zondag 9 oktober 2016

OBAMA HUMOR CABARET 2016 / AANRADER: Obama 'Out'

Het was maar een keer per jaar, maar wel erg leuk. Denken aan zo'n avondje met Trump als spreker? Brrrrrrr..! En mocht Clinton winnen -ik heb de laatste tijd pijn aan mijn duimen van het duimen- lijkt me zwaar te prefereren, maar toch minder ludiek dan Obama... De laatste keer...jammer...'Who's Next?... Nog precies een maand, dan weten we het!


President Obama at White House Correspondents' Dinner 2016 FULL SPEECHBijbehorend artikel van Trouw.nl:


Obama: 'De nieuwe president? Geen idee hoe ze heet'

Trouw.nl, Bas den Hond − 01/05/16 (originele artikel    ---  Hier  ---

© epa. President Obama tijdens het Correspondents' Dinner.
"Ted Cruz had een zware week. Hij ging naar Indiana, het land van de Hoosiers. Stond in een basketbal-arena en noemde de 'hoop' een 'basketball ring'. Wat zit er nog meer in zijn woordenschat? Honkbalstokken? Football-petten? En dan ben ben ik zogenaamd de buitenlander."
  • Hillary die probeert jonge kiezers aan te spreken is een beetje als je familielid dat net bij Facebook is gegaan
    Obama
Messcherp was soms het commentaar van Barack Obama op de gegadigden voor het Amerikaanse presidentschap, zaterdagavond op het White house correspondents' dinner. Elk jaar krijgt de president daar de gelegenheid om, met hulp van de tekstschrijvers van het Witte Huis natuurlijk, de journalisten en zijn politieke vrienden en vijanden de maat te nemen, tot de zaal buikpuin heeft van het lachen. En Obama is dat nu acht keer achter elkaarruimschoots gelukt.
Cruz zal blij zijn geweest met de schimpscheut over zijn afgangetje in Indiana. Het is natuurlijk wel pijnlijk als iemand zich als patriottische Amerikaan presenteert en dan de terminologie van een van de populairste sporten niet kent. Maar het is nog pijnlijker als je door de president niet eens de moeite waard wordt gevonden om te bespotten.

Geen eigen grap
John Kasich, die ook nog steeds meedoet met de Republikeinse race,  al gelooft niemand behalve hij dat het nog zin heeft, verscheen even op foto's die de president liet zien, een pannenkoek verorberend. Maar hij werd niet bij naam genoemd, en dat was express. "Sommige kandidaten staan niet hoog genoeg in de peilingen om hun eigen grap te verdienen", sarde Obama.

De kandidaten van zijn eigen Democratische partij ontsprongen de dans ook niet. Over Hillary Clinton: "Ik heb vaak gezegd hoezeer ik Hillary's doorzettingsvermogen bewonder, haar intelligentie, haar politieke handigheid, haar ervaring. Maar je moet het toegeven, Hillary die probeert jonge kiezers aan te spreken is een beetje als je familielid dat net bij Facebook is gegaan. 'Lief Amerika, heb je mijn por gekregen? Staat het op je tijdlijn? Ik weet niet of ik dit goed heb gedaan. Liefs, tante Hillary'. Het overtuigt niet helemaal."
  • © afp.
Socialistische neigingen
Het aardigst was nog de behandeling van Bernie Sanders, de enige van de presidentskandidaten die ook in de zaal zat. Obama, die door de Republikeinen graag van socialistische neigingen wordt beschuldigd, noemde hem 'kameraad'. En zei dat hij er goed uit zag: "You look like a million bucks!"

Of, om het te omschrijven in termen die jij begrijpt, 37000 donaties van 27 dollar elk." Maar dat betekent niet dat hij Sanders als de nieuwe president ziet. Daarvan 'heeft niemand nog een idee hoe ze heet'.

Ook Donald Trump kreeg er natuurlijk van langs. Volgens Obama kan die als president slagen in wat hemzelf lijkt te mislukken: het sluiten van de gevangenis voor terreurverdachten in Guantánamo Bay op Cuba. "Trump weet wel het een en ander over hoe je een gastenverblijf aan de kust naar de ratsmodee helpt."

Trump zat niet in de zaal om de spot te ondergaan. Dit in tegenstelling tot sommige andere jaren. Er is wel gesuggereerd dat bij een van die gelegenheden door gastkomiek Seth Meyers zo hard werd aangepakt, dat hij besloot zich te revancheren door president te worden.

Spanning
Het diner kwam voor de Amerikaanse media op een goed moment: de spanning in de campagne is er even uit. In de peilingen voor komende dinsdag in Indiana staat Cruz op flinke achterstand, en daarmee lijkt opnieuw een barrière voor Trumps meerderheid op de partijconventie in Cleveland te zijn weggevallen. Uit de campagne-organisatie van Sanders komen steeds meer geluiden dat hij het weliswaar niet opgeeft, maar ook niet meer gelooft in een overwinning. Tenzij er onverwachte dingen gebeuren, wordt het: Trump versus Clinton.

Hoe zal het zijn om volgend jaar een president Trump op het correspondentendiner te zien verschijnen? "Dat wordt het uur van zijn wraak", was de conclusie van het journalistenpanel van tv-netwerk ABC zondagochtend. Maar of er dan ook wat te lachen valt? En kan Hillary Clinton leuk zijn op zo'n bijeenkomst? "Afwachten."

Voor wie met plezier of bewondering naar Obama's toespraken kon luisteren - en dat is volgens de laatste peilingen inmiddels weer 51 procent van de Amerikanen - begon zaterdagavond al een beetje het afscheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten