donderdag 15 mei 2014

Zomaar een verhaal...als het niet zo treurig was...

Je baas voor aap uitmaken
Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: ontslag op staande voet.

NRC, 1 april 2014, Door Nelleke Koops | pagina 4 - 5

Je baas vergelijken met een aap is nooit een goed idee. En al helemaal niet als de aap aan een ventilatierooster bungelt met een strop om zijn nek. Een Amsterdamse trambestuurder realiseerde zich dat pas nádat hij op staande voet was ontslagen.

De speelgoedaap slingerde al een paar dagen rond in de wachtruimte van het GVB-personeel en was omgedoopt tot de algemeen directeur van het vervoersbedrijf. Op een goed moment had de trambestuurder hem aan een touwtje opgehangen voor de kamerdeur van zijn leidinggevenden. Toen de teammanager die avond aan het werk ging en de aap aan het plafond zag bungelen, voelde ze zich geïntimideerd en bedreigd. Ze maakte een foto van de aap en mailde deze naar haar baas.

Twee dagen later werd de grappenmaker op staande voet ontslagen wegens grensoverschrijdend en gezagsondermijnend gedrag. Hoewel over het ontslag nog wordt geprocedeerd, wil het GVB de arbeidsovereenkomst ook nog door de rechter laten ontbinden – voor het geval het ontslag teruggedraaid wordt en er flink veel achterstallig loon betaald moet worden.

Volgens het GVB was er juist een proces in gang gezet om de negatieve sfeer op de lijn waar de man trambestuurder was te verbeteren. Na dit intimiderende gedrag konden ze niet meer met elkaar verder.

De Amsterdamse kantonrechter ziet dit anders. Er waren al vaker grappen uitgehaald met de aap, zonder dat iemand een waarschuwing kreeg. Ook volgt uit de gedetailleerde beschrijving van de avond niet dat de man iemand wilde bedreigen of kwetsen, noch dat dit zo is ervaren door de teammanager. Zij zou zelfs nog hebben gedanst en koekjes hebben meegegeven voor de kinderen van de bestuurder.

De grap was onhandig en ongepast, maar een reden om het dienstverband te beëindigen is het volgens de rechter niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten