donderdag 16 september 2010

Tendentieus! Voor Pakistan en Nederland gelden verschillende Maten...

Onlangs werd ik gegrepen door een voorpagina-kop/verwijzing van dagblad Trouw; ik vond deze tendentieus en was van mening dat een krant het niet kan maken zo'n kop te schrijven. De volgende dag zat ik in de auto en beluisterde het NOS-Journaal, toen wist ik precies wat er fout was aan de betreffende kop. Ik schreef een stuk en stuurde het naar de redactie van de Opinie-pagina. Een aantal dagen later kreeg ik een reactie (deze staat onder mijn eigen stuk dat nu volgt).

Watersnood in Pakistan, ... en in Nederland!

“Is wat in Pakistan gebeurt wel echt een natuurramp?” de Verdieping, woensdag 25 augustus. Toen ik de Trouw voorpagina die 25e zag dacht ik direct: “dit is helemaal fout, dit (deze kop) kan Trouw niet maken; dit is koren op de molen van PVV, VVD, en dat deel van het CDA dat vindt dat de ontwikkelingshulp kan worden gekortwiekt!”. Op de 26e, ik had nog niet eens tijd gehad het bijbehorende artikel te lezen, zat ik in de auto, hoorde het nieuws, en toen wist ik ook waarom de kop niet deugt: 24 uur flink regen in Nederland, en alle akkers en weilanden stonden onder water, waterschappen moesten extra pompen installeren en vol in bedrijf zetten want “het water staat op diverse plaatsen gevaarlijk hoog”, later op de avond hoorde ik dat “aan onze oostgrens de dijken van een meertje waren doorgebroken, en het water nu op de snelweg stond”. Dus: één dag flink regen en in Nederland, met een historie van honderden jaren goed georganiseerde waterschappen, met de bijbehorende budgetten (die trouwens volgens sommige Nederlandse politieke partijen wel kunnen worden afgeschaft, maar dat terzijde), en de dijken houden het niet, of er moet in ieder geval goed aan dijk- en waterpeilbewaking worden gedaan! In Nederland zijn geen bergen (die overvloedige regenval bevorderen en de waterafvoer naar het laagste punt versnellen), Pakistan en haar achterland hebben er veel. Daarnaast heeft Nederland alle techniek, historische kennis, politieke organisatie die er op gebied van watermanagement denkbaar zijn en het bewustzijn dat wapenen tegen de dreiging van het water een zaak van levensbelang is, en daarnaast geld in overvloed (ook al wil rechts ons doen geloven dat het geld op is). Pakistan heeft dat allemaal niet, of veel minder. Desondanks moet er zelfs bij ons flink wat veranderen om ook in de toekomst het hoofd boven water te kunnen blijven houden; ook bij ons is er al weleens onverantwoord een wijkje op een plek terechtgekomen waar dat niet zo handig was. Ook bij ons moet er worden ontpolderd, en tot welke weinig verheffende politieke taferelen dat kan leiden hebben we ook al mee mogen maken. En nu suggereert Trouw, dat zichzelf ziet als “misschien wel de beste krant van Nederland”, in ieder geval middels een kop, dat die sukkels van Pakistanen de ramp, die misschien wel helemaal geen natuurramp is(!?), aan zichzelf te danken hebben. Het hoge Wilders-gehalte binnen het lezersbestand van Trouw (als ik de reacties op diverse onderwerpen op Trouw.nl de laatste jaren goed interpreteer) zal 'de insinuatie' wel begrijpen: 'Je hoeft niet te geven jongens; het is toch allemaal eigen schuld, dikke bult!', en 'afschaffen die (ontwikkelings-) hulp, eerst en vooral aan moslimlanden zoals Pakistan!'

Natuurrampen. Dat staat voor de kracht van de natuur, die grote aantallen mensen (hard) kan treffen, als de betreffende mensen leven op plaatsen waar de natuur die mensen kan treffen als ze (al dan niet toevallig) op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats zijn waar die natuur hard toe kan slaan, en waar niet voldoende veiligheidsmaatregelen in effect zijn. Dat trof Nederland in 1953, toen hadden wij (ook) al honderden jaren waterschappen en veel ervaring met watersnood. Pakistan bestond toen (als staat) amper! Nog veel recenter was de situatie hier ook kritiek: vele duizenden dienden geëvacueerd te worden. Onder andere door het, door dezelfde drie partijen die ik eerder noemde, vaak in meer of mindere mate betwiste broeikaseffect worden de extremen in de natuur over de hele wereld snel extremer; o.a. stormen en hevige regenval. Iedereen die er oog voor wil hebben weet dat het, zoals altijd, de armste, minst ontwikkelde landen zijn die daar het heftigst door worden getroffen. Nu gaat het om Pakistan, de volgende keer Bangladesh, of een onbeduidend eilandstaatje waar wij helemaal geen oog voor hebben, en wat wellicht helemaal van de kaart wordt geveegd. Maar, ja hoor: Trouw huilt stevig mee met de anti-ontwikkelingshulp-maffia en met de klimaatssceptici. Ga lekker zo door beste mensen, en Nederland krijgt een nog barder politiek klimaat dan we nu al hebben...

Aart Dekker, Den HaagGeachte Aart Dekker, Dank voor uw stukje, maar een andere briefschrijver was u net voor, we hebben al een briefje in de brievenrubriek met deze strekking opgenomen, dus u kunt in elk geval zeker zijn dat uw geluid (zij het via een andere schrijver) doorklinkt.

vriendelijke groet,

Wilma Kieskamp
chef opiniepagina Podium
Trouw


Op de dag van de hulpactie voor Pakistan regent het pijpenstelen in Nederland. Extra verkeersinformatie, afgesloten rijbanen, riolering die de afvoer niet meer aan kan en enkele volgelopen kelders. Wat een leed!

Nederlanders krijgen het advies om thuis te blijven zodat ze niet in de file stil komen te staan. En dat op een dag waarin we vooral stil horen te staan bij 20 miljoen mensen die niet eens thuis kunnen blijven.

Simpelweg omdat ze al weken geen huis meer hebben. Om over al het andere leed nog maar te zwijgen.

Ik word stil. En ik sta stil. In de lange file bij Hoevelaken. Maar vooral bij de mensen in Pakistan en bij het wel erg verwende Nederland.

Hendrik-Jan Bakhuizen Harendermolen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten