dinsdag 7 september 2010

De Blunders van Bos

Het is geen geheim: ik ben voor Links (in de politiek). Links dat is volgens mij: SP, Groen Links (al kan je inmiddels vraagtekens zetten bij het gehalte aan 'Links' van sommige sociaal economische standpunten van GL), PvdA, een beetje ook de Christen Unie (juist vooral sociaal economisch), en weer in veel mindere mate D66 (sociaal economisch gewoon Rechts), en zelfs de PVV (want die heeft immers de hele sociaal economische paragraaf van de SP gekaapt voor de laatste verkiezingen, en deze trouwens direct weer verkwanseld na de verkiezingen om maar 'mee te kunnen doen' met (extreem) Rechts; VVD en het CDA van Verhagen - een fraai staaltje kiezersbedrog!).

Ik vind dan ook al vele jaren dat 'Links' ook echt voor een Linkse Coalitie zou moeten gaan. Dan weten de kiezers ook voor de verkiezingen al waar ze eigenlijk op stemmen; Links of Rechts. Dus dat schreef ik vier jaar geleden ook aan Wouter Bos: "wees verstandig, committeer je nu al aan Links! En kies een paar echte linkse thema's als speerpunten!"

Zoals bekend: hij deed het niet. Hij wilde vooraf geen schepen verbranden, had gecalculeerd dat het CDA de beste mogelijkheid was voor de PvdA om te regeren, zag de SP vooral als een concurrent - en niet als een partij waarmee de PvdA veel deelt. We hebben allemaal kunnen zien waartoe die strategie geleid heeft.

Nu geloof ik dat Wouter Bos best integer is (relatief natuurlijk, want hoe integer kan je zijn in de politiek? Nou ja, het kan wel; Jan Marijnissen is een goed voorbeeld, maar die bleef dan ook buiten spel staan). Ik geloof dat Bos zijn hart op de goede plaats heeft. En ik denk dat hij erg intelligent en (in technische zin) capabel is. Maar hij is gewoon geen 'echte' politicus. Vergeleken met de machtspolitici binnen het CDA, en zeker bij Verhagen, is hij inderdaad (hij zei het zelf in een interview met de Volkskrant) 'een verschrikkelijke softie'. En dus solde het CDA met hem zolang hij het toeliet, en wordt hij nu als 'melaatse' door hen gezien en behandeld. CDA, maar ook VVD, zullen nog liever door de hel lopen dan met de PvdA gaan regeren zolang er andere opties zijn.

Dat Bos het stokje overgaf aan Job Cohen was een mooie move. Maar het gebeurde zo kort voor de verkiezingen dat er natuurlijk niet veel gesleuteld kon worden aan de PvdA strategie. Dus die bleef die van Bos, net zoals hij ook in het verkiezingsprogramma een zeer grote hand had. Dus ging de PvdA nog steeds niet voor Links. En dat is dus weer een blunder, dat blijkt nu wel weer...

Bos, en daarmee nog steeds ook de PvdA, is gewoon een beetje naïef...

Dus beste Job, bij deze: maak de bocht helemaal, ga vanaf nu vol voor Links. Dan sta je ook sterker als Links geen absolute meerderheid haalt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten