donderdag 7 maart 2013

Anouk beloofde met 'Killer Song' Eurosonfestival te Winnen...

Persoonlijk had ik, over de jaren, ook wel wat suggesties aan beter scorende Nederlandse Deelnemers aan het Eurosongfestival; in ieder geval van de hand van 'Echt Bewezen Hitschrijvende Hand', toch Echt Nederlands, en (heel) anders dan alles wat er de laatste (zo'n beetje 10) jaren is afgevaardigd.
Niet dat het echt belangrijk is, maar het Mega-Event is een van de weinige Echt Europese Hoogtepunten in het jaar; iets waar miljoenen naar kijken, in zowat alle landen van Europa, en zelfs een paar daarbuiten...

Zo had ik weleens een liedje van Henk Westbroek, of Henk&Henk, door een potentiële 'Ster' willen zien deelnemen, of van Fluitsma & Van Tijn,   Ali B. leek me ook wel wat...


Anouk
Cover of Anouk
Meer recent was mijn voorstel, niet dat iemand er naar luistert hoor - die illusie heb ik echt niet(!) -, Kyteman met zijn Orchestra (of dat deel ervan dat toegestaan is), en dan het deuntje 'Sorry', waar dan natuurlijk wel een tekst en zang bij moet komen, maar die versie met het grote koor (o.a. op Pinkpop) was geweldig en, tenminste zo kijk ik ernaar, Universeel...

Maar goed, Anouk meldde zich aan, en die valt wat mij betreft in dezelfde categorie...

Trouw (18 oktober 2012): "Rockmama belooft een 'killer song'


HANS NAUTA − 18/10/12, 00:00

Anouk is gewend vroeg op te staan. Kwart over zes de kinderen wakker maken, aankleden, ontbijten en tandenpoetsen. Kwart voor acht gaan ze naar school. Gisterochtend, herfstvakantie, nam ze met haar slaperige hoofd plaats achter de webcam. Om het Nederlandse volk te vertellen dat ze meedoet aan het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Ze had er nog een nachtje over geslapen en wist bij het wakker worden: 'Ik ga het gewoon doen'.

Van de zomer kwamen ze er niet uit. De Tros wilde dat Anouk zou meedoen aan de voorronde, het Nationaal Songfestival. Zij wilde dat niet. 'Het gaat blijkbaar meer om het vullen van zendtijd, dan om een keer een kans te hebben om in de finale te komen. Jammer hoor', twitterde de rockzangeres toen.

Anouk Teeuwe (1975) mag de reputatie hebben moeilijk te zijn, dat imago is vooral gebaseerd op het verre verleden, zei ze vorig jaar in een interview. En als ze wel lastig is, heeft dat vaak een goede reden.

Tros-directeur Peter Kuipers zegt nu gehoor te geven aan de wens van het Nederlands publiek en de muziekindustrie. Daarmee komt een einde aan een korte soap die haast herinnerde aan de onbeantwoorde roep om bondscoach Johan Cruijff.

Iedereen verwacht dat Anouk Nederland na acht teleurstellingen naar de finale kan leiden. Maar in het begin van haar carrière was het publiek verdeeld over haar kwaliteiten. Bij optredens kreeg ze soms eieren naar haar hoofd, ook hardgekookte. Ze kon tegen een stootje: in haar jeugd had ze in meerdere tehuizen 'een survivalkit opgebouwd'.

Naast doorzettingsvermogen heeft ze een heldere stem die heel intuïtief de juiste melodie pakt. Sinds Joan Franka in Bakoe weten we hoe belangrijk dat is. Omdat Anouk er regelmatig een stadion mee heeft gevuld, is ze gewend aan spanning.

Daarbij heeft ze een fris gevoel voor stijl, dat gepaard gaat met improvisatietalent. Toen haar zorgvuldig gekozen shirt op Pinkpop werd besmeurd door eidooier, trok ze het uit en speelde verder in de Hema-bh die ze thuis had roodgeverfd. Van verzorgd naar stoer in een seconde.

De populariteit van de babynaam Anouk neemt al een tijdje af, twitterde Onze Taal gisteren, de piek lag tussen 1998 en 2000. Maar dat de zangeres vorig jaar haar eerste nummer-1-hit scoorde, 'Three days in a row', bewijst dat haar hoogtijdagen niet achter haar liggen. Ze voelt de muzikale tijdgeest goed aan.

Soms weet je bij het schrijven van een lied dat het bijzonder is, zei Anouk over haar eerste compositie 'Nobody's Wife'. Dat ze nu een 'killer song' heeft liggen, belooft dus iets voor het Songfestival. Ballads en scherpe rocksongs lijken haar even lief. In februari 2013 mag iedereen horen wat het is geworden.

Hoop op finaleplaats na acht teleurstellingen
Deelnemers uit andere landen zien het Eurovisie Songfestival vaak als springplank naar een internationale carrière. Dat gold niet voor De Toppers, Sieneke of de 3JS - die vonden het vooral leuk om mee te doen.

Rockzangeres Anouk heeft al wel wat buitenlands succes op haar naam staan, al is die Amerikaanse doorbraak er nooit gekomen. Als ze de finale haalt, volgend jaar mei in het Zweedse Malmö, is dat voor Nederland de eerste keer sinds 2004, toen Re-Union meedeed. Glennis Grace, Treble, Edsilia Rombley, Hind, De Toppers, Sieneke, de 3JS en Joan Franka faalden vervolgens. Geen ander land presteerde zo slecht. In 1975 won Nederland voor het laatst met 'Ding-a-Dong' van Teach-In."

...ik ben (was) benieuwd. De laatste weken ging de gedachte 'Ben toch benieuwd waar ze mee gaat komen...' een aantal keren door mijn hoofd. Welnu, het tipje van de sluier heeft ze opgetild.."


NRC.nl 25 februari 2013

Kijken: Anouk zingt voorproefje van songfestivalnummer


Anouk heeft gisteren laten horen welk nummer zij op het Eurovisie Songfestival gaat zingen. Tijdens een benefietconcert zong zij dertig seconden a capella van Birds.
Anouk zong het eerste voorproefje tijdens een benefietconcert in Utrecht voor de spierziekte ALS. Met het nummer vertegenwoordigt ze Nederland op het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö in mei. De zangeres gaf in Tivoli De Helling een akoestisch concert. Het publiek kreeg dertig seconden te horen van ‘Birds’.

Producer verwacht geen winst op het Songfestival

Donderdag liet de producer van het nummer, de Zweed Tore Johansson, weten dat hij niet verwacht dat ‘Birds’ kans maakt op winst bij het Songfestival. Hij vindt het nummer er te goed en te ingewikkeld voor. In de krant Sydsvenskan zei hij:

“Dit is geavanceerde muziek met veel akkoorden, niet muziek die het Eurovisie Songfestival wint. Het is daarnaast een originele song, terwijl al het andere dat is geschreven voor het Eurovisie Songfestival kopieën van oude hits zijn, dat is de meest betrouwbare manier om een ​​nieuwe hit te maken.”
Een dag daarna reageerde Anouk via Facebook op de uitlatingen van haar producer met de woorden:

“I just heard that my producer Tore thinks our song is too good to win the Eurovision songfestival. Is that even possible? Have Faith young Skywalker! The force is strong with this one :-)”

Birds verschijnt ook op Anouk’s nieuwe album

Birds zal niet alleen op het songfestival te horen zijn, het verschijnt ook op Anouk’s nieuwe album Sad Singalong Songs waarvan drie nummers door Johansson zijn geproduceerd. Dat album komt uit op 17 mei, het songfestival is tussen 14 en 18 mei. 

Zweedse producer heeft gemengde gevoelens over songfestival

Producer Tore Johansson kijkt met gemengde gevoelens naar zijn bijdrage aan het Songfestival. Hij zegt tegen Sydsvenskan dat dit drie redenen heeft.

“Ten eerste is het een vreemd gevoel om deel uit te maken van het Eurovisie Songfestival, ik kom uit de wereld van de indiepop waar het songfestival bijna taboe is. Ten tweede vertegenwoordig ik Nederland. En ten derde gebeurt het allemaal in mijn woonplaats Malmö. Ik kan op de fiets naar het stadion.”
Vorig jaar haalde Joan Franka de finale van het Eurovisie Songfestival niet. De TROS laat Birds in zijn volledigheid horen op 11 maart.


De ook al fameuze Stacey Rookhuizen reageerde, waarschijnlijk terecht, dat er nog wel het nodige aan het nummer gesleuteld zal gaan worden:
Twitter avatar staceyzelf Stacey Rookhuizen #Anouk haar songfestivalnummer, het is pas een snippet, maar wat denk jij? #birds #ESC #opinie ... 12points ? http://t.co/YUZxRjPV5X 25 februari

Anouk zing

...En misschien klinkt het dan zoals:

...of nog beter natuurlijk!

Nog ff wachten tot 11 Maart dus...ben benieuwd!

 


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten