donderdag 22 mei 2014

Steeds meer kiezers willen dat media en politici de PVV negeren

In een opwelling maakte ik al deze Facebook-groep:

https://www.facebook.com/groups/321788034613182/ (Help het probleem Wilders de wereld uit...)

Maar vind het wel prettig dat meer en meer mensen die mening delen; dat Belgische 'Cordon Sanitaire' was zo slecht nog niet! De houding van de Nederlandse MEdia en concurrente politici geven hem alleen maar steeds weer een podium voor zijn acts en trucks...Steeds meer kiezers willen dat media en politici de PVV negeren

NRC.nl mei 2014

De weerzin tegen de PVV groeit bij aanhangers van andere partijen, zo blijkt in deze Europese campagne.

Door onze politieke redactie | pagina 6 - 7

Den Haag. Bijna tweederde van de kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks vindt dat de media geen aandacht meer zouden moeten besteden aan de PVV. De achterban van die partijen vindt ook in grote meerderheid (rond de 70 procent) dat politici moeten afzien van samenwerking met de PVV.

Dat blijkt uit een groot en langlopend opinieonderzoek van de UvA, uitgevoerd door TNS NIPO, over de Europese verkiezingen.

Ook bij de VVD, die eerder nog geneigd was samenwerking te zoeken met de PVV, vindt ongeveer de helft van de aanhang dat politici PVV’ers moeten negeren en ruim 40 procent dat de media dat moeten doen. Van CDA- en SP-kiezers is ruim 60 procent tegen samenwerking met de PVV.

Hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese, die het UvA-onderzoek leidt, noemt de uitkomsten „verbazingwekkend”. „Je hebt twee strategieën om radicale ideeën te bestrijden: juist in debat gaan met zo’n partij of de Vlaamse variant: een cordon sanitaire. In Nederland werd er steeds impliciet van uitgegaan dat de eerste strategie het beste is. Maar nu blijkt een behoorlijk deel van het electoraat te vinden: ‘Doe maar niet’.”

Volgens De Vreese hoeft het niet te betekenen dat die aanhang echt een cordon sanitaire wil rond Wilders. „Het kan ook een uiting zijn van vermoeidheid over de PVV, bijvoorbeeld omdat de PVV-leider toch vaak niet komt opdagen bij debatten.”

In de Europese campagne, zegt De Vreese ook, gaat het tot nu toe vaker over de voorgenomen samenwerking van rechtse partijen in het Europees Parlement dan over de ideeën van de PVV. „Het is een op zichzelf staand verhaal aan het worden: wordt het wat met die samenwerking of niet?”

Uit het UvA-onderzoek, onder bijna tweeduizend respondenten, blijkt dat van de PVV-aanhang maar de helft denkt dat de samenwerking succesvol kan zijn. De rest van de PVV-kiezers twijfelt of denkt dat het idee mislukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten