donderdag 13 oktober 2016

MEER NOC*NSF-GELD NAAR ORANJE BASKETBALL MANNEN! - Over NOC_NSF, Maurits 'Maupie' Hendriks, en de 'Grote (Mannen) Team Balsporten'

Wij Nederlanders hebben het allemaal meegemaakt; de opkomst en het Goud van Epke in 2012, zijn val afgelopen zomer, 'the rise' van 'The Lord of the Rings -Juri van Gelder- zijn diepe val en rehabilitatie en als dikke dertiger alsnog zijn eerste optreden op Olympische Spelen, en zijn tweede val en gedwongen vlucht terug naar Schiphol. De opkomst van 'the Golden Girls' en hun struikeling naast het podium. De 'Losersvlucht' terug uit Rio -vol met Topsporters die nu (eens) geen succes boekten; kunt u het zich voorstellen Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker, als Losers in een vliegtuig? Ik wel, maar ook weer niet; wat een ongelofelijke sof..!
Denegrerend, gevoelloos -gewoon; Compleet MIS!- al die mensen die vier jaar-tot wel 12-15 jaar 'Topper' waren, en het Feestje van de Sluitingsceremonie door de neus werd geboord...

Bekijken we het een beetje breder; de Top-10-ambitie van het NOC*NSF in het tijdperk Maurits Hendriks -de man die zegt buiten het zicht van de camera's te willen functioneren, maar met zijn zelfvoldane gezicht zo vaak beeldvullend op mijn schermen staat dat het inbrandt. Dit terwijl we een van zijn voorgangers -'Onze (Basketball-) Held' Jan Loorbach, die toch echt vele malen meer beeldvullend oogt, en ons met meer autoriteit in de oren bast- zelden of nooit op de buis zagen.

Ik heb totaal geen problemen met die 'Top-Tien-ambitie'; ik denk ook graag groot. We zijn ook helemaal niet zo'n klein landje -met 17 Miljoen mensen in Nederland, en nog een, twee Miljoen meer in het Buitenland, en met een economie die tot de Top-15 van de wereld behoort.

Aan de andere kant hebben we natuurlijk niet de grote bevolkingsaantallen en (bijvoorbeeld) de Media-markt die landen als USA, Canada, China, Rusland, India, Indonesië, Duitsland, Engeland, Italië, en Spanje -dat zijn er al tien!-, ook we zijn eigenlijk helemaal niet zo'n Sportland. Al vind ik wel; ere wie ere toekomt, dat Maurits Hendriks er zeker aan heeft bijgedragen dat dat langzaamaan een beetje beter wordt. Dus ambitieus is die Ambitie zeker. Maar, ja; het beschikbare budget is niet onbeperkt dus moeten er keuzes worden gemaakt.

Maar, ik stip het maar even aan; dat geldt allemaal -in versterkte mate zelfs- voor onze Zuiderbuur België. Ik kom er zo nog even op terug.

Die Top-10-ambitie wordt gemeten in 'Medailles', vandaag bleek dat onze 'Maupie' -deze benaming is van 'Youpie' van 't Hek- en daar wringt wat mij betreft de schoen.

Je kunt een Medaille in een Team-/Balsport als -laten we eens een dwarsstraat noemen; Basketball-, maar het geldt evenzeer voor Volleyball, en ook voor Handbal, Honkbal, en Waterpolo. Ik ben hier bewust niet uitputtend; maar de moraal van het verhaal is dat dit allemaal sporten zijn die Olympisch twee weken duren, heel veel potentieel mooie Televisie en andere Media-coverage opleveren, die door vele mensen meer worden gevolgd in eigen land, maar ook all-over de wereld. Het zijn bovendien TEAM-sporten, en teamwork is een ontzettend belangrijke life-skill, die voor een normaal bestaan in zo'n vol land, met een economie waar van veel mensen samenwerken onder druk wordt verlangd als Nederland, cruciaal is. En waar kunnen mensen -van jongs af aan- die benodigde skills beter leren dan in een teamsport?

Toch is vier jaar geleden door NOC*NSF besloten dat er geen cent meer naar het Nationale Mannen Team zou gaan omdat “ze toch geen kans hebben op meedoen op de hoogste niveaus”. De NBB zag die beslissing mede -de financiële situatie van onze bond was op dat moment ook verre van rooskleurig- een reden dat slechte voorbeeld te volgen, en besloot tot een financieel moratorium voor de duur van twee jaar, wat later vrijwel stilzwijgend werd verlengd tot vier jaar. 'For the record'; ik heb in 2012 niet voor dat moratorium gestemd als afgevaardigde van Rayon West...

De FEB en wat later het NMT van Rolf Franke en Bert Kragtwijk sprongen in het gat, en samen met Toon van Helfteren c.s. leverde dat een van de mooiste Cindarella-stories in de recente jaren binnen de Nederlandse sport op. Maar helaas kwam aan dat soort van 'Sprookje' een eind, toen de Orange Lions -ondanks goede prestaties en het vechten als echte Oranje Leeuwen-, deze keer net tekort schoten in de Qualifiers voor EuroBasket 2017. Neem 'tekort schieten' dat maar letterlijk; een paar driepunter meer raak in plaats van enkele airballs uit dodelijk vermoeide armen, ook afgedwongen door een super spelend Duitsland en het zou ze WEER gelukt zijn! Een beetje meer mazzel met uitslagen elders in Europa trouwens ook, maar dat terzijde.

NOC*NSF is er niet alleen voor de Olympische sport, zou dus veel verder moeten kijken dan 'kansrijk zijn om op het hoogste niveau', dat NSF staat niet voor niets in de naam. Deze club heeft bovendien veel meer gewicht in de gemaakte keuzes gekregen, sinds VWS -waarvan de 'S' toch echt voor 'Sport' staat- zich beleidsmatig verder terugtrok dan ooit het geval was. En van een minister/ kabinet die/dat eerst mooie sier maakt met '...we gaan de Olympische Spelen naar Nederland halen, daar ook -samen met andere instanties- fors geld in investeert, om vervolgens al die investeringen in tijd, geld, energie en bloed zweet en tranen van talloze Nederlanders 'gewoon het raam uit te kieperen als het even wat moeilijker wordt, moet/moeten de Sport, en dus zeker niet de 'niet-hockeyende-en-kleinere-sporten', en sporten waar niet direct medaille-succes het niet hebben... Die sporten leveren ook weinig mooie fotomomenten voor politici die zich graag koesteren in de spotlights van medaillewinnaars...

Een land -kleiner dan wij, en ook stukken lager op dat dubieuze Medaille-klassement , waar de voorman van NOC*NSF zichzelf op blindstaart- is dus ons buurland België. Daar zijn de laatste jaren hele andere keuzes gemaakt, en met behoorlijk veel succes. Bijvoorbeeld de Belgische Hockeyers -als Bond waarschijnlijk een factor tien kleiner dan onze Nationale Hockeybond- verslaat ons zelfs op 'the turf' van Maurits Hendriks zelf -het Hockeyveld-, en dat terwijl de Nederlandse Mannen Hockey Eredivisie toch echt een van de weinige -zo niet de enige- Professionele Hockey League ter wereld is. Opvallend veel Red Lions, Red Devels en -many shades of 'Belgisch Red' meer- doen het verbazend goed. Zelfs de voetballers, maar dat terzijde...

En we wisten zelf allang, en zagen het nu ook ten Zuiden van onze grens, tot welke massale taferelen dat kan leiden. Ik geloof dat de ontvangst van onze Olympische Ploegen -in ieder geval in de Grote Steden- dit jaar ook een tikkie tegenviel wat betreft opkomst...en dat schrijf ik zonder leedvermaak... Het zet wel te denken; wat was ook weer het Grootste Sportmoment van de vorige eeuw? Het Goud van de Volleyball-mannen...als ik me niet vergis...

Ik wil maar zeggen: Basketball en Volleyball zijn -met Voetbal- de drie Grote Wereldwijde Teamsporten. Als zichzelf respecterend Sportland, moet je je dus op die platforms meten met de rest van de wereld.
En je dient je Jeugd een optimaal perspectief te geven; "Wil jij -Basketballend of Volleyballend Jongetje goed worden? Echt Goed?! Of heb jij al 10-15 jaar er alles voor opzij gezet om de Beste Basketballer of Volleyballer te worden die je maar kunt zijn, en heb je het tot serieuze International van Oranje geschopt?
Dan biedt Nederland jou tenminste de kans om je ook op het maximaal hoogst haalbare niveau te meten met je tegenvoeters in andere landen.

Dat is een land als Nederland aan zijn stand verplicht!"

Op Prinsjesdag is bekend geworden dat Rutte-II -het zijn mijn vrienden niet, maar dit is tenminste een kleine pleister op de de laatste jaren gaslagen diepe wonden van de ruige bezuinigingen- 10.000.000 Euro extra uittrekt voor de Topsport.

Ik zeg dan: "Hoeveel(X) Teamsporten van de Grote Balsporten bijten er al jaren op een houtje, en welke zijn dat? Er moet voortaan X x 250.000,- tot 300.000,- meer naar die programma's.

En dus luidt de opdracht die ik nu al, maar zeker ook straks op de ALV aan het NBB-Bestuur mee wil geven:

"Jullie moeten je -liefst samen met die andere Basportbonden- helemaal leeg vechten om dat voor elkaar te krijgen!”

Ik geef nog een paar argumenten, hopelijk zullen mijn lezers de te hanteren lijst met argumenten nog verder aanvullen:

-het Nationale Mannen Team Basketball heeft de laatste jaren vriend en vijand verbaasd met ongedachte prestaties, en is -volgens mij, en dat kan ik denk ik redelijk staven- een 'Team met veel Toekomst'. Een team dat nu al in de bovenkant van de Middenmoot van Europa meedoet, en dat de komende jaren alleen maar beter kan worden, mits een stevig programma met behoorlijke faciliteiten.

-welk Nederlands Nationale Mannenteam in de Balsporten doet het op dit moment echt beter dan Oranje Basketball?

-het is een van de weinige Nationale Teams dat niet overwegend 'Wit' is; het team is Multi-cultureel(vol met spelers met Surinaamse, Balkan, Noord-Afrikaans/Marokkaanse, en andere roots), zit ook vol met Bruggenbouwers en Goede Voorbeelden voor de Jeugd in de (Grote) Steden, en kan als het goed wordt ingezet op dat vlak veel betekenen voor de Samenleving. Bijvoorbeeld door het als middel te gebruiken om de vele jonge vluchtelingen sneller en beter te laten integreren; ik kan wel vertellen hoe dat moet -we hebben het in Den Haag al vele jaren met succes gedaan! Laten we bijvoorbeeld ook eens inzetten op verbinding met het Turkse en Marokkaanse Basketball; daar is zoveel te winnen!

-Oranje Basketball heeft de potentie een Televisie-kraker te worden!

-het is niet langer te verdedigen dat het Vrouwen-, Rolstoel- en 3x3-basketball wel, en het Mannen-basketball niet als kansrijk wordt aangemerkt.

Bovenstaande lijst kan moeiteloos verder worden uitgebreid, maar het belangrijkste is: er is in de afgelopen jaren veel bereikt, er zijn grote stappen gemaakt (hoegenaamd) zonder financiering van 'de officiële instanties'. Maar zonder verdere investeringen wordt het desondanks niet gemakkelijk, misschien wel heel, of zelfs te moeilijk.

En als Maurits Hendriks zou blijven -hij maakt zich daar sinds gisteren publiekelijk hard voor- en wil hij niet mee in die gedachte?

Dan moet hij maar weg, en misschien nog enkele Ex-hockeyers die al jaren aan de portemonnee van de Nederlandse Sport zitten. Dan is het tijd voor een frisse wind, en voor mensen uit andere hoeken van de Nederlandse Sport. Want die miljoenen die naar bijvoorbeeld Zwemmen en Judo gingen in de laatste Olympiade bleken ook verre van een garantie voor Medailles, dus zo goed kan onze Nationale Keuzeheer/Beslisser dus blijkbaar nu ook weer niet inschatten welke sporters/teams/programma's wel succes opleveren, en welke niet...en al helemaal niet 4-8 jaar van tevoren.

Daarnaast moet er nog meer gebeuren. We moeten als Nederlands Basketball ook zelf nog veel harder aan de bak. Daarover een volgende keer/volgende keren...

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten