vrijdag 7 oktober 2016

PREVIEWS DBL 2016/17 / LEON KERSTEN / JORIS ZANDBERGEN / HANS KORTEKAAS: (Nog) Geen DBL-Preview van Aart Dekker, maar wel van...

Door allerlei hier niet nader te benoemen perikelen, heb ik nog geen tijd gehad om een eigen Preview op het nieuwe DBL-seizoen te schrijven. Nou zou het ook best eens kunnen dat nu geschreven previews door allerlei ontwikkelingen bij de diverse clubs een stuk verderop in het seizoen weinig waarde meer hebben, maar goed; bij een nieuw seizoen horen Previews! Daarom verwijs ik hieronder naar de drie verhalen, allemaal compleet verschillend van opzet en allemaal interessant, van mijn 'collegas' Zandbergen, Kersten en Kortekaas. Voor degenen die ze nog niet hebben gelezen, steeds het eerste stuk(-je) van de respectievelijke verhalen, en vervolgens een link naar de rest.

Joris Zandbergen op iBasketball.nl :

Prognostiek

En dan is het toch eindelijk zover, de leukste basketbalcompetitie van Europa staat op het punt van beginnen. Sorry, dat krijg je er van als je een column gaat tikken tijdens Leidens ontzet. Lees Meer »


**

Leon Kersten op zijn Blog :


NIEUW BASKETBALSEIZOEN GAAT BEGINNEN. DONAR EN DAN….DE REST
7 OKTOBER 2016
Al een tijdje vraag ik me af: wie stopt Donar?

Zou Donar het gehele reguliere seizoen ongeslagen blijven?

Ik sluit het niet uit.

28 keer op rij winnen is niet niks en er komen avonden, zeker rond de Europe Cupduels, dat het moeilijk kan worden, maar toch is er op dit moment geen ploeg in Nederland die in de buurt komt van de Groningers. Dan bedoel ik zowel kwalitatief als kwantitatief.

Natuurlijk ben ik realist en Donar kan best tegen een nederlaag aanlopen maar het feit dat ik de kans op een ongeslagen regulier seizoen best groot acht, geeft duidelijk weer hoe ik de verhoudingen in Nederland inschat.

WORDT HET DAN EEN SAAIE COMPETITIE?

Nee, want achter Donar wordt het een stuk interessanter om niet te zeggen heel interessant.

Landstede is veel kwijtgeraakt, cultuurbewakers en dat doet pijn (Hinz, Gibbs, Kloos en Zondervan). Tegelijk is er weer een -op papier- uitgebalanceerde typische Landstede-selectie samengesteld. Die heeft alleen tijd nodig.

Zorg en Zekerheid kende een vervelende voorbereiding door het ontbreken van drie internationals. Het is een goede en redelijk ervaren ploeg zolang er niet inside wordt gekeken. Flinterdun is het achter Koenis en Kherrazi die we tegenwoordig zien als een 4. Overigens ga ik er vanuit dat er (na de jaarwisseling) nog een speler voor onder het bord bijkomt. Scheelt toch weer paar maanden salaris.

Shooters Den Bosch is al helemaal een vraagteken en tegelijk een project. Oprecht denk ik dat de selectie zoals die er tot vorige week stond de play-offs niet zou halen. Zevende had ik ze ingeschat.

Het kan verkeren, zei Gerbrand Adriaanszoon Bredero 500 jaar geleden al. Bob van Oosterhout en Jos Frederiks namen de toko over en met hen is er weer geld gekomen voor Amerikanen. Antwan Scott is al geland. Bij hem gaat het niet blijven. Er komt zeker nog een insidespeler. Afhankelijk van de ervaring van de aanwinsten (rookies worden meestal geen kampioenen) en van het beschikbare geld komen er ook nog wel een derde en wie weet een vierde versterking (Amerikaan of beschikbare international, het seizoen is nog lang). Deze nog onbekende nieuwelingen zouden van Den Bosch een heel gevaarlijke outsider kunnen maken.

DONAR GEVAREN

Deze drie teams zullen het Donar lastig moeten gaan maken. Donar is dit seizoen trouwens de gejaagde en niet zoals vorig seizoen de jager en dat levert voor die ploeg een hele andere druk op.

Zijn er dan geen minpunten te vinden? Nou misschien is de kern wat aan de oude (blessuregevoelige) kant, de tijd zal het leren. De insidespelers zijn vooral snel en kunnen een driepunter schieten (attentie insideloze concurrenten), maar wat doen zij tegen een echt dominante insidespeler (die in Nederland -nog- niet te bekennen is)? Grootste gevaar voor Donar, blessures daargelaten, is Donar zelf. Op het schip zitten nogal wat baasjes die we vast niet horen zolang er gewonnen wordt, maar wat als…

DE ANDEREN

Met alle respect voor Rotterdam, Aris, Apollo en Weert, zij worden zeker geen kampioen, een plek in de halve finale van de play-offs is echt het maximaal haalbare voor Apollo, Rotterdam en Aris.

Sorry Weert maar ik vrees dat het weer de achtste plek gaat worden. Kenneth van Kempen is weg en dat laat letterlijk en figuurlijk een gat achter. Hun nieuwe Servische coach wil heel agressief gaan spelen. Interessant alleen zijn er dan wel een boel gelijkwaardige spelers nodig. Daar ontbreekt het aan in Limburg.

Aris heeft een mooie selectie bij elkaar gezet (met een zeer hoog ex-Zwolle gehalte). De Friezen zullen zeker ook gaan strijden voor een play-offplek, al ben ik wel een beetje geschrokken van de resultaten in de voorbereiding.

Overigens vind ik het welhaast bizar dat er Eredivisieploegen zijn die verloren hebben of zware wedstrijden hebben gespeeld tegen promotiedivisieclubs. Nivellering in optima forma. Dan kun je ze net zo goed bij de Eredivisie trekken.

Rotterdam is De Randamie kwijt en die was o zo belangrijk. Er zijn nu wel drie Amerikanen, dat zegt iets al ben ik niet zo onder de indruk van hun achtergronden. Ik ben trouwens erg benieuwd naar de rentree van Naigel Onuoha, die voor zijn kapotte kruisband werd gezien als een van de grootste talenten in Europa. Haalt hij een goed niveau dan heeft Rotterdam een x-factor.

Apollo heeft De Randamie erbij gekregen en is daardoor sterker geworden. De kern van vorig seizoen is gebleven. Roye is wel weer een jaartje ouder, coach Faydherbe op zijn beurt weer een jaartje wijzer. Ergens denk ik dat Apollo voor veel stunts kan gaan zorgen en hoog kan eindigen, aan de andere kant zie ik de ploeg ook te vaak dom onderuitgaan. Erg interessant wordt om te zien of de Amsterdammers niet door de ondergrens gaan, dan zijn er leuke dingen mogelijk.

DE KAMPIOEN

Enfin. Ik zeg hier niet dat Donar ook zomaar weer kampioen wordt. Favoriet en torenhoog dat zijn de Groningers zeker. Er zijn simpelweg te veel variabelen bij de andere teams en wie weet bij Donar zelf die invloed hebben op een titel. Vorig jaar kenden de favoriete Warriors in de NBA ook een uitstekend regulier seizoen om uiteindelijk op de valreep de welhaast zekere titel nog te verspelen.

STATS

Alle clubs maken dit seizoen gebruik van het FIBA stats programma, heb ik gelezen zonder overigens een officiële mededeling !? Hopelijk krijgt iedereen het ook vanaf wedstrijd 1 aan de praat want dit statistiekenprogramma levert heldere inzichten op. Het zou mooi zijn als alle live stats op één platform te zien en terug te vinden zijn (basketballleague.nl ???).

ZIGGO

Ziggo zendt op donderdag weer Eredivisewedstrijden uit en hopelijk worden er meer kijkers getrokken dan afgelopen seizoen (uit de officiële kijkcijfers van de live wedstrijden komt een gemiddelde van 6000 kijkers). Wellicht dat er dan in de play-off geen duels van de Ziggo-agenda verdwijnen zoals in mei.

MARCEL VERBURG

FEB en Leiden-voorzitter Marcel Verburg riep vorige week in het Leidsch Dagblad wat vreemde en goede dingen. ....
...
Lees het hele verhaal van Leon Kersten en nog veel meer lezenswaardigs (o.a. over de private doorstart van Record-Kampioen Shooters Den Bosch o.l.v. Bob van Oosterhout en Jos Frederiks!) --- Hier ---, zijn originele post staat --- Hier ---


Hans Kortekaas schreef op de DBL-site ook direct een Preview van de vier wedstrijden op de DBL-openingsdag :


Wie gaat Donar stoppen?

Door Hans Kortekaas 
  

EELDE, 7 oktober 2016 - Komend weekend gaat de competitie in de Dutch Basketball League weer van start. Een seizoen waarin titelverdediger en SuperCup-winnaar Donar als de gedoodverfde kampioen geldt. En dus is de grote vraag: wie gaat Donar stoppen? 
Vriend en vijand zijn het er over eens dat dat een zeer lastige, zo niet onmogelijke opdracht is. Zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht heeft de per 1 september 2016 vertrokken voorzitter Gert Kiel de voedingsbodem gelegd voor een on-Nederlands sterke selectie. De uitdaging (en het gevaar) ligt voor de formatie van Erik Braal in de Europese campagne.
Achter de Groningers is Shooters Den Bosch (voorlopig?) afgehaakt als titelkandidaat. Na de roerige zomerperiode en de overname door Triple Double, het sportmarketingbureau van Bob van Oosterhout, is er wel weer hoop op nieuw elan in de Bossche Maaspoort. De eerste exponent daarvan is Antwan Scott. De pointguard, die afgelopen zomer tijdens de Summerleague nog uitkwam voor de Denver Nuggets , is al in Den Bosch maar officiële berichten over zijn overgang naar de Shooters zullen pas volgen als ook de werkvergunning geregeld is. Vervolgens wordt het afwachten of Van Oosterhout en Jos Frederiks in de loop van het seizoen nog verder willen en kunnen investeren in een nieuw Bosch basketbalbolwerk of dat het toch echt een seizoen wordt van pas op de plaats maken.

Het hele verhaal staat   ---  Hier  ---

Ik wens iedereen een hartstikke leuke eerste DBL-competitie-dag!

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten