donderdag 20 augustus 2015

ORANJE BASKETBALL / EUROBASKET 2015 / NIEUWS / TROUW / POSITIEF: (Zelfs) Dagblad Trouw Brengt heel Postitief Verhaal!

Coach Toon van Helfteren had het in de persconferentie zondag na de wedstrijd - naar aan leiding van de vragen over de afvallers (zie mijn korte column "'Thumbs Up voor Thomas Koenis, Nick Oudendag, e.v.a: --- Hier ---) over '...op de rijdende trein springen...' Dat gebeurt in ieder geval op zeer grote schaal in de media. Landelijke kranten deden - de laatste jaren - nauwelijks meer iets aan basketball - 2-3x per jaar en dan nog vaak slechts als er weer slecht nieuws was - de goede uitzonderingen niet te na gesproken - dan had je het wel gehad. Tot mijn grote leedwezen was ook een van de kranten die bij ons elke dag op de (digitale/papieren) mat vallen zo'n krant waar je niet meer moest zijn voor Nederlands Basketballnieuws. Maar ook Trouw liet zich afgelopen maandag van haar beste kant zien, en kwam met het onderstaande artikel, met overigens ook nog een zeer fraaie foto erbij... Ik hoop dat het hier niet bij blijft! En mochten kranten om stukken verlegen zitten, bijvoorbeeld omdat ze geen eigen man/vrouw ter plekke hebben? Deze schrijver is beschikbaar..!


Basketballers Oranje trekken eindelijk weer volle zalen

ELINE VAN SUCHTELEN − 17/08/15, 01:36

Winst in drie oefenwedstrijden richting Europees kampioenschap

Geen parkeerplek meer te vinden, rijen tot ver buiten het sportstadion. Eindelijk is er weer animo voor het Nederlandse basketbalteam, de ploeg die drie jaar geleden op sterven na dood was.

Nu Nederland zich voor het EK heeft geplaatst, is er weer aandacht voor de lange mannen. Meer dan 1500 bezoekers stromen in oranje shirts toe voor een oefeninterland tegen Groot-Brittannië, een wedstrijd die eigenlijk maar weinig voorstelt.

Bondscoach Toon van Helfteren straalt als hij ziet hoeveel mensen er op de wedstrijd zijn afgekomen. "Zo veel animo is er in tijden niet geweest", zegt de 64-jarige coach.

Drie jaar geleden had het niet veel gescheeld of het team ging op de schop. Door geldproblemen bij de Nederlandse Basketball Bond dreigde de ploeg bij het grofvuil te worden gezet.

Dat stak Van Helfteren, die met 207 interlands nog steeds recordinternational is. De trainer, die van 1993 tot en met 1997 al een keer aan het hoofd stond van de nationale ploeg, besloot de schouders eronder te zetten om het team weer op de rails te krijgen.

Stap voor stap krabbelde de ploeg op en eind vorig jaar volgde de beste prestatie in een kwart eeuw: Oranje plaatste zich na 25 jaar weer een keer voor het Europees Kampioenschap. In september reizen de Orange Lions af naar Zagreb af voor het evenement.

Die prestatie raakte volgens Van Helfteren een gevoelige snaar bij de basketballiefhebbers in eigen land. Bij de afgelopen drie oefenwedstrijden tegen een universiteitsteam uit Illinois en tegen Groot-Brittannië en Portugal (drie keer gewonnen) was de zaal driemaal uitverkocht.

Geen bijzondere tegenstanders. Toch kwamen de fans in groten getale toegestroomd. "Ik kreeg net drie tv-camera's voor mijn neus. Ongekend. Ik heb veel meegemaakt, maar dit is wel uniek."

Met de financiën gaat het nu weer de goede kant op. Of goed, het kan altijd beter, vindt Van Helfteren. Maar hij krijgt in ieder geval betaald voor zijn werk. Twee seizoenen coachte hij de mannen vrijwillig bij gebrek aan een beloning.

Door een sponsorgift van betaalzender Sport1, in 2012, werd het team gered van de dood. De bond had de ploeg toen al opgegeven. Nu is er via verschillende sponsoren budget om de komende vijf jaar door te komen.

Activiteiten vanuit een onlangs opgerichte vereniging van een aantal oud-internationals, die zichzelf de 'Orange Guardians' noemen, moeten een extra handje helpen. Zo hopen de helden van vroeger dat hun sport nooit meer zo diep zinkt als drie jaar geleden.

Aan aandacht is geen gebrek meer. Nu de prestaties nog. Op het EK zit Nederland in een loodzware poule met Kroatië, Georgië, Slovenië, Griekenland en Macedonië. Oranje, dat vorig jaar nog buiten de mondiale topdertig stond, hoopt het toernooi 'met opgeheven hoofd te verlaten'. Van Helfteren: "Op het EK zijn we de underdog, maar we gaan er wel voor vechten. Niemand houdt nu rekening met ons. In de toekomst moet dat anders zijn."

Dat de Vijf Meizaal in Leiden eindelijk weer vol zit, geeft de lange mannen in ieder geval hernieuwd zelfvertrouwen. Er waren tijden dat er maar een paar honderd man op de tribune zat. "Als er niet eens geklapt wordt bij een mooie actie, is dat niet motiverend." Nu staan de toeschouwers weer, bij gebrek aan een zitplaats. En degenen die zitten, gaan nu staan als er op het veld iets moois gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten