inmiddels zijn vertrek heeft aangekondigd (kom daar bij Rechts eens om...)- niet met het beeld dat hij als SP wilde neerzetten; de ene Roda JC-supporter die de andere met een vliegende tackle neer probeert te halen. Alleen was er in principe 'op Links/bij de PvdA' niet meer te halen, en bovendien houden 'redelijke Nederlanders' -zelfs flink Linkse- niet van deze keiharde en ietwat simpele beeldtaal en aanvallen; het werkte dus ook niet, waarschijnlijk zelfs 'Tegen', en dan niet op de manier die de SP ooit groot maakte. Klasse dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt, alleen daarmee gaat de SP niet 'onmiddellijk en als een dolle' vooruit, zelfs niet al 'barst Lillian Marijnissen nog steeds van de energie' (wat niet gelogen is denk ik, maar dat terzijde)...

Keer op keer hoor je bij de politieke pundits dat er maar een remedie is voor Links: een (1) Grote Verenigde Linkse Partij, in plaats van elkaar vliegen afvangen op Links. Daar geloof ik dus helemaal niet in; is Rechts in Nederland kleiner geworden door de elkaar vliegen afvangende Verdonk-, Rutte- en Dijkhoff-VVD'ers, LPF'ers, Wilders/PVV'ers, Baudet/FvD'ers (en die vele andere Rechtse Windbuilen en Leeghoofden)? Dacht het niet; Rechts groeide alleen maar..!

Maar Links ontbreekt het nog wel steeds aan een sterke en gedeelde Nieuwe Boodschap waarmee het de strijd VOOR de nieuwe tijd aan kan tegen Rechts -dat het met Diverse smaken TEGEN (tegen allochtonen en immigrantie, tegen een stevige klimaat-politiek, maar voor Zwarte Piet als anderen daar tegen zijn) en op Angst inspelende tactieken veel gemakkelijker heeft.

En daarnaast valt men elkaar inderdaad teveel en op de verkeerde manier aan; de echte tegenstanders zitten natuurlijk niet op Links, en dat verklaard denk ik de winst van de 'Timmermans-PvdA' deze keer; hij had tenminste iets waar hij VOOR was en dat hij met hart en ziel naar voren bracht. Het kan dus wel, zelfs als er wel wat smetjes op die boodschap zitten (want dat waren de punten die de SP best wel terecht naar voren bracht).

En daarnaast blijft de strijd voor Linkse Politici veel lastiger; een VVD'er mag best Pathologisch Liegen, Bedriegen en informatie achterhouden - wie verwacht er iets anders van Rutte?!? - laat staan dat er hoge normen gelden voor Baudet of Wilders... En die handicap moet dus door een extra sterk verhaal worden gecompenseerd, en dus ook door langdurig Samenwerken met al de Progressieve, Sociale en Weldenkende Partijen (zoals D66, GL, CU, PvdA, SP, PvdD, en eventueel nog meer) en dat kost heel veel tijd; want het Verraad van Diederik Samsom (en daar waren Asscher Dijsselbloem en Timmermans, e.v.a. natuurlijk ook al bij; dat is denk ik ook een verklaring voor de azijn van Meyer!) van een jaar of vijf, zes geleden werkt nog steeds door in de psyche van veel linkse kiezers... Ook door de hoge normen die dus wel aan Linkse, maar veel minder aan Rechtse politici worden opgelegd; en daar gaat het citaat hierboven dus over...

(AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten