zondag 16 augustus 2015

INTERNATIONAAL BASKETBALL / COLUMNIST / AART DEKKER / ORANJE BASKETBALL / EUROBASTE 2015: 't Kan verkeren...

...sprak Bredero.

Tweede dag van het Drielandentoernooi in Leiden – de 'Kia Autohaag Zeeuw Classic' – toch jammer dat er maar relatief zo weinig mensen – ik schat 150 – op de tribune zitten.

Dat is niet bedoeld als kritiek, maar ik denk dan: '1500 vrijkaarten niet benut...'
Zoveel Nederlandse Jeugdspelers hadden dus vanavond gratis kennis kunnen maken met Internationaal Basketball van een heel behoorlijk niveau.
Andere liefhebbers trouwens ook...

Natuurlijk, ik snap best dat Nederlanders liever voor Oranje Basketball naar de zaal komen dan voor 'zo maar een Internationale wedstrijd'.

Aan de andere kant: ik probeer inmiddels al decennia lang mensen er verbaal van te overtuigen dat ze naar Internationaal Basketball moeten gaan kijken, en al ruim 13 jaar via mijn geschrijf. Ik kan er best inkomen dat niet iedereen die eens een stukje van me leest direct denkt “OK, hij zegt het; ik ga boeken voor – pak'm beet een week Zagreb”.

Maar dan denk ik: “Kom dan – als het toch nauwelijks iets kost, en het toch maar een regenachtige avond is – gewoon even die twee uurtjes naar de 5 Mei Hal in Leiden; dan zie je gelijk dat ook 'Groot Brittannië tegen Portugal' echt de moeite wel waard is!” Dan smaakt het wellicht naar meer...

En als je dat eenmaal doorhebt, dan kan je nagaan hoe leuk het wel niet kan zijn als je bijvoorbeeld Kroatië vs. Slovenië EN Griekenland vs. Macedonië als bonus krijgt bij bijvoorbeeld Nederland vs. Georgië. We hebben het dan over slechts een doorsnee dag, in een groep van zes Europese Topploegen, dus VIJF van die soort dagen in dat weekje Zagreb...

Gisteren zeker 1500 man en een alleraardigste sfeer, vandaag 150 man – maar dat zijn dan ook allemaal echte liefhebbers; dus anders, maar ook best sfeervol, dat dus zeker wel.
Maar toch: 't Kan verkeren...

Twee jaar geleden in dezelfde hal: Nederland vs. Portugal. Het ging door de dubieuze puntenstraf van FibaEurope 'nergens meer om'. Er restte slechts om de vervelende smaak in de mond/het chagrijn ook, 'sportief weg te spelen'. Ik was er niet bij, maar heb begrepen dat het nog een beetje lukte ook; was iedereen eigenlijk best tevreden dat 'de mannen van Toon' toch nog even lieten zien dat het niet verdiend was, en dat we landen als Portugal 'best aankonden'. Nu is Portugal op zichzelf al niet meer interessant genoeg om in flinke getale naar te komen kijken; 't Kan verkeren...
Nog zomaar wat gedachten tijdens de 'tussendag' op 'Kia Autohaag Zeeuw Classic', bij Portugal vs. Groot Brittannië dus:

-Ik zie Dan Clark een lui spin-drive pull-up jumpertje vanaf de wing schieten – een meter of 4-5 afstand – ; verdomd, het lijkt wel Ronald Schilp...!

-Groot Brittannië speelt dan wel niet op 'Olympische Sterkte', er lopen meerdere jonge spelers bij die de laatste jaren speelden in de MU20 – en dat betekent dus tot en met twee jaar geleden op hetzelfde niveau als onze eigen MU20, toen promoveerde de Britse MU20 naar de A-Divisie, en handhaaft zich daar sindsdien (11e in 2014, 15e in 2015). Zeker Joe Hart – deel van die MU20 van 2013 – is toch al een heel aardige International. Hetzelfde geldt voor Zak Wells (2013) en Alex Young (2014).

-En onze eigen MU20? Thomas Koenis, Ralf de Pagter, Charlon Kloof, en Mohamed Kherazzi zijn zijn allemaal spelers van onze toplichting van 2009 & 2010. Leon Williams speelde MU20 in 2011. En Yannick Franke is natuurlijk van 2015 en – hopelijk – 2016!

-Waar is Devon van Oostrum? Werd in 2013 verkozen tot MVP van de MU20B, en speelde ook op het vorige EuroBasket.
Halve Nederlander Devon van Oostrum, All*Star en MVP MU20B in 2013 (Foto: FibaEurope.com)


-8:30m te gaan; het is 52-52. Leuke pot! Wat jammer toch van al die lege zitplaatsen...

-Dan Clark maakte gisteren 23 punten en speelde een geweldige pot. En vandaag? 2 punten in slechts 15 minuten – waarvan slechts 4 na Rust. Wat dat zegt over de wedstrijd van gisteren..? Anybody? Ik hoop dat 'de vangbal die ik op hem maakte' – na een geweldige intimidatie van Charlon Kloof op een Fast Break Layup hem niet blesseerde, maar hij zag er vandaag niet geblesseerd uit...

-GBR gaf nog een 'flinke push'in Kwart-4 - letterlijk en figuurlijk trouwens -, net als gisteren, toen kon Nederland dat aan. Portugal niet...uitslag: 76-66.


En dan als laatste gedachte: als Nederland nu eens een mooie winstpartij neerzet tegen Portugal, ook het publiek eens even flink mee gaat doen, en Oranje Basketball dan vervolgens in Estland een echt goed Toernooi neerzet tegen o.a. EuroBasket Deelnemers Estland en IJsland, zit het team dan aardig op schema vergeleken met vorig jaar?
Ja toch zeker!?

Even terugkijken: November 2012; het Nederlandse Mannenbasketball op het Internationale Podium lijkt - voor zeer lang - 'dood en begraven'...

't Kan verkeren!!

Iedereen veel plezier bij Nederland Portugal.


AART DEKKER (2015-08-16), meer -- Basketball -- van Aart op zijn Weblog -- Hier --

Geen opmerkingen:

Een reactie posten