woensdag 24 mei 2023

HET GROTE Arik Shivek INTERVIEW DEEL-4: Hoe Piet Meijer Shivek langzaam warm maakte om Amsterdam Astronauts te komen coachen - En welke rol de AHBW daarin speelde. / COACH / COACHING / MANNEN BASKETBALL / ISRAËL EN NEDERLAND /

 

Alhoewel Arik Shivek Nederland door basketball al veel eerder bezocht  - als coach van Israëlische club teams die aan de Basketball Week deelnamen, voor het eerst in 1992 -  kwam hij pas echt naar Nederland om te werken en wonen toen hij in 2003 coach werd van de Demon Astronauts Amsterdam. 

Het kostte GM Piet Meijer jaren om dat voor elkaar te krijgen. Shivek vertelt hoe dat ging.

  

 

 

Maar die (Amsterdam) Haarlem Basketball Week speelde wel degelijk een flinke rol in het warm maken van Shivek voor Nederland. 

 

Dus we praten door over dit geweldige evenement, hoe het in Israël beroemd en geliefd was, wat het betekende voor de carrière van Shivek zelf. Het was de eerste keer dat hij in Nederland een groot maar onverwacht succes boekte. 

 

Hij werd  - veel later, ook een van de weinige, zo niet enige, die als coach de (A)HBW meerdere keren, met verschillende teams won. 

 

We bespreken ook wat de betekenis was voor het Nederlandse Basketball. En over de leegte die het verdwijnen van dit unieke toernooi achterliet in de Nederlandse Basketball Community, en hoe we dat gat ooit zouden kunnen vullen. 

 

Shivek spreekt ook zijn liefde voor Nederland en Amsterdam uit  -  het voelt als zijn tweede ´thuis´ na Netanya. In dit segment vallen vele namen uit het verleden en heden van het Nederlandse Basketball... Ton Boot, Kees Akerboom Sr, Eric Buis, Peter van Noord, Frank Voskuylen, Rolf Franke, Nashua Den Bosch, Paul Thompson, e.v.a. 


 

 

More about coach Arik Shivek: https://en.wikipedia.org/wiki/Arik_Sh... 

Interview & research: Aart Dekker, https://aartdekker.blogspot.com 

Camera & sound: Jeroen Beumer JBE Productions 

Video editor: Arie in 't Veld

Leeswijzer van het Grote Arik Shivek Interview


Prelude: UPDATED Column 'Mastercoach' door Aart Dekker


In welke rol van Arik Shivek het meeste kunnen betekenen voor het Nederlandse Basketball? Als Hoofd-OLA, Aanjager van het Masterplan Basketball, Bondscoach Mannen en Coach van de Coaches!

Deze Column is in licht aangepaste vorm ten opzichte van de eerdere versie --- Hier --- te lezen. Online sinds 19 mei 2023



Deel-1: Waarom dit interview? Waarom kwam Shivek terug naar Nederland?

Wat behelst zijn huidige taak als Hoofd-coach van de Orange Lions Academy Mannen (OLA)? Wat is OLA eigenlijk? Hoe werkt het en waar staat OLA nu nationaal en internationaal? Mening over controverses en het imago van OLA?

Online sinds 19 mei 2023 en --- Hier --- te lezen.



Deel-2: Anderen over Shivek(1) – OLA-staffers en -spelers over Arik Shivek.

Hoe is hij als persoon, als coach, als coach van de coaches en visionair? Hammerstein, Peters, Ngouateu, De Vaal en Lemes.

On-line: 20 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---


 

Deel-3: Hoe werd Shivek coach en hoe ontwikkelde hij zich tot een Top-coach? “Hoe word je een goede coach?”

Arik Shivek over zijn jeugd, zijn start als coach, leren en het vragen van advies. Over het noodzakelijke vermogen je aan te passen aan situaties, mensen en culturen. Ari betekent ´Lion´. En de successen in Israël.

On-line: 23 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-4: Zijn komst naar Nederland. Coachen in de (A)HBW en zijn komst naar ABC Amsterdam

Arik verlaat Israël en komt naar Amsterdam, en wat Piet Meijer daar mee te maken had. Over coachen op de AHBW en de impact op zijn carrière en de betekenis van de AHBW in Israël en Nederland.

On-line: 24 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-5: Coachen bij Amsterdam, Antwerpen, wederom Amsterdam en Mons.

Over de successen met de Astronauts van ABC Amsterdam, en het 5-jaren-plan om bij de Europese Top te gaan horen. Over scheve ogen tegenover ambitie, succes en solidariteit en het stijgen van het algehele niveau als er een team domineert.

On-line: rond 26 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-6: Anderen over Shivek (2) en publicatie(s) over de periode van Deel-5.

Ferry Steenmetz, en anderen.


Een NRC-verhaal met Roel Pieper over de ambities van Amsterdam

On-line: rond 28 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-7: Het Masterplan en het opleiden van coaches. De essentie van het Masterplan.

Hoe leidt men in Israël coaches op? Over het managen van Nationale Jeugd Teams in Nederland en Israël. Over het opleiden van coaches in Nederland – ´er moet veel veranderen!´ De essentie van het Masterplan. En hoe Nederland Internationaal Topbasketball kan terugkrijgen...promoot het (beter)!

On-line: rond 30 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-8: Clinic(s) waarin Shivek de speelstijl neerlegt voor het Nederlandse Basketball

...deze zou in ieder geval bij alle Nationale Teams de basis van het spelconcept moeten zijn. (Deze zijn al te vinden via de NBB-kanalen)

On-line: rond 1 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-9: De Toekomst van het Nederlandse Basketball: meer divers basketball, de rol van de media en accommodaties en het belang van Samenwerking.

De rol die schoolbasketball speelt in Israël en de noodzaak van balans brengen voor spelers die op meerdere niveaus-in meerdere teams (tegelijk) spelen. Het verschil in media-aandacht in Israël en Nederland. Het belang van samenwerking. Het belang van meer en betere Basketball-arena´s.

On-line: rond 3 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---


Epiloog What's next for Arik Shivek? En eventueel laatste ontwikkelingen.

Arik Shivek over zijn plannen voor de toekomst.

On-line: rond 5 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---

 

(*) Over automatische vertaling in YouTube:


Om ondertitels bij de video’s te zien:

klik onderin de YouTube player op het CC icoon.

Via het tandwiel icoon kun je de gewenste taal kiezen.


Watching the videos with subtitles:

click the CC icon in the bottom part of the YouTube player.

Click the cog icon to select your language.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten