dinsdag 28 september 2010

Voetbal, Cruyff, Wakker Nederland en Andere Commentatoren

Het was zondag avond, en de Telegraaf-ghost-writer had de Grote Cruyff aan de lijn, en nee, 'Grote Cruyff' is niet negatief bedoeld; ik bedoel dan echt de Grote voetballer, de Grote voetbalcoach en de Mens Cruyff met een hoofdletter, natuurlijk is hij een groots sportman geweest, een belangerijke en succesvolle coach, en heeft hij behalve als sporter ook als Mens veel impact (gehad) op de samenleving. Niets negatiefs over Cruyff als fenomeen dus!
Maar goed, elke maandag moet er weer een column gevuld worden in de krant voor 'wakker nederland', juist ja, met kleine letters deze keer... Dus hadden journalist en Cruyff hun gebruikelijke zondagse contact, en ach, 'afzeiken' doet het altijd goed onder de wakkere nederlanders, Ajax had twee mindere potten achter de rug (ook al waren daar zeker in Madrid wel de nodige vergoeilijkende omstandigheden voor aan te stippen; géén Suarez, géén Vertonghen, en géén Evander Snoo (al zullen ze die als speler wellicht niet echt hebben gemist, zijn hartinfarct slechts twee dagen eerder zal voor vele jonge Ajaxieden een van de eerste reality checks wat betreft de eigen sterfelijkheid zijn geweest, en daarmee een flinke klap).

Maar als er weer eens sensatie gecreëerd moet worden voor de wakkere nederlanders, die immers niet uitblinken in gevoel voor nuance, dan doenb we dat toch; Goedkoop Scoren! (jaja, met hoofdletters dus...)

Dus werd Ajax werkelijk afgemaakt; niets deugde er van de club, de leiding, de coaches, de spelers en, natuurlijk, de opleiding. Onzin natuurlijk, en Cruyff onwaardig. Maar zoals gebruikelijk sprong het gehele journaille (zo las ik bijvoorbeeld stukken in Trouw die echt losgezongen waren van de realiteit) op de ophef, en blies een en ander nog eens extra ver buiten alle proporties. Empassent werden ook enkele Ajaxieden nog eens extra door het putje gespoeld; Demy de Zeeuw bijvoorbeeld zag alle hoeken en gaten van de riolen van wakker nederland en ver daarbuiten. Van enig respect voor deze Oranjeman was nergens sprake, behalve dan bij Coach Jol (jawel: grote letters!) die de Zeeuw in bescherming nam door hem te wisselen en in de luwte te zetten, maar hem ook een veer in de reet stak door te stellen dat zijn speler "een belangerijk was in de hierarchie, niveau Suarez (zeg maar)". Erg goed gedaan van Jol!

Vanavond kwam de Zeeuw dan ook terug in de basis tegen AC Milan. En Ajax speelde, na de wervelende wedstrijd tegen FC Twente, vanaf het begin geweldig. Later, na wat lullige (niet-) ingrepen van de scheidsrechter en de met 11-10 tot stand gekomen 1-1 van Milan, was het momentum weg/minder. Maar Ajax speelde zeker niet minder dan het Grote AC Milan, met de Grote Seedorf, Supersterren zoals Ibrahimovic.

Kortom: het is misschien nog steeds moeilijk voor Ajax, maar zo slecht als de Telegraaf het allemaal deed voorkomen is het bij lange na niet! Wat bezielt zo'n (Amsterdamse) krant (jaja, kleine letter!) toch om de eigen club zo neer te halen!? Zouden er uiteindelijk niet veel meer kranten verkocht worden bij nieuwe grote successen van Ajax!? Dom, dom, dom....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten