vrijdag 16 mei 2014

Shockerend: 'Zweedse Oscarwinnaar Malik - ‘Sugar Man’ - Bendjelloul overleden'

Het is niet uniek dat iemand wiens naam en werk je nog maar net voor het eerst bekend is, overlijdt. Maar shockerend is het wel, zeker als de bewuste persoon slecht 36 jaar oud is geworden. Ik had veel gehoord en gelezen over de docu 'Searching for Sugarman', heb hem geloof ik zelfs opgenomen. Ik wilde hem echt gaan zien. Dat gaat nu des te meer gebeuren, alleen in de wetenschap dat de maker niet meer leeft. Dat las ik in onderstaand NRC-bericht...triest...

Zweedse Oscarwinnaar Malik - ‘Sugar Man’ - Bendjelloul overleden

Malik Bendjelloul accepteert een Oscar voor zijn documentaire Searching for Sugar Man. Foto AP / Chris Pizello

NRC.nl, door Anouk Eigenraam

De Zweedse filmmaker Malik Bendjelloul is in Stockholm overleden, dat heeft de Zweedse politie gemeld. De politie kon niet gelijk zeggen hoe de filmmaker werd gevonden en wat de doodsoorzaak is, maar sloot een misdrijf uit. Bendjelloul was pas 36 jaar oud.

Update 16.23: De broer van Bendjelloul heeft tegenover persbureau APs bevestigd dat zijn jongere broer een einde maakte aan zijn leven. Hij worstelde al een tijdje met een depressie.

Bendjelloul kreeg vorig jaar een Oscar voor zijn muziekfilm Searching for Sugar Man in de categorie beste documentaire. De film gaat over de zoektocht van twee Zuid-Afrikanen naar de Amerikaanse zanger Sixto Rodriguez, die zonder het zelf te weten een cultheld was in Zuid-Afrika. Zijn eigen plaat was in de jaren 70 in de VS geflopt en de zanger raakte in de vergetelheid.
Malik Bendjelloul (links) met zanger Rodriguez tijdens het Sundance Film Festival in 2012 waar hij de World Cinema Audience Award kreeg voor zijn documentaire. Foto AP / Danny Moloshok

De documentaire over Rodriguez leidde ertoe dat hij opnieuw ging toeren door de VS.

https://www.youtube.com/watch?v=D5PF8ykKUWE&feature=youtu.be


Hij heeft nog niet gereageerd op het overlijden van zijn storyteller. Een woordvoerder van Sony Pictures, de distributeur van de documentaire, reageerde bedroefd op het overlijden van Bendjelloul.

“Hij was een oprecht persoon, die de wereld afreisde om verhalen te zoeken die verteld moesten worden.

LEES OP NRC.nl MEER OVER:
MALIK BENDJELLOUL
SEARCHING FOR SUGAR MAN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten